Live mee spelen tijdens De Grote Geschiedenis Quiz

Live mee spelen tijdens De Grote Geschiedenis Quiz

Geschreven door Pieter Jongsma

Voor de dertiende keer organiseren NTR en VPRO de Grote Geschiedenis Quiz, in samenwerking met het Historisch Nieuwsblad en de Volkskrant.

De Grote Geschiedenis Quiz wordt dit jaar uitgezonden vanuit de Pieterskerk in Leiden. Dit zijn de vijf teams die op Hemelvaartsdag tegen elkaar strijden:

1. Jonge schrijvers, met Ellen Deckwitz, Nynke de Jong en Niels Gerson Lohman
2. Eerste-Kamerleden, met Arjan Vliegenthart (SP), Guusje ter Horst (PvdA) en Roger van Boxtel (D66)
3. Oud-geschietudentendenisstudenten, met Bartho Braat (acteur), René van Kooten (musicalster) en Meindert Talma (muzikant)
4. Acteurs die speelden in een historische serie of film, met Anne-Marie Jung, Mara van Vlijmen en Dick van den Toorn.
5. De 'onbekende Nederlanders' oftewel 'het lezersteam': de winnaars van de voorronde van de Grote Geschiedenis Quiz die gepubliceerd werd in de Volkskrant, het Historisch Nieuwsblad en op www.ggq.nl.

Een groot deel van de vragen wordt geïllustreerd met beeldfragmenten die door de filmresearchers van het geschiedenisprogramma Andere Tijden, Lizzy van Winsen en Gerard Nijssen, in archieven zijn gevonden.

De leden van het winnende team worden beloond met een historische reis van drie dagen naar een locatie naar keuze; dit in samenwerking met Historizon, een organisatie die cultureel-historische excursies en reizen organiseert.

Winnaars vorig jaar
Vorig jaar werd de Grote Geschiedenis Quiz gewonnen door een team van Tweede-Kamerleden (Liesbeth van Tongeren van GroenLinks, Gert-Jan Segers van de ChristenUnie en Paul van Meenen van D66). Het lezersteam, meestal hoog eindigend, vloog er opmerkelijk genoeg al na de eerste ronde uit. Het Kamerlid Van Meenen (wiskundige van huis uit) verrastte door zijn gedegen historische kennis. Het team van wetenschappers (Vanessa Evers, Midas Dekkers en Ivan Wolffers) wist in de finale bij de beslissende vraag niet wat de filosoof Spinoza deed voor de kost. Van Meenen wist het wel: Spinoza was lenzenslijper.

Samenstellers, jury en presentator
De Grote Geschiedenis Quiz is ook dit jaar samengesteld door een redactie vanuit Andere Tijden (NTR/VPRO) en het Historisch Nieuwsblad. Ook de bedenker van de Grote Geschiedenis Quiz, de historicus Willem Melching (Universiteit van Amsterdam), was actief bij het bedenken van vragen. De jury bestaat ook deze keer uit Nelleke Noordervliet, Hans Blom en Gert Oostindie. En de presentator is traditiegetrouw Joost Karhof.

Tweede scherm
Voor het eerst kunnen kijkers meedoen met de Grote Geschiedenis Quiz via live.geschiedenis24.nl

De Grote Geschiedenis Quiz, donderdag 29 mei 2014, 20.25 uur op Nederland 2