NPO 3 herhaalt documentaire David Bowie

NPO 3 herhaalt documentaire David Bowie

Geschreven door Daniël Schalk

De VPRO herhaalt vanavond, maandag 11 januari, op NPO 3 de documentaire ‘David Bowie: Five Years’ uit 2013 over de Britse zanger en acteur, die zondag op 69-jarige leeftijd is overleden aan de gevolgen van kanker. Afgelopen vrijdag vierde hij zijn 69ste verjaardag met een nieuw album.

‘David Bowie: Five Years’, geregisseerd door Francis Whately, geeft een beeld van de creatieve visie van David Bowie, die eigenlijk David Robert Jones heet, en toont hem niet alleen als een kameleontische rockster maar ook als een artiest die zich baseerde op diverse culturele invloeden.

‘Five Years’ begint in 1971, het jaar waarin Bowie het nummer Ziggy Stardust uitbracht. Ook het ontstaan van The Young Americans en The Thin White Duke (1975), de releases van Low en Heroes (1977), Ashes to Ashes (1980) en dat hij commerciëler werd met Let’s Dance (1983) komen voorbij.

David Bowie werd gezien als één van de meest vernieuwende artiesten van de twintigste eeuw. Na een stilte van tien jaar kwam hij geheel onverwacht met de nieuwe single Where are we now?, gevolgd door een nieuw album The Next Day en een tentoonstelling van zijn werk in London.

‘David Bowie: Five Years’ is vanavond, 11 januari, om 22:40 uur te zien bij de VPRO op NPO3.