CNN-documentaire Blackface in première

CNN-documentaire Blackface in première

Geschreven door Daniël Schalk

De documentaire Blackface van de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams voor de Amerikaanse nieuwszender CNN is maandag in première gegaan op de website van CNN. In de korte documentaire van CNN van 15 minuten stelt Roger Ross Williams Zwarte Piet ter discussie.

In Nederland wordt er de laatste jaren veel gediscussieerd over Zwarte Piet. Tegenstanders vinden dat Zwarte Piet racistisch is en moet veranderen. Voorstanders vinden dat Zwarte Piet traditie is en zijn zwarte kleur moet behouden. De Zwarte Pieten-discussie waait nu ook over naar Amerika.

Roger praat voor Blackface onder meer met Pam Evenhuis, de woordvoerder van Sinterklaas. Evenhuis vertelt tegen Roger dat Zwarte Piet zijn kleur te danken heeft aan de schoorsteen. Toen de Pieten zich van Sinterklaas moesten wassen was het te laat en ging de kleur er niet meer van af.

Ook gaat hij langs bij Quinsy Gario, bekend van zijn verzet tegen Zwarte Piet. Op 12 november 2011 droeg Gario tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Dordrecht een T-shirt met de tekst ‘Zwarte Piet Is Racisme’ erop. Quinsy werd wegens zijn verzet door de politie gearresteerd.

Roger spreekt ook met Jan van Wijk, lid van het Sint-Nicolaasgenootschap. Hij vertelt dat zijn vader vroeger Sinterklaas speelde en dat hij ook vaak de rol van Zwarte Piet op zich nam. Hij noemt de knecht van Sinterklaas, net als veel andere voorstanders van Zwarte Piet, een Nederlandse traditie.

Er wordt in de documentaire Blackface voor Nederland niet veel nieuws vertelt. De documentaire is meer een stapel van alle feiten rondom het uiterlijk van Zwarte Piet en het Sinterklaasfeest in het algemeen. Voor Amerikanen zal heel veel informatie uit de documentaire Blackface nieuw zijn.

De Amerikaan hoopt dat andere landen door zijn documentaire Blackface druk gaan uitoefenen op Nederland om een einde aan Zwarte Piet te maken. Roger Ross Williams eindigt zijn documentaire voor de Amerikaanse tv-zender CNN ook met de woorden: “Zwarte Piet moet veranderen.”

Aan het einde van de documentaire is Roger aanwezig bij de uittocht van Sinterklaas, het vertrek van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten naar Spanje, in Monnickendam. De documentairemaker vertelt dat hij zich niet fijn voelt tussen de menigte, die volgens hem uit alleen maar blanke mensen bestaat.

Op Social Media komen er al veel negatieve reacties binnen van voorstanders van Zwarte Piet. “Amerikaan #RogerRossWilliams denkt met film #BlackFace de #Nederlander van zijn #ZwartePiet-verslaving af te helpen”, zegt een Nederlandse kijker van de documentaire op Social Media.

“US bemoeien zich overal met de wereldvrede. En nu ook met onze #Blackface discussie. Gekker wordt niet”, reageert een andere Nederlander. Een andere Nederlandse kijker van de documentaire reageert: “Blackface moet ogen openen laat hij de zooi in zijn eigen land aan de kaak stellen!”

De documentairemaker Roger Ross Williams is vanavond, maandag 30 november, te gast in de RTL4-talkshow RTL Late Night. Roger praat met Humberto Tan over zijn CNN-documentaire Blackface. De Amerikaanse documentaire van Roger Ross Williams over Zwarte Piet is te bekijken op CNN.com.

Klik op de afbeelding hierboven voor de documentaire Blackface