Docu 'Who The Fuck is Jett Rebel?' bij de VARA

Docu 'Who The Fuck is Jett Rebel?' bij de VARA

Geschreven door Pieter Jongsma

Jett Rebel wordt nu al Nederlands grootste muziekbelofte in tijden genoemd. Hij is The Next Best Thing, popheld van het heelal, muziekgod van beroep en een rebellerende podiumtijger. Jett Rebel is publiek bezit en niemand ziet meer de persoon achter dit alter-ego: de 23-jarige onzekere en timide Jelte Tuinstra. Jelte: "Jelte Tuinstra is aan het dood gaan. Hij gaat gewoon dood."

In 'Who the fuck is Jett Rebel' laat Linda Hakeboom zien hoe Jelte veranderde in Jett Rebel en wat het met iemand doet om in no-time beroemd te worden. Who the fuck is Jett Rebel gaat op 23 november in première op het IDFA en is op zaterdag 29 november om 21.55 uur te zien bij de VARA op NPO 3.

Als Jelte even niet als Jett Rebel staat te rocken op het podium, woont hij in een afgelegen blokhut ver weg van de prikkels van de buitenwereld. Hier kan hij zichzelf zijn en zich volledig overgeven aan zijn muziek. Ondanks zijn instant-roem is Jelte onzeker en bang. Bang dat zijn muziek niet goed genoeg is. In de documentaire zien we hoe Jelte vlak voor een optreden mokkend de kleedkamer verlaat, in totale paniek. Maar dan gaat er een knopje om waardoor Jelte langzaam verdwijnt. Als hij het podium bestijgt staat daar opeens een grootse rockster: Jett Rebel. Jelte over de documentaire: "Het is bizar om de film te zien. Linda en ik leerden elkaar heel goed kennen. We kwamen in een situatie waarin ik sowieso alles tegen haar zei. We gingen best wel diep. Het is heftig om alles terug te zien, maar het is echt hoe ik me toen voelde."

Documentairemaakster Linda Hakeboom (RAMBAM, Whatever forever: Douwe Bob, The Happy Sad Route) had voordat de grote massa hoogte kreeg van Jett Rebel in de gaten dat die doorbraak niet lang op zich zou laten wachten. Ze volgde Jelte op zijn pad naar roem en zag hoe de verlegen Jelte opeens beroemd werd. Linda: "Ook voor mij was het heftig. Ik zag met eigen ogen wat het met iemand doet om zo snel beroemd te worden en totaal in de knoop te raken met jezelf. Jeltes alter-ego Jett Rebel was ineens publiek bezit. Dat doet iets met je kop en natuurlijk ga je daarvan wankelen."