Joris Linssen herenigt vluchtelingen in het nieuwe NCRV-programma Joris United

Joris Linssen herenigt vluchtelingen in het nieuwe NCRV-programma Joris United

Geschreven door Pieter Jongsma

Joris Linssen komt vrijdag 22 november op Nederland 1 met het nieuwe NCRV-programma Joris United. In dit programma reist Joris Linssen samen met Nederlandse vluchtelingen af naar een plek in de buurt van hun moederland om het onmogelijke mogelijk te maken: een hereniging met hun moeder, zus of beste vriend die zij nooit meer dachten te ontmoeten.

Onderweg bespreken ze de gruwelijke dilemma's van vluchtelingen en bezoeken ze kampen waar ze soms jarenlang woonden. Inmiddels hebben ze in Nederland na jaren een bestaan opgebouwd, maar het verdriet om wat ze moesten achterlaten blijft. 

 

Joris Linssen: “In de acht jaar dat ik het tv-programma Hello Goodbye presenteerde vond ik de gezinsherenigingen van vluchtelingen altijd heel aangrijpend. Nu ga ik samen met vluchtelingen terug naar de regio die ze moesten ontvluchten en uiteindelijk is er een ontmoeting met hun dierbaren, van wie ze dachten dat ze ze nooit meer zouden zien. Deze verhalen hebben mij diep geraakt en zullen ook de kijker niet onberoerd laten.”

 

In de eerste aflevering is Billy (41) te zien. Hij vlucht op z’n 21ste uit Burundi vanwege het conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s. Een kwart miljoen Burundezen komen hierbij om en honderdduizenden vluchten voor het geweld. Billy heeft tot dan een goed leven. Dan wordt de universiteit waar hij studeert vanuit de lucht beschoten. Van het ene op het andere moment moet hij rennen voor zijn leven. Hij heeft geen tijd om spullen mee te nemen, laat staan afscheid te nemen. Zijn tocht duurt bijna twee maanden waarbij hij de meest verschrikkelijke dingen ziet. Hij weet zich uiteindelijk met gevaar voor eigen leven in veiligheid te brengen.

In het vluchtelingenkamp in Tanzania bouwt hij een nieuw leven op. Afgezien van zijn kleine zusje, heeft hij geen idee hoe het met de rest van zijn familie is. Na twaalf jaar wordt hij door Nederland uitgenodigd om hier een nieuw bestaan op te bouwen. Eind 2012 verneemt Billy via via dat zijn moeder nog leeft! Billy kan niet naar Burundi daarom probeert Joris Linssen een hereniging te regelen in Rwanda met moeder Billy en zijn nog levende broers en zus.

 

Joris United
Vrijdag 22 november 2013
21.30 uur, Nederland 1