Zesdelige Star Wars-filmsaga te zien op tv-zender FOX

Zesdelige Star Wars-filmsaga te zien op tv-zender FOX

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:
Speciale Darth Vader-sneakers, complete Star War-sets van Lego, Galactic Empire-koptelefoons, tv-series, iPhone-spelletjes en zelfs een jaarlijkse internationale Star Wars Day. Sinds 1977 is de fantasy-filmreeks ´Star Wars´ uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.Nu Disney en Lucasfilm onlangs officieel bekend hebben gemaakt een nieuwe filmtrilogie uit te brengen, kunnen de miljoenen fans wereldwijd hun geluk niet op. Voor alle liefhebbers die een deel van de saga gemist hebben of hun geheugen willen opfrissen zendt FOX vanaf 18 mei wekelijks in chronologische volgorde de gehele reeks uit. FOX is in heel Nederland vrij te ontvangen door digitale TV-abonnees van onder meer Ziggo (kanaal 11), UPC (kanaal 11) en KPN (kanaal 14).

De Star Wars-saga werd bedacht door George Lucas en geproduceerd door Lucasfilm, dat in 2012 werd overgenomen door The Walt Disney Company. Momenteel zijn er zes Star Wars-films, die opgenomen zijn in twee reeksen van drie episodes. De oorspronkelijke trilogie (1977 – 1983) en de prequel-trilogie (1999-2005). In totaal werd de filmreeks genomineerd voor 25 Acadamy Awards®, waarvan er tien in de wacht zijn gesleept.
Jedi versus Sith
Het epische ‘Star Wars’ is een klassiek verhaal over goed en kwaad dat zich afspeelt in een Melkweg heel ver weg, waar de bewoners van verschillende planeten oorlog voeren met elkaar. De Jedi-strijders staan aan de goede kant en beschikken over bovennatuurlijke krachten, die ze samenvatten als ‘The Force’. De Sith-strijders hebben dezelfde bijzondere krachten, maar zetten deze in voor het kwaad.
Verhaallijn trilogieën
In de originele Star Wars-trilogie (Episodes IV, V en VI) staat Luke Skywalker (Mark Hamill) centraal, een boerenjongen die heldhaftig de strijd aangaat om het kwade Imperium omver te werpen en tegenover Darth Vader komt te staan. De prequel-triliogie gaat terug in de tijd om het verhaal te vertellen van Anakin Skywalker, de onschuldige jongen die ooit tot de gevreesde Darth Vader zal uitgroeien. Darth Vader is verleid tot de duistere kant van de kracht en heeft zich aangesloten bij de Sith’s. In de nieuwe Episode VII die in december 2015 uitkomt spelen meerdere acteurs van de originele cast een rol, waaronder Harrison Ford, Mark Hamill en Carrie Fisher.
Uitzendschema
De zes films zijn niet chronologisch gefilmd, maar FOX zendt de Star War-films uit in de volgorde waarin de gebeurtenissen plaatsvinden:
Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999) – 18 mei
Star Wars: Episode II - Attack of the Clones (2002) – 25 mei
Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith (2005) – 1 juni
Star Wars: Episode IV - A New Hope (1977) – 8 juni
Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) – 15 juni
Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi (1983) – 22 juni

Vanaf 18 mei elke zondag om 20.00 uur op FOX