Voor het eerst Witte Pieten in Sinterklaasjournaal

Voor het eerst Witte Pieten in Sinterklaasjournaal

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Vanavond waren voor het eerst Witte Pieten te zien in het Sinterklaasjournaal. Het zijn nieuwe Pieten die het vak nog moeten leren om Sinterklaas te helpen nadat de Zwarte Pieten de stoomboot hebben verlaten.

Er zijn nieuwe Pieten nodig omdat alle Zwarte Pieten, waaronder Hoofdpiet, Pietje Paniek en Luisterpiet, gisteren van de stoomboot zijn afgesprongen. De Zwarte Pieten dachten dat de stoomboot lek was, vervolgens besloot Hoofdpiet met alle andere Pieten de boot te verlaten.

Er bleef één Piet samen met Sinterklaas op de stoomboot namelijk Huispiet, hij ontdekte gisteren nadat de Pieten de boot hadden verlaten dat er geen lek op de boot was maar dat de kraan in de wc open was blijven staan door één van de Zwarte Pieten.

Om nieuwe Pieten voor het Sinterklaasfeest dit jaar op te leiden is Opa Piet naar Gouda gevlogen. In een oude fabriek aan de haven van Gouda waar de Sint zaterdag aankomt worden de nieuwe Pieten opgeleid. Opa Piet wordt geholpen door Jan Salie, hoofd Bijzaken van de gemeente Gouda. Jan Salie moet van Opa Piet een pietenpak aan, net als de andere Pieten in opleiding. Want aan het pietenpak, herken je de Piet, zei Opa Piet tegen Hoofd Bijzaken van de gemeente.

Tot verbazing van Zwarte Pieten-aanhangers waren er ook voor het eerst Witte Pieten te zien. Een aantal Pieten die in opleiding zijn bij Opa Piet hebben een witte huidskleur. De nieuwe Pieten leren pepernoten bakken, schoenen vullen en door de schoorsteen klimmen. De schoorsteen geeft de Pieten hun zwarte kleur. Ze gaan als gewone Nederlanders in een Pietenpak de schoorsteen in, en komen er met roetvegen uit. Sommige met enkele roetvegen, anderen zwart als roet. Hoe vaker ze de schoorsteen ingaan, hoe zwarter de Pieten worden.

Opa Piet zegt tegen Jan Salie, die voor de eerste keer door de schoorsteen gaat en er met roetvegen weer uit komt: “Het belangrijkste is dat je door een schoorsteen kunt. De kleur van Zwarte Piet is maar bijzaak.” Of Hoofdpiet, Inpakpiet, Wellespiet en alle andere Zwarte Pieten weer terug keren moet blijken uit de volgende afleveringen van het Sinterklaasjournaal.

Het Sinterklaasjournaal met het nieuws rondom Sinterklaas en zijn Pieten met Dieuwertje Blok is elke school-/ werkdag om 18:00 uur te zien bij de NTR op NPO Zapp (NPO 3).