EO presenteert verscheidenheid aan nieuwe titels

EO presenteert verscheidenheid aan nieuwe titels

Geschreven door Pieter Jongsma Laatste update:

De EO presenteerde vandaag de nieuwste programma’s die vanaf deze winter te zien zijn. EO-directeur Arjan Lock: "Wij maken programma's vanuit ons hart, divers, eigenzinnig en dienstbaar aan de samenleving.

Vanuit onze missie zoeken we naar verhalen die er toe doen, die aan het denken zetten; dat is onze drijfveer.” De verscheidenheid van EO-titels noemde hij “indrukwekkend en inhoudelijk”. De EO is een van de drie omroepen die in het nieuwe mediabestel zelfstandig is gebleven.

Staatssecretaris
Lock noemde de plannen van OCW Staatssecretaris Dekker ‘onverstandig’. Het buiten de omroepen om plaatsen van programma’s tast volgens hem het publieke karakter van het bestel aan: "Wij maken televisie gelegitimeerd door een achterban, van meer dan 400.000 leden, kerken en maatschappelijke organisaties. We werken altijd al intensief met hen samen. Commercie is voor ons geen drijfveer. Wij zijn een sterke zelfstandige omroep, met een duidelijke identiteit. Ik vrees dat vroeg of laat de ziel uit het bestel verdwijnt.”

Thema's
De EO presenteerde haar programma’s vanuit drie thema's centraal: natuur, geloof en samenleving. Drie thema's die 'het leven in zijn geheel vatten'.

Natuur
De EO komt op NPO 1 met twee grote blikvangers. In maart presenteert Tooske Ragas 'Van Hollandse Bodem', een nieuw concept waarin het gaat om tuinieren, oogsten en eten van eigen bodem. Maar ook een prachtige, nieuwe BBC Landmarkserie 'Life Story'.

Samenleving
Juist waar het schuurt, waar sprake is van onrecht en waar herstel hard nodig is, daar wil de EO zijn, legde Lock uit. Voorbij kwamen de eerste beelden van de docuserie ‘Jojanneke in de prostitutie’. Maar ook het opvallende ‘Rot op, mijn land uit’; een concept waarbij mensen met grote vooroordelen over het Nederlandse asielbeleid het leven van een vluchteling zelf gaan ervaren. Met begeleider Dennis van der Geest maken ze een loodzware reis langs vluchtelingenkampen.

Geloof
De EO vertelt verhalen over geloven in Jezus. Verhalen die het leven raken, maar ook de dood. In 'Bakkie Troost' bijvoorbeeld of in een nieuw seizoen van 'Adieu God?'.

Kerst
Met Kerst pakt de EO uit met de kersttraditie ‘Kerstfeest op de Dam’; nieuwe artiesten geven daar acte de présence. Ook is er de kerstserie ‘Sterren van Bethlehem’ waarin een groep BN-ers de reis van Jozef en Maria zelf gaan maken. In het land van de Bijbel worden ze geconfronteerd met geloof en levensvragen.

ALLE NIEUWE TITELS UIT DE WINTERPRESENTATIE
NPO 1:
- Nederland Waterland
- Sterren van Bethlehem
- Kerstfeest op de Dam
- Life Story
- Van Hollandse Bodem

NPO 2:
- 10 jaar Blauw Bloed
- Messiah Masterclass
- Rot op, mijn land uit
- De Amish en de paarden
- Leegloop in Ulrum
- De Dierenboerderij
- Bond tegen vloeken
- Zo zijn we niet getrouwd

NPO 3:
- Hemelbestormers
- Jojanneke in de prostitutie
- Telefilm Het mooiste wat er is