Een zomer vol quizzen bij de publieke omroep

Een zomer vol quizzen bij de publieke omroep

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

Het is weer een zomer vol met quizzen op televisie. De quizzen zijn soms ware kijkcijferkanonnen. Zo heeft de NCRV wekelijks goud in handen op de zondagavond. Caroline Tensen presenteert dan Een tegen 100.

In deze quiz neemt één kandidaat het op tegen 100 kandidaten in de studio. De opdracht lijkt heel makkelijk, alle 100 tegenspelers wegspelen. Maar één fout is al fataal, het is werkelijk alles of niets.

Vorige week zondagavond werd deze quiz door 2.116.000 mensen bekeken. Daarmee haalde de NCRV een marktaandeel binnen van 32,8 %. Afgelopen zondagavond keken er minder mensen, namelijk 1.757.000.

Toch wist Een tegen 100 met deze kijkcijfers op de eerste plek te eindigen in de kijkcijfer top 25. Het marktaandeel voor de NCRV komt daardoor uit op 31,8 %. Een tegen 100 is iedere zondagavond te zien om 20.25 uur bij de NCRV op NPO 1.

Daarnaast kan de kijker (bijna) dagelijks genieten van de quiz Met het mes op tafel. In deze quiz nemen drie kandidaten het tegen elkaar op. Het doel van dit spel is om het zo slim mogelijk te spelen. Door tegen elkaar op te bieden, is er veel geld te verdienen.

Momenteel herhaalt Omroep Max het laatste seizoen. In dit seizoen nam NOS Nieuwslezer Herman van der Zandt het programma tijdelijk over. De laatste aflevering van afgelopen donderdagavond werd bekeken door 127.000 mensen. Met het mes op tafel is van maandag tot donderdag om 18.30 uur te zien bij Omroep Max op NPO 2.

Een populaire quiz mét Bekende Nederlanders (BN-ers) is Ranking The Stars. Tien BN-ers nemen plaats in de studio van BNN. Het is de bedoeling om elkaar zo goed mogelijk te ranken. De kijker thuis kan ditzelfde ook doen door middel van een tweede scherm.

De eerste aflevering van het nieuwe seizoen werd bekeken door 763.000 mensen. Ook de tweede aflevering, van zondagavond, werd goed bekeken. In totaal zagen 614.000 mensen de tweede aflevering van de populaire quiz van BNN. Ranking The Stars bezorgde BNN marktaandelen die uitkwamen op 11,1 % en 10,7 %.

Deze quiz van BNN is iedere zondag om 21.05 uur te zien bij BNN op NPO 3. Deze week is het de week van de humor bij NPO 3. Daarom herhaalde BNN maandagavond de eerste aflevering van Ranking the stars. Aflevering twee wordt dinsdagavond uitgezonden. Op woensdag kan de kijker genieten van aflevering drie. Dan zal Ranking The Stars te zien zijn om 20.30 uur bij NPO 3.

Maandagavond was de eerste aflevering van een andere populaire quiz met BN-ers: De Slimste Mens. In deze quiz nemen drie BN-ers het tegen elkaar op. Wie is De Slimste Mens van de avond en gaat door naar de volgende aflevering? Alles is als vanouds te zien, de studio is gelijk gebleven en de presentator is net als vorige seizoenen, Philip Freriks. In de jury van De Slimste Mens zit, zoals ook in eerdere seizoenen, Maarten van Rossem.

Oud RTL 4 nieuwslezeres Suzanne Bosman wist de eerste aflevering op haar naam te zetten, zij was De Slimste Mens van de dag. Daarmee ging zij direct door naar de aflevering van dinsdag. Als eerste viel TV-Kok Julius Jaspers af. Hij speelde de eerste finale van dit seizoen met cabaratier Johan Goossens.

Deze eerste finale werd maar net gewonnen door Johan. In de aflevering van dinsdagavond zullen Johan, die de finale won van Julius, en Suzanne te zien zijn. De Slimste Mens is iedere werkdag om 20.30 uur te zien bij de NCRV op NPO 2.

Vanaf volgende week maandag, 27 juli, start er een compleet nieuwe quiz. Vanaf maandagavond zal Lucille Werner weer schitteren op televisie. Samen met Owen Schumacher is zij dan iedere werkdag te zien met Pointless. In Pointless is het de bedoeling om zo min mogelijk punten te verzamelen.

Dit lijkt makkelijker dan het is. De kandidaten moeten antwoorden bedenken die een panel juist niet gegeven heeft. Als er iets is wat Lucille Werner kan, dan is het wel quizzen presenteren. De presentatrice was jarenlang hét gezicht van het populaire woordspel Lingo. Pointless zal vanaf maandagavond, iedere werkdag om 19.00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 1.

Voor iedereen is er wel een quiz die bekeken kan worden. Op de zondagavond Een tegen 100 en Ranking The Stars en op werkdagen De Slimste Mens en vanaf volgende week Pointless. Een quiz is een belangrijk onderdeel voor de publieke omroepen. Aan de kijkcijfers te zien, zullen deze quizzen ook in de toekomst (waarschijnlijk) nog gewoon te zien zijn.

Bekijk Een tegen 100 terug via TV Blik.