Uitzendrechten Olympische Spelen naar Eurosport

Uitzendrechten Olympische Spelen naar Eurosport

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Eurosport krijgt de Europese televisierechten voor de Olympische Spelen van 2018, 2020, 2022 en 2024. Discovery Communications, het moederbedrijf van Eurosport, betaald voor de deal die zij hebben gesloten met het Internationaal Olympisch Comité (IOC) 1,3 miljard euro.

Het is voor het eerst dat het IOC de televisierechten aan één partij toekent. Tot nu toe maakte het Internationaal Olympisch Comité afspraken met omroepen per land. Door de verkoop aan Eurosport is het onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de NOS, die nu verslag doen van de Olympische Spelen.

Eurosport heeft de rechten voor publieke televisiezenders, betaalzenders, websites en Apps. Discovery Communications heeft beloofd om minimaal 200 uur van de Zomerspelen uit te zenden op open net. Voor de Winterspelen heeft het tv-bedrijf beloofd om 100 uur uit te zenden op open net.

De deal tussen Discovery Communications en het Internationaal Olympisch Comité gelden voor alle Europese landen, behalve Rusland. In Frankrijk en Groot-Brittannië gaan de exclusieve uitzendrechter pas vanaf 2022 naar Eurosport omdat met France 1 en de BBC al afspraken waren gemaakt voor de Spelen van 2018 en 2020.

De Olympische Winterspelen van 2018 zijn in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang. De Olympische Zomerspelen van 2020 zijn in de Japanse-hoofdstad Tokio. Veel wedstrijden worden in Europa dus in de ochtend en middag uitgezonden. Waar de Spelen van 2022 en 2024 worden gehouden is nog niet bekend.