Max herhaalt Jeen van den Berg in memoriam: een schaatslegende

Max herhaalt Jeen van den Berg in memoriam: een schaatslegende

Geschreven door Pieter Jongsma

Vanavond herhaalt MAX om 24.10 uur op NPO 1 Jeen: 85 jaar naar aanleiding van het overlijden van Elfstedentocht veteraan Jeen van den Berg. Van den Berg werd 86 jaar.

Vorig jaar had documentairemaakster Annette van Trigt nog een interview met hem. In dit interview onthult hij één van de grote geheimen van de barre Elfstedentocht van 1963. Ook schaatst hij nog één keer op een ijsbaan en haalt hij dierbare herinneringen op met Henk Angenent, de winnaar van ’97 en de Olympische kampioenen Piet Kleine en Bart Veldkamp.

In een openhartig gesprek met Annette van Trigt blikt Jeen van den Berg terug op de Elfstedentocht van 1963, die 50 jaar geleden gereden werd.

Jeen van den Berg is altijd met zijn tijd meegegaan, getuige alleen al de klapschaatsen waarop hij zijn laatste rondje reed met schaatsvriend Rein Jonker. Zijn eerste tocht reed hij in 1947, op geleende noren van een buurman. In 1954 won Van den Berg de Elfstedentocht. “Je moet geluk hebben in een Elfstedentocht”, benadrukt hij in het interview meerdere malen.

MAX: Jeen: 85 jaar (herhaling)
Woensdag 8 oktober
Om 24.10 uur op NPO 1