Sinterklaasjournaal verder met verhaal over ‘witte wieven’

Sinterklaasjournaal verder met verhaal over ‘witte wieven’

Geschreven door Daniël Schalk

Het Sinterklaasjournaal ging woensdagavond verder met het verhaal over de ‘witte wieven’. Dinsdag werd verteld over de ‘witte wieven’ op de Drentse heide. De ‘witte wieven’ zijn magische wezens die leven in hunebedden in Drenthe, de provincie waar Sinterklaas en zijn Pieten zaterdag aankomen.

Woensdag was Sinterklaasjournaal-verslaggever Jeroen Kramer met de stadshistoricus van Meppel in een speciaal museum over ‘het mirakel van Meppel’. In het museum hangt een schilderij van Sinterklaas die twee kinderen redt van de Drentse heide, de plek waar de ‘witte wieven’ wonen.

Ook staat er in het museum een schat, die uit de hunebedden van de ‘witte wieven’ komt. De schat bestaat uit stenen van de hunebedden. Als beloning voor het redden van de kinderen kreeg Sinterklaas van de schapenherder een steen uit de schat, waarvan de Sint zijn ring liet maken.

Verslaggeefster Dolores Leeuwin liet in de uitzending van woensdag zien dat de ring van Sinterklaas ook magisch is. Door drie keer met de ring van Sinterklaas op de deur van het Grote Pietenhuis te kloppen ging de deur van het Pietenhuis open. Zo kon Dolores woensdag het Pietenhuis binnen.

Sinterklaas vertelde aan Hoofdpiet en Huispiet op de stoomboot ook een verhaal over de ‘witte wieven’. Hij waarschuwde zijn Pieten voor de mist op zee in de buurt van de Drentse heide. Doordat Hoofdpiet en Huispiet even niet oplette vaarde zij met de stoomboot alsnog de dichte mist in.

Dinsdag ontstond er na Het Sinterklaasjournaal veel onrust bij ouders met kinderen die na het verhaal over de ‘witte wieven’ niet meer konden slapen. Een christelijke school in Voorthuizen was ook niet zo blij met het verhaal. Door de ‘witte wieven’ zenden zij het programma niet meer uit.

Lees ook: '‘Witte wieven’ in Sinterklaasjournaal zorgen voor onrust'

Het Sinterklaasjournaal is elke dag om 18:00 uur te zien op NPO Zapp.

Bekijk het Sinterklaas journaal op TVblik.nl/sinterklaasjournaal