Olympisch afscheid voor Mart Smeets bij de NOS

Olympisch afscheid voor Mart Smeets bij de NOS

Geschreven door Daniël Schalk

Na 42 jaar komt er voor Mart Smeets een einde aan zijn loopbaan bij de NOS. Smeets, die jarenlang het gezicht van NOS Studio Sport was, houdt volgens de nieuwsomroep niet van recepties en toespraken en daarom neemt de presentator afscheid tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro .

“De enige manier om gepast afscheid te nemen is door hem te laten werken. Zo zit hij in elkaar”, zegt NOS Sport-hoofdredacteur Maarten Nooter. Smeets neemt afscheid op het grootste sportpodium van de wereld. Hij zal namelijk commentaar geven bij het Olympisch basketbaltoernooi.

Door het tijdsverschil met Rio zendt de NOS veel basketbal uit. “Iedere dag, op een vaste tijd, de beste wedstrijd en helemaal aan het eind - live - de finale. Letterlijk en figuurlijk dus. Een prachtig podium, met vedetten en sterren. Een podium dat past bij de status van Mart Smeets”, aldus Nooter.

In de aanloop naar het Olympische afscheid zal Mart Smeets bovendien als vanouds een aantal reportages maken en een paar keer commentaar geven bij het wielrennen. “En dan dus het afscheid, zo hebben we het samen afgesproken. De finishstreep ligt in Rio”, vervolgt de hoofdredacteur.

Smeets is te spreken over zijn Olympische afscheid bij de NOS. “In Rio zal ik via een “klein dunkje” de NOS verlaten. Een club met een bijzondere nestgeur waarvoor het al die jaren heel prettig werken was. De voorbereiding op het toernooi in Rio is inmiddels begonnen”, zegt de sportpresentator.

In 2012 bereikte Smeets de pensioengerechtigde leeftijd, maar hij bleef als freelancer aan de NOS verbonden. Met het Olympisch basketbaltoernooi in Rio de Janeiro maken Smeets en de NOS de cirkel rond. De voormalig basketballer kwam in 1973 als journalist binnen bij NOS Studio Sport.