Radar wint opnieuw rechtszaak tegen Pretium

Radar wint opnieuw rechtszaak tegen Pretium

Geschreven door Pieter Jongsma

Het AVROTROS-programma Radar is gisteren door de rechtbank Den Haag in het gelijk gesteld in de rechtszaak die Pretium Telecom had aangespannen tegen het programma. De vorderingen dat de uitzending onrechtmatig zou zijn en dat het programma te weinig hoor en wederhoor zou hebben gegeven werden volledig afgewezen door de rechter.

Afgelopen oktober besteedde Radar aandacht aan het zogenaamde schriftelijkheidsvereiste dat vorig jaar juni door de wetgever werd ingevoerd. Dat betekent dat bedrijven die via telefonische colportage contracten met consumenten aangaan nu ook een handtekening nodig hebben van de consument.

In de bewuste uitzending liet Radar zien dat het telecombedrijf Pretium zich niet hield aan deze nieuwe wetgeving. In de uitzending was ook een telefoongesprek te horen tussen een consument en Pretium waarin duidelijk werd hoe Pretium klanten benadert. Deze wijze van benaderen was voor de wetgever een aanleiding om het schriftelijkheidsvereiste in te voeren.

Volgens Pretium zou Radar onrechtmatig jegens haar gehandeld hebben door de uitzending. De rechtbank deelt dit standpunt niet en gaat verder in het vonnis: "Dat AVROTROS haar standpunt en kritiek op de handelwijze van Pretium in stevige bewoordingen heeft geuit kan haar, gezien haar rol van publieke waakhond, niet worden verweten."

De rechter oordeelde verder dat Pretium haar beschuldigingen jegens Radar niet of onvoldoende had onderbouwd en het aan Radar is om zelf te bepalen hoe zij haar programma vormgeeft.

De bewuste uitzending van Radar is hier te zien.