RTL 4 met documentaire ‘Marco Borsato 25 Jaar: Is Meer Dan Ik Alleen’

RTL 4 met documentaire ‘Marco Borsato 25 Jaar: Is Meer Dan Ik Alleen’

Geschreven door Pieter Jongsma

Marco Borsato, zeker een van de grootste zangers die ons land rijk is, zit dit jaar 25 jaar in het vak en dat zal zijn publiek niet ontgaan. Bij RTL 4 wordt vanaf zondag 29 maart een unieke, zesdelige documentaireserie uitgezonden met de titel 'Marco Borsato 25 Jaar: Is Meer Dan Ik Alleen'.

Het verhaal van Marco Borsato is een rijk en uniek verhaal. Het begint als hij als 23-jarige jongen bij toeval meedoet aan de 'Soundmixshow'. Met het winnen hiervan in 1990 is het verhaal van Marco en zijn carrière begonnen.

Om dit verhaal te vertellen, is er verspreid over maar liefst negen jaar gesproken met meer dan negentig mensen. Negentig personen die ieder op hun eigen manier, met hun eigen taak, getuige zijn geweest van deze hoogst opmerkelijke carrière. Velen hebben daar een rol in gespeeld, maar uiteindelijk is het een kleine groep die 25 jaar lang onderdeel was en is van dit jongensavontuur. Bijvoorbeeld Armando Borsato, Marco’s jongere broer. Hij vertelt vanuit zijn optiek hoe de carrière van Marco zich ontwikkelde.

En natuurlijk niet te vergeten Marco’s vaste producer John Ewbank. John is vanaf het allereerste Italiaanse album betrokken geweest bij Marco's carrière. Waar haalt hij de inspiratie vandaan? En hoe voelt het om met de druk en verwachting om te gaan van Marco en zijn publiek? Deze veelvoud aan personen met wie is gesproken, levert een uniek en bijzonder verhaal op met ervaringen en anekdotes die niet eerder aan bod zijn geweest.

Verhalen achter grote hits als 'Margherita', 'De Waarheid', 'De Speeltuin' en het nummer 'Rood'. Maar natuurlijk zijn er ook niet eerder vertoonde backstage beelden van intieme en kwetsbare momenten in de studio tijdens het inzingen. Stuk voor stuk beelden die nog niet eerder naar buiten zijn gebracht. De kijker ziet wat er gebeurt tijdens een tournee en ook wat er mis gaat, soms zelfs heel erg mis. Zo wordt er ook voor het eerst openhartig door alle getuigen verteld wat er in die dagen tijdens het veelbesproken faillissement is gebeurd. Daarnaast zijn er nog nooit eerder vertoonde, soms zelfs pijnlijke beelden van achter de schermen bij die bewuste persconferentie, waar Marco destijds zeer geëmotioneerd raakte.

In een interview uit 1995 sprak Marco voorzichtig de ambitie uit dat hij naast de vele optredens in discotheken en intieme zalen weleens droomt van wat grotere optredens. Niet wetende dat hij uiteindelijk maar liefst negen keer voor 50.000 man publiek in de Kuip zal optreden en vijfentwintig avonden in een uitverkocht Gelredome. Marco kijkt natuurlijk zelf ook terug op zijn carrière en vertelt dat hij toen al, 25 jaar geleden, bij elk optreden wat hij deed, iets extra’s wilde toevoegen. Hij deed dat met zijn bellenblaasmachine en sambaballen, omdat hij vond dat een optreden ook een stukje entertainment moest zijn. Lachend: “Uiteindelijk heb ik dat verfijnd!” Deze weg van de bellenblaasmachine tot Marco vliegend over het publiek in de Gelredome, is een verhaal dat iedereen zal raken en vooral zal inspireren. Een opmerkelijk en intrigerend relaas wat recht doet aan het levensverhaal van deze grote artiest. Tevens doet het recht aan de mensen die aan zijn carrière hebben bijgedragen. Zoals Marco Borsato zelf zegt in deze documentaire: “Marco Borsato is veel meer dan ik alleen.”

De documentaire is gemaakt door Nathalie Toisuta.
RTL 4, zondag 29 maart 22.30 – 23.55 uur.