KRO-NCRV biedt kans aan journalistiek talent

KRO-NCRV biedt kans aan journalistiek talent

Geschreven door Pieter Jongsma

De KRO-NCRV stelt vanaf 2016 talenten in de gelegenheid zich te ontwikkelen in de onderzoeksjournalistiek.

Er worden zes arbeidsplaatsen gecreëerd voor getalenteerde journalisten, die onder begeleiding van ervaren collega's aan de slag gaan bij onderzoeksjournalistieke projecten.  Dat maakte KRO-NCRV-directeur Taco Rijssemus vanmiddag bekend tijdens de drukbezochte KIM-lezing van de Amerikaanse journalist Tom Rosenstiel.

Rijssemus liet ook weten dat zijn omroep meer geld en aandacht gaat besteden aan buitenlandreportages en het ontwikkelen van vernieuwende online formules. Met die acties wil KRO-NCRV een bijdrage leveren aan de kwaliteit van de onderzoeksjournalistiek.

Met programma's als De Monitor, Reporter Radio, Brandpunt en Brandpunt Reporter is de KRO-NCRV één van de hofleveranciers van onderzoeksjournalistiek bij de publieke omroep.  Binnen de betreffende redacties komt meer nadruk te liggen op het ontwikkelen van nieuwe journalistieke formules die met hulp van moderne technologie ook in de toekomst een breed publiek kunnen bereiken.

Volgens Rijssemus staat de journalistiek onder enorme druk. "Op redacties rest steeds minder tijd voor research en het checken van feiten. Berichten worden steeds vaker  zonder grondig onderzoek door media overgenomen. Wij willen er een bijdrage aan leveren deze tendens te keren en de kwaliteit van (onderzoeks)journalistiek verbeteren".

Daarnaast komt er een nog groter accent te liggen op buitenlandreportages. "Commerciële televisie laat deze relatief dure vorm van journalistiek liggen", aldus Rijssemus. "Hier ligt een duidelijke taak voor de publieke omroep".