7,2 miljoen kijkers zien Nederland winnen van Spanje

7,2 miljoen kijkers zien Nederland winnen van Spanje

Geschreven door Pieter Jongsma

De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal tijdens het wereldkampioenschap in Brazilië is door gemiddeld 7,2 miljoen* kijkers bekeken. Tijdens de eerste helft van het treffen met regerend wereldkampioen Spanje zaten 6,7 miljoen mensen voor de buis, terwijl naar het tweede bedrijf 7,7 miljoen Nederlanders keken.

Het marktaandeel was 81%, wat betekent dat acht op de tien televisiekijkers gisteren inschakelde op Nederland 1 voor de WK-ouverture van Oranje. Vlak voor het einde van de wedstrijd, om 22.50 uur, bereikte het aantal kijkers met 8,3 miljoen een absolute piek.

De openingswedstrijd Nederland-Duitsland van het EK 2004 is met 7,5 miljoen nog altijd de meest bekeken openingswedstrijd van Oranje op een EK- of WK-eindronde. Verder blijft de halve finale van datzelfde EK tussen het Nederlands elftal en Portugal nog altijd de meest bekeken wedstrijd ooit (8,5 miljoen).

* Het betreft hier het aantal landgenoten dat de openingswedstrijd van Oranje in de thuissituatie bij de NOS op Nederland 1 heeft gezien.