TV-blog: Finale Eurovisie Songfestival 2016

TV-blog: Finale Eurovisie Songfestival 2016

Geschreven door Sebastiaan Boers

Eindelijk is het zover! Dé finale van het Eurovisie Songfestival 2016. 'Onze' Douwe Bob heeft zich weten te plaatsten voor de finale. Hij trad dinsdagavond op in de eerste halve finale. Daar maakte hij indruk op de andere landen. Vanavond is hij dan ook weer te zien met zijn nummer Slow Down. Hoe gaat hij het doen vanavond? Wat doen de andere landen?

Na twee speciale tv-blogs over de halve finales van het Eurovisie Songfestival, is het nu tijd voor een extra lange tv-blog over dé finale. Wat valt er allemaal op? Doen de landen uit de halve finales het beter dan de eerste keer? Hoe gaat het met de landen die al in de finale staan? Dit komt allemaal aanbod in deze speciale tv-blog. 

België: Laura Tesoro - What's The Pressure

Deze avond mag België openen. Dat doet Laura meteen heel goed. Met een vrolijk nummer staat zij dan ook terecht in deze finale. Een frisse en vrolijke verschijning is meteen een goed begin van deze muzikale avond. Dit kan wel eens hoog gaan eindigen bij de einduitslag. Het is Laura meer dan gegund. Alles aan haar klopt, de stem, de melodie de tekst, alles is top.

Tsjechië: Gabriela Guncí Ková - I Stand

Opnieuw laat Gabriela horen hoe mooi haar stem klinkt. Zij staat dan ook niet voor niets in de finale. Een prachtig en vooral gevoelig nummer die je zeker raakt. Een ingetogen optreden die zeker opvalt. Met een uithaal waar je u tegen zegt. Maar of het ook genoeg is voor een hoge notering is nog maar even de vraag. Het optreden ging erg goed.

NEDERLAND: DOUWE BOB - SLOW DOWN

Wat een geweldig optreden heeft Douwe gegeven. Hij heeft Nederland op een hele mooie manier vertegenwoordigd. Met een goede en vooral heldere stem én een goed nummer pakt hij alle landen in. Zijn 10 seconden stilte zijn ook heel goed gegaan. Dit moet gewoon in de top drie terecht komen. Douwe kan wel eens gaan winnen. Hij heeft het heel goed gedaan. Nederland mag trots zijn op Douwe.

Azerbeidzjan: Samra - Miracle

Een 'Miracle' heeft Samra wel nodig. Dit nummer valt niet heel erg op. De melodie verpest het hele nummer compleet. Samra heeft moeite om boven de melodie uit te komen. Hierdoor klinkt het bijna als geschreeuw. Waarschijnlijk zullen er landen zijn die dit mooi vinden, maar hoog zal Samra zeker niet eindigen. Eigenlijk is het een schande dat deze zangeres door de halve finale is gekomen.

Hongarije: Freddie - Pioneer

Een frisse en mooie verschijning deze Freddie. Maar dan komt er geluid uit zijn keel. Zijn stem is heel erg rauw, té rauw. Het is meer geschreeuw dan gezang. Een nummer die totaal niet thuis hoort in deze finale. Waarschijnlijk is Freddie in de finale gekomen door zijn uitstraling. Daar ligt het ook zeker niet aan, maar zijn stem is erg slecht. Vooral het refrein ligt niet fijn in het gehoor. Als iemand kans maakt om onderaan te eindigen, dan is het Freddie wel.

Italië: Francesca Michie-Lin - No Degree Of Separation

Een land dat zich meteen geplaatst heeft voor de finale. Daar mag je meer van verwachten. Een mooie stem heeft Francesca wel. Zij zingt in het Italiaans, wat erg bijzonder klinkt. Onverstaanbaar voor velen, maar de melodie en de achtergrond maken veel goed. Een gevoelig en rustig nummer die het wel eens goed kan gaan doen. Een plek in de top tien is vrijwel zeker.

Israël: Hovi Star - Made Of Stars

Een mooi begin met de piano is het halve werk. Deze Hovi heeft zich bewezen in de tweede halve finale. Zijn nummer verteld een mooie boodschap. De stem van Hovi klinkt ook goed. Zeer terecht dat Israël in de finale staat. Hoe hoog Made Of Stars gaan eindigen is nog even de vraag. Waarschijnlijk zal Hovi veel stemmen binnenhalen voor een plek in de top tien. Maar een top vijf positie zal er waarschijnlijk niet inzitten.

Bulgarije: Poli Genova - If Love Was A Crime

Goede close-up van Poli voordat ze aan haar optreden begon. Dit is een echt vrolijk en fijn nummer. De melodie is heel erg goed gekozen. Dat is prima in evenwicht, de stem komt prima tot haar recht. Ook de zangeres heeft een positieve uitstraling. Zij kan wel eens hoog gaan eindigen in de top tien. Wie weet kan Poli wel rekenen op een top drie notering.

Zweden: Frans - If I Were Sorry

Opnieuw een land dat zich direct heeft geplaatst voor de finale. Frans heeft een streepje voor op de rest. Maar zijn nummer lijkt heel erg op een andere grote hit. Toch heeft deze Frans een goede stem. Een fijne melodie in combinatie met een fijne stem maakt dit optreden meer dan goed. Zweden mag blij zijn met deze inzending. Of ze opnieuw gaan winnen is nog maar even de vraag. Maar hoog gaat Frans zeker eindigen, die kans is vrij groot.

Duitsland: Jamie-Lee - Ghost

Waarom? Waarom Duitsland waarom? Waarom sturen jullie zo'n act naar Stockholm? Een zangeres met een opvallende outfit met een bijzonder raar nummer. Dit nummer past niet echt bij het Eurovisie Songfestival. Ook een schande dat Duitsland zich al direct geplaatst heeft voor de finale. Het enige positieve aan het optreden is de kleurrijke outfit. Een somber nummer die behoorlijk droevig overkomt. Duitsland zal zeker niet hoog gaan eindigen.

Frankrijk: Amir - J'Ai Cherché

Hallo Frankrijk! Wat een fijn en bovendien vrolijk nummer. Meteen pakt deze Amir iedereen in. De combinatie van melodie en zang zijn perfect in evenwicht. Het is dan ook meer dan logisch dat Frankrijk automatisch in de finale staat met dit nummer. Een hele grote kanshebber op een hoge notering. Wie weet zal het een nek aan nek race gaan worden tussen Amir en 'onze' Douwe. Aan zijn stem én uitstraling zal het zeker niet liggen.

Polen: Michal Spak - Color Of Your Life

Dat Polen in de finale staat is vrij bijzonder. Het nummer is niet heel erg fijn. Een beetje somber net als die van Duitsland. De uitstraling van deze Michal is ook niet heel erg goed. De melodie is ook behoorlijk droevig. Dat in combinatie met de stem van Michal is dit ook een kanshebber om onderaan te eindigen. Het zal nog spannend worden wie er onderaan gaat eindigen. Wordt dat Hongarije of toch Polen?

Australië: Dami Im - Sound Of Silence

Misschien wel dé beste zangeres van de avond. Dami heeft een prachtige stem en een gevoelig nummer. Een melodie die op de achtergrond is én blijft. Opnieuw heeft Dami die bijzondere glitterjurk aan. De uithalen van Dami zijn alles behalve stilte. Krachtige uithalen met een krachtige stem die zeker opvalt. Meer dan logisch dat Australië de finale heeft gehaald. Dami zal zeker hoog eindigen in de top tien. Misschien op een mooie vijfde plek?

Cyprus: Minus One - Alter Ego

Rockmuziek op het Eurovisie Songfestival, past dat bij elkaar? Het is allemaal té veel en té overdreven. Dit nummer is zeker uniek te noemen. De stem van de zanger is niet slecht. Alleen de melodie heeft de overhand. Als huilende wolven staan de mannen van Minus One op het podium. Dit heeft dan wel de finale gehaald, maar daar is ook alles mee gezegd. Geen kans op een top tien notering, als is dat alleen al om het wolven gehuil.

Servië: Sanja Vucic Zaa - Goodbye (Shelter)

Tijdens de tweede halve finale maakte Sanja al indruk. Het is ook logisch dat Servië deel uitmaakt van de finale. De melodie past goed bij de stem van Sanja. Een mooie opbouw in dit nummer spreekt ook erg aan. Maar zo goed als de stem van Australië is het niet. Maar toch is het zeker niet slecht. Een mooie notering zal er zeker wel in zitten voor Sanja. Waarschijnlijk wel buiten de top tien, maar dat is niet erg. Niet iedereen kan de top tien halen.

Litouwen: Donny Montell - I've Been Waiting For This Night

Een opvallend dance nummer van Donny. De melodie van dit nummer is wel vrij aanwezig. Daardoor heeft Donny soms moeite om zich verstaanbaar te maken. Maar de stem van deze Donny is niet slecht. Maar de combinatie van de melodie en de stem is niet in evenwicht. Daardoor zal Litouwen niet hoog eindigen in de top tien. Maar misschien zijn er landen die dit wel heel mooi vinden.

Kroatië: Nina Kraljic - Lighthouse

De melodie is bijzonder goed. De stem van Nina was in de halve finale beter. Nu klinkt Nina toch anders dan dinsdagavond. De combinatie van melodie en zang passen niet bij elkaar. Opnieuw klinkt het soms alsof Nina moet schreeuwen om maar boven de muziek uit te komen. Dat is vrij zonde, omdat Nina wel een mooie stem heeft. Een top tien notering voor Kroatië zal er hoogstwaarschijnlijk niet inzitten.

Rusland: Sergey Lazarev - You Are The Only One

Iedereen denkt dat Rusland gaat winnen. De stem van Sergey klinkt zeker niet slecht. Maar om hem te zien winnen? De melodie ligt ook fijn in het gehoor. Er is goed nagedacht over de combinatie van melodie en stem. Die combinatie maakt een nummer tot een succes. Rusland zal zeker hoog gaan eindigen. Maar hoe hoog is de vraag? Een top vijf notering is zeker mogelijk. Aan de inzet van Sergey zal het zeker niet liggen. Prima optreden, prima stem, een terechte winnaar?

Spanje: Barei - Say Yayi

Spanje heeft zich ook automatisch geplaatst voor de finale. De stem van Barei klinkt heel erg vrolijk. De melodie is bijna zomers te noemen. Een fijne combinatie van een zomers land als Spanje. Als Barei in de halve finales had moeten optreden dan had ze zeker de finale gehaald. Een hele grote kans dat Spanje hoog gaat eindigen. Of er een top vijf positie inzit, is nog even afwachten. Een vrolijk nummer met een vrolijke zangeres is wel een mogelijkheid tot groot succes.

Letland: Justs - Heartbeat

Een fijne stem met een nog fijnere melodie. De melodie is heel erg goed in elkaar gezet. Die springt er heel erg uit in deze finale. De combinatie van melodie en de stem van Justs is heel erg goed. Als een ware rockster staat de zanger van Litouwen op het podium. Dit is een melodie die zeker blijft hangen. Uniek, vrolijk, bijzonder én gewoon goed. Letland is ook een kanshebber om hoog in de top vijf te eindigen.

Oekraïne: Jamala - 1944

Nee dit is niet heel erg Eurovisie Songfestival waardig. Een opera stem met een slechte melodie. Dat is vragen om moeilijkheden. De uithalen van Jamala komen niet heel goed over. Dat is meer vals dan dat het zuiver is. Vooral de laatste uithalen zijn overbodig en enorm vals. Waarom Jamala dit gedaan heeft is niet helemaal duidelijk. Kleine kans dat Jamala de top tien zal halen. Maar wie weet vinden sommige landen het wel leuk.

Malta: Ira Losco - Walk On Water

Malta mag er zeker zijn. Een dance nummer die zeker opvalt. Alleen is het jammer dat er veel herhaling in dit nummer zit. Alleen is het jammer dat er veel herhaling in dit nummer zit (dit bedoel ik). Toch is de melodie goed gekozen bij dit nummer. De stem van Ira is zeker in evenwicht met de melodie. Malta maakt zeker een kans om in de top tien te eindigen.

Georgië: Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz - Midnight Gold

Onvoorstelbaar. Onvoorstelbaar dat Georgië de finale heeft weten te halen. Deze act neemt zichzelf totaal niet serieus. Een nummer wat gewoon niet thuis hoort bij het Eurovisie Songfestival. Zeer slechte melodie en ook de stem is verschrikkelijk. Dit mag onderaan eindigen met nul punten. Het is bijna niet voor te stellen dat een land op Georgië zal gaan stemmen. Schande!

Oostenrijk: Zoë - Loin D'Ici

Een vrolijk liedje van een nog vrolijkere zangeres uit Oostenrijk. Een Franstalig nummer die misschien onverstaanbaar klinkt, maar zeker niet slecht is. De uitstraling van Zoë is misschien wel de leukste uitstraling van de avond. Een terechte finaliste deze Zoë uit Oostenrijk. De kans dat Oostenrijk de top tien zal halen is heel erg groot. Alles aan dit (voorzichtige) nummer klopt gewoon. Hier worden de andere landen zeker vrolijk van. Oostenrijk is wederom goed bezig.

Groot-Brittannië: Joe and Jake - You're Not Alone

Een vrolijk duo uit Groot-Brittannië probeert de eer van het land te redden. Ierland's Nicky wist zich niet te plaatsten voor de finale. Groot-Brittannië heeft zich automatisch geplaatst voor de finale. Maar echt bijzonder klinkt het nummer niet. De stemmen van de jongens zijn prima, maar echt uniek zijn zij niet. Een melodie die niet echt hoort bij de tekst. Of Joe and Jake gaan scoren is nog maar even de vraag. Een top tien notering zit er niet in.

Armenië: Iveta Mukuchy - LoveWave

Het laatste optreden van de avond is voor Armenië. Een bijzondere keuze om Iveta als laatste te laten optreden. Het beste voor het laatste bewaren gaat nu zeker niet op. De stem van Iveta is niet slecht, maar in combinatie met de melodie is het niet altijd even helder. Ook de uithalen zijn niet altijd even nodig. Het is vaak net niet bij LoveWave. Kleine kans voor Armenië om hoog te eindigen. Een plek onderaan lijkt eerder in de buurt te komen.

Alle 26 landen hebben hun nummer gezongen.
De finale van het Eurovisie Songfestival 2016 zit er nu echt op.
Tijd voor de landen om te gaan stemmen.
Wie zal er dit jaar met de winst vandoor gaan?
Zal het Nederland lukken om de finale te gaan winnen?
Zal Douwe genoeg stemmen binnenhalen?
Een muzikale avond is nu ten einde.
Maar tijdens het stemmen is er nog ruimte voor een extra optreden.

De Amerikaanse zanger Justin Timberlake is terug van weggeweest.
Hij trad op met zijn nieuwe single Can't Stop The Feeling.
De hele zaal ging compleet uit haar dak.
Het leek er sterk op alsof Justin Timberlake langer weggeweest is dan werd gedacht.
Een mooi podium voor deze Amerikaanse zanger.
Met miljoenen kijkers voor de televisie in veel verschillende landen, kan Justin zich geen betere promotie wensen. Een goede zet van Justin.
Wie weet doet Amerika volgend jaar ook mee aan het Eurovisie Songfestival.

Nu gaat het pas echt spannend worden.
Ieder land kan haar stem laten horen.
Welk land gaat er met de winst vandoor?
Het zal nog wel even duren voordat dat bekend wordt.
Feit is wel dat het een ideale muzikale avond is geweest.
Nederland mag trots zijn op Douwe Bob.
Of hij nu hoog eindigt of niet, Douwe heeft een perfect optreden neergezet.
Niemand kan nu nog op Douwe heen.
Hij heeft zich muzikaal op de kaart gezet.

Nog even geduld, bijna is het zover:
WIE WINT HET EUROVISIE SONGFESTIVAL 2016?!
Spannend hé?! Maar wel gezellig!