Vanavond herhaling Opium Special over Frans Molenaar

Vanavond herhaling Opium Special over Frans Molenaar

Geschreven door Daniël Schalk

Naar aanleiding van het overlijden van modeontwerper Frans Molenaar zendt de AVROTROS vanavond om 24.00 uur op NPO 2 een herhaling uit van de Opium Special met Frans Molenaar. Hij kleedde onder anderen Mies Bouwman, Rita Reys en Neelie Kroes, maar maakte net zo makkelijk bedrijfskleding voor de Haagse reiniging of uitbundige pakken voor het fanfarekorps.

Couturier Frans Molenaar, een man van de haute couture én de 'low culture', flamboyant, overtuigd van zichzelf en immer charmant, overleed afgelopen weekend op 74-jarige leeftijd.

Cornald Maas ontmoette hem vorig jaar voor een portret in zijn kleurrijke pand in Amsterdam-Zuid. Molenaar kreeg de liefde voor het ontwerpen van kleding met de paplepel ingegoten. Zijn vader was vertegenwoordiger in confectie en zijn moeder bracht heel wat uurtjes door achter de 'naaimachien'. Hij spreekt met liefde over z'n ouders die hem de ruimte hebben gegeven zelf zijn pad uit te stippelen. Ontroerd is hij over het contact met zijn moeder in de laatste periode van haar leven in het verzorgingstehuis.

De jonge Frans Molenaar volgt van 1955 tot 1959 de kleermakersvakschool. Hij loopt stage in Parijs en kan als leerling-kleermaker aan de slag in het atelier van Guy Laroche. Bij Nina Ricci in de Lichtstad schopt hij het tot 1e assistent ontwerper. Ondanks de tijd in Parijs was Molenaar zich ervan bewust dat hij zijn naam moest vestigen in Nederland, zo vertelt hij aan Maas. Mode op z'n Hollands, minimalistisch, maar wel met smaak, het werd zijn handelsmerk.

Molenaar opende bijna een halve eeuw geleden zijn eerste zaak in de Amsterdamse Van Baerlestraat. Sinds die tijd heeft hij met ijzeren regelmaat elk half jaar een nieuwe collectie gepresenteerd. In mei zou hij zijn 100ste show vieren. De couturier blikte openhartig terug op zijn lange loopbaan én de conflicten rond zijn persoon. Zo was hij lange tijd gebrouilleerd met zijn leerling Mart Visser, maar de band was inmiddels hersteld. En Molenaar liet tijdens de ontmoeting met Cornald Maas een verrassende kant zien van zichzelf: die van zanger. Behalve Frans Molenaar komen onder anderen goede vriend Joop Braakhekke, schoenontwerper Jan Jansen en couturier Mart Visser aan het woord.

De Opium Special over Frans Molenaar is vanavond, maandag 12 januari, om 24.00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Bekijk Opium op TVblik.nl/opium-tv