De kwis: Loretta's lach scoort het best!

De kwis: Loretta's lach scoort het best!

Geschreven door Sebastiaan Boers

''Loretta lacht het leukst én hardst'' 

Zaterdagavond was de laatste aflevering van het humoristische programma van de VARA, De kwis te zien. Acht weken lang speelde quizmaster Paul de Leeuw met een bekende gast deze quiz over de nieuwsfeiten van de afgelopen week.

De mannen van De kwis, bestaan uit: Joep van Deudekom, Niels van der Laan, Rob Urgert en Jeroen Woe, maakten het Paul en de gasten niet makkelijk. Ook was er ruimte voor een muzikale parodie om het nieuws. De leukste en grappigste nummers kwamen voorbij.

Alle acht aflevering werden goed bekeken. Gemiddeld genomen werden de aflevering bekeken door 1.4 miljoen mensen. Daarmee wist De kwis iedere week hoog te eindigen in de kijkcijfer top 25. Zelfs de eenmalige aflevering met Willeke Alberti op zondag werd goed bekeken. 

Van alle acht aflevering wordt een speciale top 8 gemaakt. Welke gast haalde de meeste kijkers? Wie haalde de minste kijkers? Dat wordt allemaal duidelijk in dit seizoensoverzicht van De kwis.

8. Sven Kockelmann

De laatste aflevering, van afgelopen zaterdag 25 april 2015, werd het minst bekeken. In totaal keken er naar deze aflevering 1.265.000 kijkers. Met deze kijkcijfers stond De kwis op de vierde plek van best bekeken programma's van die zaterdagavond. Sven was een man die goed op de hoogste was van de actualiteit. Dit komt ook mede door zijn werk als verslaggever en presentator van onder andere Brandpunt. Paul was maar wat blij om de laatste aflevering met deze man De kwis te spelen.

7. Ronald & Michel Mulder

Een uniek stukje geschiedenis in De kwis. Niet één maar twee gasten namen plaats naast Paul. De schaatsbroers Ronald en Michel Mulder zijn sportief, maar weten zij ook veel van de actualiteit? De mannen waren goed op de hoogte van de actualiteit, maar moesten ook veel opdrachten uitvoeren van de mannen van De kwis. De aflevering met de broers Mulder werd bekeken door 1.282.000 kijkers. Met die kijkcijfer stonden de broers samen met Paul op de vierde plek in de kijkcijfer top 25 van die zaterdagavond.

6. Willeke Alberti

In verband met de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Turkije verhuisde De kwis. Een keer niet op de zaterdag, maar op de zondagavond. De gast die De kwis mocht spelen was zangeres Willeke Alberti. Zij mocht als een soort hippe Miley Cyrus op een sloopkogel plaats nemen. Aan het gezicht te zien vond Willeke dit niet heel erg prettig. Deze aflevering werd bekeken door 1.299.000 kijkers. Met deze kijkcijfers stonden Willeke en Paul op de zesde plek in de kijkcijfer top 25.

5. Diederik Samsom

Partijleider van Partij van de Arbeid (PVDA), Diederik Samsom, speelde ook De kwis. In de eerste aflevering op 7 maart 2015 nam Diederik plaats naast Paul. Die aflevering werd bekeken door 1.311.000 kijkers. Een spannende tijd voor Diederik, hij zat daar net voor belangrijke verkiezingen. Zijn partij, PVDA, stond er in de peilingen niet goed voor. Tijd om dat te veranderen moet de partijleider gedacht hebben. Deze eerste aflevering is goed voor een vijfde plek in de kijkcijfer top 25.

4. Daphne Deckers

RTL Boulevard presentatrice Daphne Deckers nam op 11 april 2015 plaats naast Paul. Dit heeft ze geweten ook, de mannen van De kwis hadden haar goed te pakken. Gelukkig heeft Daphne veel zelfspot en kon ze smakelijk lachen om de grappen die gemaakt werden. De aflevering met Daphne werd bekeken door 1.366.000 kijkers. Door deze kijkcijfers staan Daphne en Paul op de vijfde plek in de kijkcijfer top 25 van die zaterdagavond.

3. Patrick Lodiers

Oud BNN-presentator Patrick Lodiers durfde het aan om op 21 maart 2015 De kwis te spelen. Er werd veel gesproken over De Reünie, het programma wat Patrick overnam van Rob Kamphues. In totaal werd de aflevering met Patrick bekeken door 1.465.000 kijkers. Daarmee wisten Patrick en Paul de vierde plek te veroveren in de kijkcijfer top 25 van die zaterdagavond.

2. Jan Kooijman

RTL 4 én RTL 5 gezicht Jan Kooijman durfde het ook aan om De kwis te spelen. Hij nam op 4 april 2015 plaats naast Paul. Die aflevering werd bekeken door 1.598.000 kijkers. Met die kijkcijfers wist Jan hoog te eindigen in de kijkcijfer top 25. Bijna alle aflevering eindigden op een mooie vierde plek. Maar Jan deed dat nét even beter. Hij wist op de derde plek te eindigen in de kijkcijfer top 25 van die zaterdagavond.

1. Loretta Schrijver

De leukste lach van Nederland heeft toch wel Loretta Schrijver. De Koffietijd-presentatrice zat op 14 maart 2015 naast Paul om De kwis te spelen. Het kon ook bijna niet anders. Met maar liefst 1.619.000 kijkers is dat dé best bekeken aflevering van dit seizoen. Loretta en Paul blijken een goed televisie duo te zijn. Met deze hoge kijkcijfers stond deze aflevering met Loretta op de vierde plek in de kijkcijfer top 25.

Succesvol seizoen

De gasten in De kwis waren goed gekozen. RTL was goed vertegenwoordigd, door met drie RTL gezichten in De kwis te stralen. Daarnaast waren er twee NPO gezichten te zien, twee sporters, een politiek leider én een zangeres. Alle afleveringen werden bekeken door ruim 1.4 miljoen kijkers. Daarmee is dit seizoen erg succesvol geweest. Veel hangt af van de gasten. Dat de aflevering met Loretta zo goed bekeken is, is ook geen grote verrassing. Deze vrolijke en gezellige presentatrice laat iedereen lachen. Als zij lacht, lacht iedereen vrolijk mee.

Tip voor De kwis

Inmiddels is bekend gemaakt dat De kwis een nieuw seizoen krijgt. Dit nieuws maakte Paul zelf bekend aan het einde van De kwis. In oktober komen we terug met een nieuw seizoen, aldus de presentator. Wie zullen er dan De kwis gaan spelen?

Een tip voor zowel Paul als De kwis: Gerda Havertong. Die vrouw heeft ook een speciale band met Paul, net als Loretta. Dat zou zo maar veel kijkers kunnen opleveren. In het BNN-programma Ranking The Stars hadden zowel Gerda als ook Loretta de lachers aan hun hand. Ook Paul kon het erg goed vinden met deze dames. Het zou dan ook heel goed kunnen dat Gerda in het nieuwe seizoen te zien zal zijn.

De laatste aflevering, met Sven Kockelmann, van De kwis wordt zondagavond herhaalt om 23.15 uur op NPO 1.

Alle kijkcijfers uit dit bericht zijn eerder gepubliceerd op de website van Stichting Kijkonderzoek.

Bekijk De kwis terug via TV Blik.