Stichting Lezen & Schrijven; Lingo stimuleert taalvaardigheid

Stichting Lezen & Schrijven; Lingo stimuleert taalvaardigheid

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Woensdag werd bekend dat Lingo mogelijk stopt als dagelijks televisieprogramma. Het taalspel heeft tegenvallende kijkcijfers. Stichting Lezen & Schrijven vindt dat spijtig want jong en oud kunnen leren van spelen met taal.

Het stimuleert taalvaardigheid op een leuke manier. Ook Taalambassadeurs zijn teleurgesteld en vinden dat Lingo moet blijven.

“Ik vind het ontzettend jammer als Lingo stopt. Ik kijk er vaak naar en leer er heel veel van. Er komen woorden in voor die ik nog niet ken. Die zoek ik daarna op”, vertelt Yvonne Geers, voormalig laaggeletterde. Yvonne is Taalambassadeur van Stichting Lezen & Schrijven en heeft zelf ook een keer meegedaan aan het programma. “Lingo heeft voor mij een speciale waarde. Het meedoen heeft veel positieve impact gehad. Lingo helpt veel mensen met het verbeteren van taal”, vervolgt Yvonne. “Ik hoop echt dat het door kan blijven gaan. Ik ga een brief hierover schrijven naar de omroep.” Het taalspel heeft een goed en eenvoudig concept: het raden van 5-, 6- en 7-letterwoorden. Iedereen kan thuis op zijn eigen niveau meedoen.

Deelname Taalambassadeurs aan Lingo
In voorgaande jaren stond het televisieprogramma Lingo tijdens de Week van Alfabetisering een aantal keren in het teken van laaggeletterdheid. Taalambassadeurs vormden samen met bekende Nederlanders teams die het bekende taalspel speelden. Er deden diverse Kamerleden, presentatoren, schrijvers en artiesten mee. Tijdens de uitzendingen was er ook aandacht voor alle taalactiviteiten in de week. Ook werd het belang van leren lezen en schrijven, op latere leeftijd, benadrukt. Dit jaar vindt de Week van de Alfabetisering plaats van 8 tot en met 14 september.

Poging om Lingo te behouden
Ed Nijpels, de voorzitter van de omroep AVROTROS, gaat nog een poging doen om het populaire programma Lingo te behouden. Hij gaat de netcoördinatoren vragen om het programma te verplaatsen van Nederland 2 naar Nederland 1. Lingo zou dan om 17.30 worden uitgezonden.