NOC*NSF-directeur Hendriks: ‘Spelen horen bij de NOS’

NOC*NSF-directeur Hendriks: ‘Spelen horen bij de NOS’

Geschreven door Daniël Schalk

Maandag kwam het nieuws naar buiten dat Discovery Communications, het moederbedrijf van Eurosport, de Europese uitzendrechten van de Olympische Spelen vanaf 2018 in handen heeft. Maurits Hendriks, de technisch directeur van NOC*NSF, liet weten geschokt te zijn door het nieuws.

“Ik ben wel een beetje geschrokken”, zei Hendriks donderdag tegen een verslaggever van de NOS. “De sport in Nederland is gebaat bij een publieke omroep die die sport een hele cyclus volgt. Dus niet een omroep die alleen zijn aandacht geeft aan zo'n groot evenement”, zei hij.

Volgens Hendriks, die via verschillende kanalen zijn boodschap wil gaan overbrengen, gaat het om meer dan alleen de Olympische Spelen zelf. “Voor de sport is het belangrijk dat het verhaal van sporters op weg naar een WK of Olympische Spelen verteld wordt. Dat heeft de publieke omroep altijd voor ons gedaan, maar het staat nu achteraan in de rij.”

Hendriks heeft met Camiel Eurlings, hoofd communicatie van het Internationaal Olympisch Comité, over de uitzendrechten van de Olympische Spelen gesproken. “Ik heb er al met Camiel Eurlings over gesproken. Hij heeft me verzekerd dat hij er vanuit zijn positie alles aan gaat doen om de NOS een stevige sublicentie te geven. Zodat het Nederlandse publiek gewoon op de Nederlandse zender kan kijken, met alle achtergrondverhalen die de NOS ook altijd voorbereidt.”

Eurlings zei dinsdag dat de NOS alsnog delen van de Olympische Spelen zou kunnen uitzenden, ondanks dat Discovery Communications de uitzendrechten heeft gekocht. "Discovery heeft aangegeven dat het in veel Europese landen tot 'sublicense agreements' wil komen", zei hij toen.

Volgens Eurlings zijn de sublicenties een breed pakket waardoor de NOS een groot deel van de Olympische Spelen alsnog zou kunnen uitzenden. “Dat gaat dan niet alleen om samenvattingen, maar ook om live-uitzendingen van sporten die in Nederland belangrijk zijn”, aldus Eurlings.

De NOS had al aangegeven hierin geïnteresseerd te zijn. "We zetten in op een ruime sublicentie", zei Jan de Jong, algemeen directeur van de NOS, maandag nadat bekend werd dat de NOS niet meer verslag van de Olympische Spelen kon doen als voorheen.