Hart van Nederland special: Lotte's leven

Hart van Nederland special: Lotte's leven

Geschreven door Pieter Jongsma

Hart van Nederland zendt op 21 december om 22.50 uur de special Lotte’s leven uit. Lotte van der Kort kreeg vijf jaar geleden op tweede kerstdag een verschrikkelijk auto-ongeluk waarbij ze zwaar gehandicapt raakt. Mentaal is Lotte (23 jaar) helemaal de oude maar lichamelijk helemaal niet, ze kan niet lopen en niet praten. Lotte heeft 24 uur per dag zorg nodig, haar familie heeft deze zorg op zich genomen.

In de Hart van Nederland special: Lotte’s leven wordt teruggeblikt op de afgelopen vijf jaar die voor Lotte en haar familie bijzonder zwaar zijn geweest. Hart van Nederland presentatrice Mirella van Markus spreekt de familie over het ongeluk, de tijd die Lotte in het ziekenhuis heeft doorgebracht, de revalidatie daarna en over de verzorging van Lotte die ze als gezin op zich hebben genomen.

Ongeluk
Op tweede kerstdag 2009 zat Lotte samen met haar vriend in de auto toen ze een ernstig ongeluk kregen. Acht maanden lang heeft Lotte in coma gelegen. Als ze ontwaakt, blijkt dat ze nauwelijks meer kan bewegen en niet meer kan praten. Lotte zit gevangen in haar eigen lichaam, mentaal is er namelijk niets mis met haar. Lichamelijk des te meer; Lotte heeft hersenletsel, een gebroken nekwervel, een gebroken sleutelbeen, twee ingeklapte longen, vijf gebroken ribben, een verbrijzeld bekken, een verbrijzeld rechterbeen, een gebroken kaak, twee gebroken enkels, twee gescheurde nieren en een gescheurde mild.

Hart van Nederland
Hart van Nederland heeft het leven van Lotte de afgelopen jaren op de voet gevolgd. Het eerste contact werd gelegd toen Lotte hoorde over een speciale zuurstoftherapie en stamceltransplantatie in Amerika. Dit zou de in Nederland uitbehandelde Lotte, mogelijk verder kunnen helpen. Het doel van deze therapie is dat ze uiteindelijk weer leert praten, haar allergrootste droom. Lotte communiceert nu via een spraakcomputer die ze bestuurt met haar vingers. De reis naar Amerika kostte 150.000 euro en werd niet vergoed door de verzekeraars. De stichting Lotte’s Leven werd opgericht en vanuit de stichting werden er verschillende acties op touw gezet. Zo werden alle Lotte’s in Nederland opgeroepen een sms’je te sturen met de naam ‘Lotte’ om zo geld in te zamelen. Hart van Nederland mocht op tweede kerstdag 2013 het goede nieuws aan Lotte en haar familie vertellen dat ze daadwerkelijk de therapie in Amerika mocht ondergaan. Hart van Nederland reist ook mee met de familie naar New Orleans om te registreren hoe Lotte vooruitgang boekt. Met deze special, vlak voor de kerstdagen, blikt Hart van Nederland terug op vijf heftige jaren waarin de familie van Lotte sterker en dichter bij elkaar is gekomen dan ooit.

Mantelzorg
Lotte’s ouders nemen direct de zorg voor haar op zich. Dit betekent dat ze 24 uur per dag voor haar klaarstaan. Artsen hebben geadviseerd Lotte op te laten nemen in een verpleeghuis. Haar gezin, bestaande uit moeder Susan, vader Rob, tweelingbroer Lennert, haar zus Marije en broers Maarten en Robert, hebben dit pertinent geweigerd en hebben allemaal hun eigen taak in de verzorging van Lotte. Dat dit een hele opgave is, blijkt uit de Hart van Nederland special. Lotte verzorgen betekent namelijk 24 uur per dag paraat staan. Zoals haar tweelingbroer Lennert die als hij 's ochtends opstaat eerst Lotte wast en te eten geeft. Hij zal zijn hele leven lang voor haar blijven zorgen, zegt hij en ze hebben hun bijzondere band bezegeld met een tatoeage.

Hart van Nederland special: Lotte’s Leven
21 december om 22.50 uur bij SBS6.

Bekijk Hart van Nederland op TVblik.nl/hart-van-nederland