Recensie: Bijdehandjes

Recensie: Bijdehandjes

Geschreven door Sebastiaan Boers

SBS6 heeft een nieuw programma ingezet op de vrijdagavond. Direct na Lekker Nederlands begon Bijdehandjes. Dit programma wordt gepresenteerd door Jeroen van Koningsbrugge. In eerste instantie doet het heel veel denken aan Praatjesmakers (NCRV) met Jochem van Gelder. 

Nu neemt Jeroen de leiding in dit programma met kinderen. Dat kinderen eerlijk zijn was al bekend, maar door Bijdehandjes wordt dit nog meer duidelijker. De studio ziet er gezellig en knus uit, zoals ook de studio van Praatjesmakers. Wel is het een programma van 2016, het is nu veel moderner in elkaar gezet. 

''Jeroen is geen Jochem en Jochem is geen Jeroen''

Vooral de manier waarop Jeroen met de kinderen praat is hilarisch. Hij is hier meer dan geknipt voor. Even zou je als kijker de rol van Jochem missen, maar toch is het goed dat Jeroen dit programma nu doet. Zelf heeft Jochem ook al een programma ''overgenomen''. Lachen om home video's was van Hans Kraay jr en is nu van Jochem. Terug naar Jeroen, die heeft een leuk programma gekregen om te  presenteren.

Met een foto van Bekende Nederlanders de straat op is een leuk onderdeel. Dan blijkt pas hoe goed de kinderen de ''sterren'' kennen. Dit zorgt voor de nodige hilariteit bij de kijker. Ook is er ruimte voor publiek, in het publiek zitten vooral ouders van de kinderen die in de studio te zien zijn. Dit is te vergelijken met de studio van Praatjesmakers, waarbij de ouders ook in het publiek te zien waren.

Wat ook een leuk onderdeel is, is de leugen detector. Hierbij moeten de kinderen verschillende vragen zo eerlijk mogelijk antwoorden. Doen zij dit niet,dan geeft de leugen detector dit aan. De kinderen reageren heel verbaasd op hun eigen antwoorden wanneer de leugen detector reageert. Een verrassend leuk en vooral uniek onderdeel van dit nieuwe programma.

''Bijdehandjes is veel te kort te zien bij SBS6''

Eindelijk lijkt SBS6 weer leuke programma's te gaan maken. Naast Lekker Nederlands maakt ook Bijdehandjes de nieuwe vrijdagavond van de commerciële zender meer dan compleet. Het enige negatieve punt aan Bijdehandjes is dat het slechts 30 minuten duurt. Dit programma had best een uur mogen duren in plaats van een half uur.

Met de verborgen camera beelden maken is altijd leuk. Zeker als je Jeroen en een kind samen in een studio zet. Jeroen is zelf soms een klein kind, wat hem erg leuk maakt, of misschien ook niet (niet iedereen zal hiervan houden). De manier waarop dit onderdeel wordt ingezet is bijzonder leuk te noemen. Hier is echt over nagedacht, dan is aan alles wel te merken.

Snel wordt duidelijk hoe eerlijk kinderen zijn. Liegen is iets wat kinderen niet goed kunnen. Jeroen speelt een gemeen spelletje, wat weer hilarisch is voor de kinderen. Daaruit blijkt wel hoe goed Jeroen is in improviseren. Deze manier van omgaan met kinderen zal niet iedereen kunnen.

Daarnaast komen er ook moppen voor in Bijdehandjes. Kinderen mogen een eigen mop vertellen aan Jeroen. Het blijkt dat kinderen hele bijzondere moppen vertellen. Vooral de ouders vinden dit ontzettend grappig. Voor een grapjas als Jeroen is dit misschien wel het leukste onderdeel voor de presentator.

Ook stelt Jeroen ook een serieuze vraag. Zo komt het onderwerp puberteit aanbod. De kinderen hebben hier een bijzonder beeld bij, wat soms aardig in de buurt lijkt te komen. Maar waar de meeste ouders al lachen bij de eerste woorden, blijft Jeroen erg goed in zijn rol. Hij is dé geknipte presentator voor Bijdehandjes.

''Bijdehandjes is een soort Praatjesmakers 2.0''

Al met al lijkt Bijdehandjes heel erg op Praatjesmakers. Het idee is hetzelfde alleen de uitvoering is anders. Jeroen is geen Jochem, hij doet dit op geheel eigen wijze. Voor de kijker kan het wennen zijn om Jeroen in dit programma te zien. Maar toch doet hij dit vol overtuiging en vol enthousiasme.

Toch blijft Jochem in mijn gedachten. Hij presenteerde Praatjesmakers op geheel eigen wijze, iets wat in die tijd ook uniek te noemen was. Om een programma als dat ''over te nemen'' is veel voor nodig. Jeroen laat zien dat dit gewoon mogelijk is. Er zou niemand zijn die dit programma, Bijdehandjes, zo goed zou kunnen presenteren als Jeroen.

Een prima idee van SBS6 om dit programma toe te voegen aan de huidige programmering. Een programma wat goed past bij SBS6 en ook zeker potentie heeft om een hit te worden. Of het ook een hit wordt hangt af van de kijkcijfers. Zelf vind ik het een geslaagd project van SBS6. Prima gedaan Jeroen en ook SBS6 zelf natuurlijk.

''Een mooi en hoog eindcijfer''

Als eindcijfer krijgt Bijdehandjes een dikke 8,5! Een programma wat niet uniek is, maar wel uniek kan worden. Jeroen is een man met humor die hij op een goede manier inzet. Een ideale toevoeging voor SBS6, de zender mag blij zijn met een man als Jeroen en met een programma als Bijdehandjes.

Bijdehandjes is iedere vrijdagavond om 22.00 uur te zien bij SBS6.

Bekijk Bijdehandjes  terug via TVblik.