Recensie: Married at first sight

Recensie: Married at first sight

Geschreven door Sebastiaan Boers

''Trouwen met een onbekende''

Liefde op het eerste gezicht! Die uitdrukking zal iedereen wel kennen. RTL 4 gaat een stapje verder met een nieuw programma. In Married at first sight gaan singles opzoek naar een nieuwe partner. Maar de zoektocht is compleet anders dan in andere programma's. Als kijker weet je niet waar je naar zit te kijken.

Alles wordt gepresenteerd door Peter van der Vorst. Met een team van drie deskundigen wordt er een bijzonder project gestart. Is het mogelijk om een liefde te vinden door middel van wetenschap? Het lijkt op één grote grap, maar toch zijn er mensen die deze ''uitdaging'' maar wat graag aangaan. 

Als kijker geloof je niet wat je ziet. Zijn er echt mensen die aan dit programma mee willen doen? Die zijn er blijkbaar genoeg. Anders zou Peter dit programma niet gemaakt hebben. Het idee achter Married at first sight is goed bedacht. Mensen zijn op zoek naar een partner. Als niets meer lijkt te werken, is een televisie programma een oplossing. Maar om nu meteen met iemand te trouwen die je niet kent, gaat misschien wel wat ver.

''Is het leuk om te trouwen met een onbekende?!''

Als de wetenschap nu een koppel daadwerkelijk gevonden is, is dat natuurlijk mooi. Mooi voor het koppel en mooi voor het programma. Maar een huwelijk is iets wat opgebouwd moet zijn uit liefde. Tenminste zo lijkt een huwelijk altijd opgebouwd te zijn. Daar brengt Married at first sight veranderd in. Of de kijker daar nu blij van moet worden is zeer sterk de vraag. Persoonlijk word ik er alles behalve blij van.

Dit nieuwe programma past ook niet helemaal bij RTL 4. Het zou eerder passen bij RTL 5 of misschien nog beter bij RTL 8. Een programma als dit, te plaatsen op een grote familiezender is wel opmerkelijk. Met Married at first sight lijkt RTL 4 een nieuwe weg in te willen slaan. Maar of dit ook een goede weg is, is sterk de vraag. Zelf vind ik dit niet echt passen bij de stijl van RTL 4.

De deskundigen zijn alle drie gespecialiseerd in hun eigen vakgebied. Alles lijkt goed te zijn geregeld om dit ''project'' te laten slagen. Toch is het best opmerkelijk dat deskundigen hun advies geven over een huwelijk. Een huwelijk is iets wat toch langzaam ontstaat en niet op deze manier als in Married at first sight. Zou een huwelijk op deze manier kunnen slagen? Ik vraag het me toch heel sterk af, maar wie weet werkt het.

''Married at first sight is best bizar''

Een bizar nieuw programma bij RTL 4. Misschien is dit wel één van de bizarste programma's aller tijden. Zelf heb ik geen ander programma gezien wat in de buurt komt van dit programma. Of het ook een kans van slagen heeft, hangt af van de kijkcijfers. Een match tussen Married at first sight en RTL 4 is het in mijn ogen niet. Maar wie weet is er een publiek voor dit programma.

Of de huwelijken ook stand houden is ook nog maar de vraag. De kandidaten ontmoeten elkaar voor het altaar en geven elkaar dan pas het ja-woord. Dat alleen al is al bijzondere televisie, wat over verschillende afleveringen verspreid wordt. Een experiment die in alle opzichten erg gedurfd is. Voor zowel de kandidaten, als voor Peter als ook voor RTL 4. Het is te hopen dat de huwelijken die gesloten worden ook stand houden.  Of dat ook echt werkt, zal in de toekomst blijken.

Zelf vind ik Married at first sight geen fijn programma. Nu behoor ik waarschijnlijk ook niet tot de doelgroep, dus is het makkelijk om deze conclusie te trekken. Meedoen aan dit programma zou ik zelf al helemaal niet doen. Maar er is vast een publiek voor dit soort programma's. Die kunnen dan wekelijks genieten van mensen die dit experiment aan durven te gaan. Voor die mensen worden de dinsdagavonden nooit meer hetzelfde.

''Helaas geen voldoende''

Een eindcijfer voor Married at first sight heb ik niet echt. Ik durf niet echt een cijfer te geven. Aan de ene kant vind het gedurfd van RTL 4, maar aan de andere kant vind ik het ook bijzonder raar. Er is niet echt een evenwicht om een eindcijfer te geven. Maar als ik er toch een cijfer aan moest hangen zou het een vijf krijgen.

Onvoldoende omdat ik nog niet volledig overtuigd ben van Married at first sight. Een eerste indruk is toch vaak wel heel belangrijk. Dit geldt ook zeker voor nieuwe programma's. Het is geen programma wat ik vaker zal gaan kijken. Dat komt ook vooral omdat ik niet tot de doelgroep behoor denk ik.

Maar ook al zou ik wel tot de doelgroep behoren dan zou ik het nog niet kijken. Dat heeft vooral te maken met een persoonlijk gevoel. Trouwen op deze manier hoort niet vind ik. Gelukkig mag iedereen een andere mening hebben. Daarom is het ook leuk om op verschillende manieren naar een programma te kijken.

Married at first sight is iedere dinsdagavond rond 21.30 uur te zien bij RTL 4.