Joris Linssen: ‘Met alles wat ik doe probeer ik mensen te raken’

Joris Linssen: ‘Met alles wat ik doe probeer ik mensen te raken’

Geschreven door Daniël Schalk

Joris Linssen is al jaren Mister Hello Goodbye en luchthaven Schiphol is dan ook inmiddels zijn tweede huis, maar ook is de tv-presentator regelmatig op het podium te vinden. Sinds 2000 is hij de frontman van de Mexicaanse band Joris Linssen & Caramba. De groep heeft inmiddels vier albums uitgebracht en toerde in 2008 langs de theaters met de voorstelling Tranen van Geluk.

Showbizznetwork.nl belicht de zij-projecten van bekende Nederlanders. Vandaag: Joris Linssen.

De muziekcarrière van Joris Linssen begon al in zijn studententijd, toen hij in punk- en grunge bandjes speelde. Stiekem luisterde hij ook naar André Hazes. “Je kunt het je soms niet meer voorstellen, maar toen was André Hazes nog echt fout”, vertelde hij in 2001 tegen het Digitaal UniversiteitsBlad. In 1990 creëerde Linssen het typetje Ome Cor, een volkszanger uit Utrecht. “Studenten van nu zijn minder elitair. Toen wij begonnen waren smartlappen echt gewaagd. Nu vinden studenten het leuk of camp, zoals ze het Eurovisie Songfestival leuk kunnen vinden”, zei hij in 2001.

Sinds 2000 vormt Linssen samen met het smartlappentrio The Bald & The Beautiful de groep Joris Linssen & Caramba. De groep heeft tot op heden vier albums uitgebracht, waarvan de laatste in 2015. Ook toerde zij in 2008 langs de theaters met de voorstelling Tranen van Geluk. “Of het nu om mijn televisie-interviews op Schiphol gaat of over de concerten met mijn band, telkens probeer ik mensen te raken en op mijn beurt zelf geraakt te worden. In feite is dat toch waar we allemaal naar op zoek zijn? Geraakt worden, voelen dat je leeft en echt in contact komen met anderen.”

‘Muziek is een grote verbinder’

Muziek is erg belangrijk in het leven van Linssen. “Als ik verdrietig ben, als ik iets heftigs moet verwerken, ga ik het liefste aan de piano zitten. Ik speel en zing en voordat ik het weet is er een lied. Muziek geeft heel veel troost”, zei Joris in 2018 tegen de Mikro Gids. Voor de Publieke Omroep maakte hij datzelfde jaar een tv-programma over de rouw- en uitvaartcultuur in Nederland. “Ik hoop wel dat op mijn uitvaart veel muziek gemaakt zal worden”, antwoordde hij op de vraag hoe zijn uitvaart eruit moet gaat zien. “Muziek is een grote verbinder en heeft een enorm troostende kracht.”

In 2019 combineerde hij zijn passie voor muziek met zijn tv-werk. Voor drie regionale omroepen maakte Joris samen met zijn band een tv-programma, waarin zij een vierdaagse wandeltocht liepen. Elke dag legde de band in hun Mexicaanse kleding en met hun instrumenten op de rug minstens 20 kilometer af. “We moeten ons onderdak, eten en drinken zien te verdienen met het spelen van onze liedjes”, vertelde hij in juli 2019 in de radioshow Volgspot op NPO Radio 5 over Nieuwe streken.