Een Jaar Van Je Leven: Isaac houdt niet van spelletjes en Wanda controleert op stof
Bron: Talpa / William Rutten

Een Jaar Van Je Leven: Isaac houdt niet van spelletjes en Wanda controleert op stof

Geschreven door Natasja Landman Laatste update:

Elke donderdag laat Natasja haar licht schijnen op Een Jaar Van Je Leven.

In deze nieuwe week met Jeffrey als manager zagen we dat hij probeert het beste uit de deelnemers naar boven te halen, maar dat het niet altijd even goed lukt. En dat sommige deelnemers zich graag willen inzetten voor de groep, maar dat niet altijd mogen doen.

Ik schreef vorige week al dat ik een andere kant van Jeffrey zag nu dat hij manager is geworden. Niet alles loopt helemaal zoals het moet lopen, maar ze hebben wel meer geld dan bij de andere managers. Vooralsnog hoor je dan ook weinig mensen nog klagen.

Als er een nieuwe opdracht komt waarin de deelnemers een bad vol met gekleurde chocolaatjes op kleur moeten sorteren geeft Jeffrey de leiding over aan Berend. Dat blijkt niet heel goed uit te pakken, Berend komt niet uit zijn woorden en de andere deelnemers luisteren niet naar hem. Jeffrey moet dan al snel de leiding weer even terugpakken. Hij krijgt commentaar van de andere deelnemers dat hij niet meer de leiding moet afgeven.

Jeffrey dacht dat Berend het wel even nodig had om wat positiviteit te krijgen door de leiding te pakken, maar het is niet goed uitgepakt. Berend kreeg wel de taak om de deelnemers observeren en de twee beste kiezen die de opdracht gaan afmaken. Iedereen moest een keer aan de beurt komen met het sorteren van de chocolaatjes. Martin heeft duo’s gemaakt en ieder duo mocht vijf minuten gaan sorteren. Daarna zouden de twee beste de rest gaan sorteren. Berend koos de twee beste uit, wat voor onvrede zorgde bij Zoë en Esther. Zij vonden dat zij ook best deze opdracht hadden kunnen uitvoeren.

Zoë had het misschien wel prima gedaan, maar met nog meer dan dertig deelnemers is het heel lastig om maar twee goede te kiezen. Dat Esther niet gekozen is verbaast mij helemaal niets. In de paar seconde die wij van haar duo prestatie hebben gezien had ze steeds andere kleuren tussen haar sorteringen zitten. Zo zat bruin bij geel en rood bij bruin en zo nog wel verder. Ik snap echt niet hoe zij dan kan verwachten dat ze bij de beste twee zou komen te zitten.

Aan de andere kant snap ik het ook wel dat ze zichzelf wilde bewijzen. Het zijn bij actieve opdrachten steeds dezelfde die de opdracht uitvoeren. Nu had de opdracht helemaal niets te maken met actief zijn en zou eigenlijk iedereen het goed kunnen uitvoeren. Maar er moest gekozen worden en er konden maar twee de opdracht afronden. Uiteindelijk gaat het toch om de opdracht tot een goede einde brengen en maakt het niet uit wie dit doet.

Chef schoonmaak

Niet alleen Berend krijgt een kans om zich goed te laten zien, ook Zoë krijgt dit. Zij is door Jeffrey aangesteld als hoofd schoonmaak. Ze verteld tegen iedereen wat ze moeten gaan schoonmaken en houdt een controle nadat de schoonmaak is afgerond. Nou dat laatste is niet helemaal waar, Wanda controleert of er goed is schoongemaakt. Door achter de kluisjes te controleren en het stof op de lampen te bekijken. Als er vervolgens blijkt dat het nog vies is zegt zij dit tegen Zoë. Zoë moet er dan uiteindelijk de mensen die de kamer hebben schoongemaakt op aanspreken.

De slaapkamer waar het om ging was schoongemaakt door onder andere Madeleine. Die heeft wel lopen schoonmaken, maar ze was het al snel zat waardoor ze meer gezellig op de kamer hebben zitten praten. Aan de ene kant snap ik ook wel dat je soms geen zin hebt om schoon te maken. Maar ze zijn met zoveel mensen dat je echt zo klaar bent als iedereen even zijn best doet. Ze hebben de rest van de dag toch niets te doen, dus eventjes schoonmaken is dan toch niet zo erg. Dat Wanda vervolgens alles heel erg goed gaat zitten controleren en Zoë erop aanspreekt gaat wel weer erg ver. En geeft mij ook wel het gevoel dat Wanda maar al te goed wist wie die kamer hadden schoongemaakt en ze juist daarom extra goed ging kijken of het schoon was.

Buiten schoonmaken en af en toe een opdracht uitvoeren hebben de deelnemers niet zo veel te doen. Ze hadden een aantal spelletjes en een spelkaarten, maar deze zijn door Isaac verstopt. Hij vond het stom dat iedereen maar spelletjes zit te spelen terwijl ze die tijd ook nuttig hadden kunnen doorbrengen. In die tijd hadden ze bijvoorbeeld ook kunnen sporten. Ik vind het echt heel erg overdreven, je kunt mensen niet dwingen om te gaan sporten door al het vermaak weg te halen.

Je kunt prima met elkaar afspreken om af en toe een dag geen spelletjes te spelen maar met elkaar schoon te maken, of een activiteit te doen. Maar de spelletjes verstoppen om te zorgen dat iedereen gaat sporten gaat echt wel een beetje ver. Als Isaac ervoor wil zorgen dat mensen geen spelletjes spelen moet hij zich maar opgeven als manager van de maand. Dan kan hij in die maand de spelletjes afpakken.

Niks missen en meepraten over Een Jaar Van Je Leven? Word lid van onze Facebook-groep!