Nicole Buch laat Menno’s gedachtegoed voortleven in nieuwe serie ‘Buch In De Bajes’

Nicole Buch laat Menno’s gedachtegoed voortleven in nieuwe serie ‘Buch In De Bajes’

Geschreven door Pieter Jongsma

Nicole Buch komt, acht maanden na het overlijden van haar man Menno Buch, met een nieuwe reeks van de intrigerende documentaireserie ‘Buch In De Bajes’.

Dit keer vanuit de Penitentiaire Inrichting (PI) Rotterdam, een ruige stadsgevangenis waar zo’n 500 gedetineerden gehuisvest zijn en circa 470 medewerkers actief zijn en die een aantal zeer bijzondere afdelingen kent zoals de TA (Terroristenafdeling) en de BPG (Beheersproblematische Gedetineerden).

Vanaf donderdag 12 maart is bij RTL 4 te zien hoe Nicole tijdens haar maandenlange verblijf in de bajes, naast haar werk als producent, nu ook zelf de gevangenisvloer op gaat voor intense gesprekken met zowel gevangenen als personeelsleden. Een heftige omgeving waar Nicole zich, ook zonder haar grote liefde en partner in crime Menno, heel goed weet te bewegen.

Nicole Buch heeft geen moment getwijfeld toen Erland Galjaard, programmadirecteur van RTL Nederland, haar vroeg het stokje van Menno over te nemen. "Een geweldige kans om deze verhalen te blijven vertellen en het Buch-gedachtegoed voort te zetten", aldus Nicole.

In de PI Rotterdam zitten mannen vast voor de meest uiteenlopende delicten. Van winkeldiefstal, inbraak, fraude en zedendelicten tot afpersing, zware mishandeling, moord en doodslag. Ook zitten er mannen die verdacht worden van en het aanzetten tot terrorisme, haatzaaien en ronselen. Mannen waar heel Nederland het over heeft en die Nicole heeft geïnterviewd. Ze volgt met haar camera’s alle gebeurtenissen, calamiteiten en procedures en is nauw betrokken bij zaken die normaal gesproken achter gesloten deuren plaatsvinden. Ze praat met de gevangenen en met hun bewaarders over de wereld achter de tralies en laat op die manier onverbloemd zien hoe het er binnen de muren van het Nederlandse gevangeniswezen aan toe gaat. Ze trekt op met groepen gevangenen die haar zonder enige terughoudendheid opnemen in hun gezamelijke afdelingsleven. Ze loopt mee op afdelingen waar agressieve gevangenen met gevaarlijke persoonlijkheidsstoornissen zitten. En ze heeft ontroerende gesprekken met mannen die door drugsverslaving, psychische stoornissen of een combinatie daarvan fysiek, mentaal en financieel helemaal aan de grond zitten.

Maar in deze serie is ook te zien hoe gedetineerden worden voorbereid op hun terugkeer in de maatschappij. Nicole praat met hen over het leven na de bajes en over geloof, liefde en hoop op een betere toekomst. Zo gaat Nicole met een veelpleger, die na 28 maanden voor het eerst weer buiten komt, mee op begeleid verlof de stad in en volgt zij een man die na negen jaar gevangenis in de laatste fase van zijn straf met een enkelband de straat op mag en onder strenge controle van Reclasering Nederland staat.

‘Buch In De Bajes: Rotterdam’, een nieuw Buch-avontuur, is opnieuw een bijzondere reeks met een extra emotionele lading, omdat Nicole Buch in de voetsporen treedt van haar man. Op deze manier zet zij zijn werk voort, zoals zij beiden hebben gewild. De documentairereeks wordt geproduceerd door Telebuch.

wekelijks, vanaf donderdag 12 maart, tussen 21.30 uur en 22.30 uur bij RTL 4.

Bekijk Buch in De Bajes op TVblik.nl/buch-in-de-bajes