Nieuwsuur past format aan

Nieuwsuur past format aan

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het nieuwsprogramma Nieuwsuur past haar format aan en ziet er daardoor vanaf vanavond anders uit. Het dagelijkse nieuws- en achtergrondprogramma van de NOS en NTR scherpt zijn format aan om kijkers nog beter te bedienen. De belangrijkste wijziging zijn de rollen van de presentatoren.

Voortaan presenteert alleen de ‘anchor’ (Twan Huys, Mariëlle Tweebeeke of vervanger Joost Karhof) zittend achter de desk en hebben de presentatoren van NOS Nieuws en Sport een eigen, staande plek aan een groot scherm. Het onderscheid tussen de onderwerpen wordt daardoor groter.

Nieuwsuur begint voortaan met het nieuws dat die dag de meeste achtergrond behoeft en waar later in het programma eventueel een vervolg op gegeven wordt. Daarna volgt in het nieuwsprogramma op televisiezender NPO 2 een nieuwsblok, gebracht door de presentatoren van het NOS Journaal.

Na het verdiepende achtergronddeel presenteren de presentatoren van NOS Sport actualiteiten uit de sport. Daarnaast investeert Nieuwsuur in achtergronden- en onderzoeksjournalistiek op het gebied van sport. Voor deze journalistiek zijn twee nieuwe researchjournalisten aangetrokken.

“De drie programmaonderdelen nieuws, achtergronden en sport zijn de bouwstenen van het succes van het programma. Dat blijft dus overeind. Maar op deze manier wordt Nieuwsuur nog meer een logisch geheel, met een samenhangende en herkenbare opbouw”, aldus hoofdredacteur Joost Oranje.

Nieuwsuur bestaat inmiddels ruim vijf jaar en is het ankerprogramma van de journalistieke en verdiepende zender NPO 2. Het programma wordt goed bekeken. In 2015 keken er gemiddeld 660.000 mensen naar Nieuwsuur. Bij grote nieuwsgebeurtenissen ligt het kijkersaantal een stuk hoger.

Nieuwsuur is elke dag, om 22:00 uur, te zien op NPO 2.

Bekijk Nieuwsuur op TVblik.nl/nieuwsuur