NPO 2 herhaalt OPIUM Special Ellen Vogel

NPO 2 herhaalt OPIUM Special Ellen Vogel

Geschreven door Pieter Jongsma

Naar aanleiding van het overlijden van actrice Ellen Vogel zendt AVROTROS vanavond om 22.45 uur op NPO 2 een herhaling uit van de OPIUM Special over de 'grande dame' van het Nederlands toneel.

Vogel speelde meer dan 200 theaterrollen in klassieke stukken als 'Gijsbrecht van Aemstel', 'De Meeuw' en 'De Drie Zusters'. Bij het grote publiek werd zij bekend van televisie- en filmrollen in onder andere 'Zonder Ernst' en 'De Tweeling'. En meer recent in 'Bernard, Schavuit van Oranje' en 'Beatrix, Oranje onder Vuur'. Presentator Cornald Maas spreekt met vrienden, bekenden en collega's van Ellen Vogel.

Petra Laseur herinnert zich nog hoe ze als 9-jarig meisje in de kleedkamer van haar moeder Mary Dresselhuys, Ellen Vogel voor het eerst zag. Ze is altijd een idool gebleven, ook toen Laseur zelf actrice werd. "Iedereen wou Ellen zijn. Ellen of Doris Day." Collega Eric Schneider herkent dit: "Ellen is een star. Ze heeft iets on-Hollands, een grote, bijna vreemde noblesse." Met Jeroen Krabbé spreekt Cornald Maas over de Aktie Tomaat. Deze actie eind jaren zestig, waarbij toneelschoolleerlingen uit onvrede tomaten gooiden naar acteurs tijdens het spelen van een toneelstuk, was van grote invloed op de carrière van veel acteurs van haar generatie. Schneider weet hoe heftig de impact van die actie ook voor Ellen Vogel was: "Ellen is sterk, daarom is ze er bovenop gekomen." Laseur: "Ze is op schandalige wijze met de grond gelijk gemaakt maar ze is uit haar as herrezen, tot een ieders grote genoegen."

Ook zoon Peter Paul Tobi, die in zijn jeugd zonder zijn moeder opgroeide, en Ellen Vogel zelf komen uitgebreid aan het woord in de OPIUM Special. Met veel oude foto's en archiefmateriaal uit haar rijke toneel-, televisie- én filmcarrière.

OPIUM Special over Ellen Vogel, woensdag 5 augustus om 22.45 uur bij AVROTROS op NPO 2