Ook Frans Bauer klimt in de pen voor Beatrix

Ook Frans Bauer klimt in de pen voor Beatrix

Geschreven door Pieter Jongsma

Na Dries Roelvink en Johan Vlemmix heeft ook Frans Bauer een nummer geschreven voor aftredend koningin Beatrix. "Ik twijfel nog steeds of ik het wil uitbrengen voor de dag van de troonsafstand", vertelt Bauer aan het AD.

"Ik heb na haar toespraak meteen een lied voor haar geschreven en opgenomen", vertelt Bauer over zijn nummer voor Beatrix. "Ik was zeer geraakt door haar afscheidsspeech. Ze was een moeder voor het land en zal dat voor mij straks ook blijven."

Met zijn zelfgeschreven nummer wil Bauer, die zichzelf een echte monarchist noemt, Beatrixbedanken. "Ze heeft het in die 33 jaar bizar goed gedaan. Ze liet Nederland meegenieten van de mooie momenten uit haar leven, maar ook meehuilen toen het slecht ging."

Bauer voelt zich verbonden met de koningin. "Wat ik met de majesteit deel, is de ervaring van de druk van de publiciteit. Toen wij ziekte en verdriet in de familie hadden, waren de camera's ook steeds op ons gericht. Daarom kan ik me goed inleven hoe zwaar het voor de koningin moet zijn dat haar verdriet om haar zoon Friso zo veel aandacht krijgt."

Tijdens het 25-jarig regeringsjubileum van Beatrix stond Bauer op het podium. "Een van de mooiste momenten uit mijn carrière. Een eer", zegt de volkszanger, die zich Ridder in de Orde van Oranje-Nassau mag noemen. "Ik heb haar de hand mogen schudden en heb gesproken met prins Willem-Alexander."

Bauer hoopt dat de koning de lijn van zijn moeder voortzet. "Traditioneel, maar met een eigentijdse blik. Dan heb ik er veel vertrouwen in dat hij een goede koning wordt."