Joris Linssen portretteert unieke mensen en bijzondere werelden in Joris’ Wereld

Joris Linssen portretteert unieke mensen en bijzondere werelden in Joris’ Wereld

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

Vanaf dinsdagavond 25 november is Joris Linssen vijf weken lang te zien met zijn nieuwe programma Joris’ Wereld op NPO 1. “Na zes succesvolle jaren Joris' Showroom is dit nieuwe programma weer een stapje verder”, aldus Joris. “De mooie portretten van excentriekelingen zijn gebleven, maar ik heb mijn blik verruimd naar het buitenland, waar veel aparte Nederlanders een eigen wereld hebben gecreëerd. Elke aflevering portretteer ik ook een opmerkelijke groep en kijk ik rond in hun wereldje.

Zoals de wereld van Rolls-Royce en Bentley-eigenaren in ’t Gooi, of die van de (veelal) Surinaamse eigenaren van twa-twa’s, kleine tropische zangvogeltjes. Joris' Wereld is grappiger, opmerkelijker en nog inspirerender dan zijn voorganger.”

In november verschijnt ook het fotoboek Joris’ Wereld, met portretten van mensen uit Joris’ Wereld en Joris’ Showroom. De foto’s, gemaakt door fotograaf Jasper van Bladel, worden vergezeld van korte teksten waarin Joris de inspiratie verwoordt die hij uit de ontmoetingen heeft gehaald.

In Joris’ Wereld ontmoet Joris onder andere René Schroevers op het eiland La Palma. Deze bijzondere man is geboren in Indonesië, studeerde Chinees in Parijs, had een eigen bedrijf op de Filipijnen en bezat een luxe villa met eigen zwembad. Heel bewust heeft René afscheid genomen van materie en rijkdom. Hij leeft nu in alle eenvoud in een grot op dit Spaanse eiland.

In midden-Frankrijk gaat Joris langs Kees Kok. Deze oud-bloemkolenkweker uit Lutjebroek heeft hier een kleine camping. In een boom op het terrein hangt de auto waar Kees ooit een ongeluk mee heeft gehad. Op zijn rock-camping vangt hij regelmatig verslaafden op. Hij laat alleen niet iedereen toe op zijn camping, want Kees houdt niet van ‘kakkers’.

De Hagenaar Rico van Bommel was als ADO Den Haag-hooligan beter bekend als Rasta Rico. Hij had altijd wat moeite om zijn agressie onder controle te krijgen, maar dat gaat nu goed. Rico heeft eindelijk rust gevonden. Hij heeft nu een soort kinderboerderij waar kinderen voor dieren kunnen zorgen. Ook verzorgt hij hier kinderfeestjes.

Maarten Brandt is musicoloog en groot liefhebber van onweer. Hij wordt helemaal opgewonden als het dondert en bliksemt. Voor Maarten is onweer de mooiste muziek die er is. Tijdens stormachtig weer probeert Maarten met Joris zo dicht mogelijk bij de bliksem te komen. En dat blijkt geen ongevaarlijke tocht te zijn.

dinsdag 25 november 2014 - 22:20 uur, NPO 1