Recensie: Het geheime leven van 4-jarigen

Recensie: Het geheime leven van 4-jarigen

Geschreven door Sebastiaan Boers Laatste update:

[caption id="attachment_40380" align="alignleft" width="300"] Michae¦êl Terlouw Fotografie[/caption]

'Waar is de presentator?'

Maandagavond zond de EO een nieuwe documentaire uit. In Het geheime leven van 4 jarigen worden een groep kleuters gevolgd. Alles wordt vastgelegd door Steven Point en Minchenu Maduro. Deze twee observeren de kleuters en bespreken hun bevinden met elkaar. 

Zonder observatie reageren kleuters heel anders. Ze reageren anders op elkaar. Maar ze komen soms ook voor elkaar op. Toch mis je als kijker wel iets. Het eerste wat gelijk mist is een presentator. Alles wordt aan elkaar gepraat door een voice-over. 

Als kijker mis je toch iemand als Jochem van Gelder. Hij is natuurlijk bekend van Praatjesmakers (NCRV) en heeft de nodige ervaring opgedaan. Hij zou perfect in Het geheime leven van 4 jarigen passen. Zo zou hij prima kunnen praten met de vier jarigen in dit nieuwe televisieprogramma. Maar de EO koos ervoor om geen presentator in te zetten.

SBS6 kwam met een soort gelijke versie van Praatjesmakers, Bijdehandjes. Dit programma werd gepresenteerd door Jeroen van Koningsbrugge. Deze presentator zou Het geheime leven van 4 jarigen ook prima kunnen presenteren. Een duo presentatie zou natuurlijk ook prima kunnen, maar ook hier heeft de EO niet voor gekozen.

Valt er echt wat te leren van 4 jarigen? Als het aan Steven en Minchenu ligt zeker wel. Dit programma geeft een goed beeld van de 4 jarigen. Zij bekijken alle beelden op geheel eigen wijze. Zij proberen alles goed in kaart te brengen. Alles wat zij zien weten zij te voorzien van hun commentaar. Dit zorgt voor veel hilariteit bij de twee.

Het geheime leven van 4 jarigen is een leuk programma om te kijken. Alle 'geheimen' lijken nu te worden ontrafelt. Dit zorgt voor bijzondere televisie. Hoe gaan de 4 jarigen nu werkelijk met elkaar om? Meteen wordt al duidelijk wie in de groep de leiding heeft. Er zit al duidelijk veel verschil tussen de kleuters. Dat levert opnieuw bijzondere televisiemomenten op.

Gewoon een documentaire op de maandagavond die vrij toegankelijk is. Valt er voor de kijker ook nog iets te leren? Waarschijnlijk is dat niet de insteek van deze documentaire. Het is meer een onderzoek waarbij de kijker wordt geïnformeerd. De kijker wordt op die manier onderdeel van de documentaire, zonder er zelf onderdeel van te zijn. Dit onderzoek is op zich prima, maar toch mist er één belangrijk ding: een presentator.

Jochem en Jeroen waren zijn jullie niet gevraagd om dit programma te presenteren? Dat zou het programma misschien nog meer invulling kunnen geven. Maar een documentaire met een presentator, werkt dat wel? Het zou kunnen, maar ook zonder presentator is het een eenvoudig programma om te kijken.

Of de documentaire ook een kijkcijfer succes wordt is nog even de vraag. Het wordt uitgezonden op de maandagavond van NPO 1. Met kijkcijferhits als Radar en Droomhuis Gezocht kan het bijna niet anders dan dat Het geheime leven van 4 jarigen een succes kan worden. Dinsdagochtend wordt het allemaal duidelijk. Dan maakt Stichting Kijkonderzoek de kijkcijfers van de maandag bekend op haar website.

Het geheime leven van 4 jarigen is iedere maandagavond om 22.10 uur te zien bij de EO op NPO 1.

Bekijk Het geheime leven van 4 jarigen terug via TVblik. 

Foto: EO