Jan Kooijman bezoekt Nederlanders in buitenlandse gevangenissen

Jan Kooijman bezoekt Nederlanders in buitenlandse gevangenissen

Geschreven door Pieter Jongsma

In het nieuwe spraakmakende programma ‘Buitenlandse Gevangenissen: Hollanders In De Cel’ reist Jan Kooijman de hele wereld over om verhalen van Nederlandse gevangenen te portretteren.

Want overal zitten Nederlanders vast onder erbarmelijke omstandigheden die niet voor te stellen zijn. De meeste van hen hebben strafbare feiten gepleegd. Ook zijn er mensen die er zijn ingeluisd of door naïviteit verkeerde keuzes hebben gemaakt. Het zesdelige programma is vanaf dinsdag 17 februari om 21.30 uur te zien bij RTL 5.

Op dit moment zitten er wereldwijd 2200 Nederlanders onder zware omstandigheden vast in het buitenland. Maar hoe is het om daar te leven, je kinderen niet meer te kunnen vasthouden, of je ouders nooit meer te zien? Jan Kooijman zoekt Nederlanders op en laat aan de hand van indringende portretten zien wat de impact is van hun gevangenschap. Niet alleen voor de gevangen is het zwaar, maar ook voor de achterblijvers. Kinderen die hun vader of moeder tijdens hun jeugd moeten missen, maar ook ouders die niet begrijpen waarom hun kind hier terecht is gekomen. Hoe gaan zij om met de schaamte, het verdriet en de wanhoop?

Een van de indringende portretten gaat over Robin (25) en Kelly (22), een broer en zus uit Friesland. Zij besluiten drugs te smokken vanuit Ecuador om de schulden van Kelly te kunnen betalen, maar worden gepakt. Inmiddels zitten zij twee jaar vast in een van de zwaarste gevangenissen van Ecuador. Kelly bleek tijdens de arrestatie zwanger te zijn en kreeg in de cel haar zoon Jason, die nu opgroeit achter tralies. Moeder Grietje zoekt haar kinderen na twee lange jaren op in de gevangenis, waar zij ook voor het eerst haar kleinzoon ziet.

‘Buitenlandse Gevangenissen: Hollanders in de Cel’ wordt geproduceerd door RTL Productions.
‘Buitenlandse Gevangenissen: Hollanders in de Cel’ is vanaf 17 februari 2015 te zien bij RTL 5 om 21.30 uur.

Bekijk ‘Buitenlandse Gevangenissen: Hollanders in de Cel’ op TVblik.nl/buitenlandse-gevangenissen-hollanders-in-de-cel