Showbizznetwork Jaaroverzicht 2018

Showbizznetwork Jaaroverzicht 2018

Geschreven door Daniël Schalk

De laatste uren van 2018 zijn ingegaan, maar 2019 kan niet beginnen voordat wij traditiegetrouw in het Showbizznetwork Jaaroverzicht hebben teruggeblikt op het afgelopen showbizz-jaar. 2018 was weer een bewogen jaar: Van het vertrek van Humberto Tan tot de overname van StukTV door John de Mol.

2018 was vooral het jaar van de tv-transfers. Onder meer Paul de Leeuw, Leonie ter Braak, Art Rooijakkers, Katja Schuurman en Gordon maakte de overtap naar een andere zender. Dit en nog veel meer ander nieuws uit het afgelopen jaar lees je in het Showbizznetwork Jaaroverzicht 2018!

Januari

Het jaar van de tv-transfers werd in januari afgetrapt door Leonie ter Braak, die de overstap maakte van WNL naar SBS6. Sinds februari is de presentatrice te zien bij de commerciële tv-zender. Haar eerste presentatieklus was het programma Marktplaats. Ter Braak, die bij WNL vijf jaar lang het ochtendprogramma Goedemorgen Nederland presenteerde, heeft bij SBS6 een tweejarig contract getekend.

De Luizenmoeder is het grote succes van 2018. De comedyserie van NPO 3 over een basisschool en het gedrag van ouders en schoolpersoneel brak afgelopen voorjaar elke week haar eigen kijkcijferrecord en werd afgelopen juni bekroond met de Zilveren Nipkowschijf. De serie, met in de hoofdrollen Ilse Warringa, Diederik Ebbinge en Jennifer Hoffman, is inmiddels ook verkocht aan België, Duitsland en Hongarije.

Februari

Programmadirecteur Erland Galjaard is dit jaar na 21 jaar vertrokken bij RTL Nederland. De man van RTL4-ster Wendy van Dijk maakte in februari bekend per 1 mei na 21 jaar RTL te verlaten. Galjaard stapte per 31 maart uit de dagelijkse operatie en ronde na die tijd een aantal lopende projecten af. De programmadirecteur begon in 1997 bij RTL als eindredacteur van RTL Nieuws. In 2012 werd hij programmadirecteur.

Voormalig televisiepresentatrice Mies Bouwman is afgelopen februari op 88-jarige leeftijd overleden. De koningin van de Nederlandse televisie was bij het publiek bekend van onder meer het televisieprogramma In de Hoofdrol en Eén van de acht. Bouwman presenteerde ook 25 jaar de intocht van Sinterklaas. In 1993 werd zij door koningin Beatrix benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Maart

Johnny de Mol keert terug naar SBS6, de tv-zender van zijn vader John de Mol. Bij SBS6 gaat Johnny de komende jaren ‘meerdere en uiteenlopende programma’s presenteren’. Afgelopen najaar was hij al te zien met het programma Waar is de Mol? en begin 2019 presenteert hij de nieuwe talentenjacht DanceSing. John de Mol nam in maart ook persbureau ANP over, dat hij wil gaan gebruiken voor zijn tv-zenders.

Terwijl Johnny vertrekt bij RTL, verruilt presentator Art Rooijakkers de Publieke Omroep (NPO) juist voor de commerciële tv-zender. Art heeft bij RTL een driejarig contract getekend en wordt ingezet op zowel studioprogramma’s als op locatie. Zijn eerste twee tv-programma’s bij RTL4 waren Holland-België en Praat Nederlands Met Me. Rik van de Westelaken volgt hem op als presentator van Wie is de Mol?

April

Gerard Ekdom heeft NPO Radio 2 verruilt voor Radio 10. De radio-dj maakte de overstap naar de radiozender van John de Mol om zich te kunnen ontwikkelen als ondernemer. Bij de NPO waren daar met name vanwege de wettelijke beperkingen geen kansen voor. Door de komst van Ekdom was Radio 10 afgelopen najaar het snelst groeiende radiostation met binnen één jaar een marktaandeel-stijging van 42 procent.

De Zweedse dj Avicii is 20 april op 28-jarige leeftijd overleden. De dj werd dood aangetroffen in Oman in West-Azië. In 2016 besloot de dj, die eigenlijk Tim Bergling heette, vanwege gezondheidsredenen te stoppen met optreden. Drie dagen voor zijn dood bedankte hij zijn fans via Twitter voor zijn nominatie voor een Billboard Award. In Nederland was hij bekend van Hey Brother, Levels en Wake Me Up.

Mei

Katja Schuurman maakt de overstap van KRO-NCRV naar RTL. De presentatrice heeft een meerderjarig contract getekend bij RTL, waar zij naast het presenteren van programma’s ook programma’s gaat ontwikkelen voor zowel de tv-zenders als Videoland. “De afgelopen jaren heb ik bij KRO-NRCV mooie programma’s gemaakt. Nu is het tijd voor een volgende stap”, zei Katja afgelopen mei.

Israël heeft de 63ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Waylon eindigde namens Nederland op de 18de plaats. OG3NE eindigde in 2017 namens Nederland op de elfde plaats en in 2016 eindigde Nederland met Douwe Bob ook op de elfde plaats. In 2014 vertegenwoordigde Waylon Nederland ook op het Songfestival, maar eindigde toen samen met Ilse DeLange op de tweede plaats.

Juni

Presentator Paul de Leeuw verruilt BNNVARA voor RTL, waar hij plaatsneemt in de jury van Holland’s Got Talent. Gordon neemt na zeven seizoenen afscheid als jurylid van Holland’s Got Talent en wordt vervangen door De Leeuw. In december 2018 maakte Paul al zijn debuut op de commerciële tv-zender met zijn eerste Sinterklaasshow op RTL4. Het programma Sint & Paul Pakken Uit! trok bijna 1,6 miljoen kijkers.

Humberto Tan nam op vrijdag 8 juni na vijf seizoenen en ruim duizend afleveringen afscheid van RTL Late Night. Begin 2018 maakte Humberto zelf in RTL Late Night bekend dat hij van RTL moet stoppen met de talkshow. “Ik ga stoppen met RTL Late Night. Dat is niet op eigen verzoek, dat is op verzoek van de leiding van RTL 4”, zei hij in februari. Nieuwsuur-presentator Twan Huys nam in september het stokje over van Tan.

Juli

Gordon maakt de overstap van RTL naar SBS6. De presentator heeft een vijf jarige verbintenis getekend met Talpa Network, het mediabedrijf van John de Mol. De rasentertainer maakt in januari 2019 zijn debuut op familiezender SBS6. Talpa ontwikkelt samen met Gordon verschillende multimedia formats voor diverse onderdelen binnen Talpa Network. De presentator was 16 jaar te zien bij RTL.

Radio-dj Sander Hoogendoorn is de opvolger van Domien Verschuuren in de ochtend van radiozender NPO 3FM. Verschuuren verruilt NPO 3FM voor Qmusic, waar hij de middagshow gaat presenteren. “Een eigen ochtendshow op 3FM voelt een beetje als het WK van de radio waar ik aan mee mag doen! Ik wil wel het Kroatië van de ochtend worden. Niet de populairste, wel de leukste!”, zei Sander in juli.

Augustus

Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp hebben in augustus hun debuut gemaakt op Veronica. Afgelopen mei werd bekend dat de heren van Voetbal Inside de overstap maakte van RTL7 naar de tv-zender van John de Mol. “Ik had graag, dat heb ik al eerder aangegeven, bij RTL gebleven. Zeker omdat RTL op het laatste moment met allerlei kansen kwam”, zei de presentator in mei tegen RTL Boulevard.

Erik Dijkstra is de nieuwe presentator van de kennisquiz Per Seconde Wijzer. Dat maakte BNNVARA afgelopen augustus bekend. Begin dit jaar gingen er verschillende geruchten over de komst van Dijkstra. De voormalig Jakhals van De Wereld Draait Door volgde in september Kees Driehuis op, die de quiz van 1989 tot maart 2018 presenteerde. “Ik verheug me nu al op de eerste opnamen”, zei Erik in augustus.

September

Jan Versteegh maakt de overstap van BNNVARA naar Talpa Network en vormt samen met Albert Verlinde het nieuwe presentatieduo van 6 Inside. Verlinde, jarenlang het gezicht van RTL Boulevard, heeft een contract voor twee jaar getekend bij Talpa en is vanaf 7 januari te zien in 6 Inside. Het duo neemt tussen zes en zeven uur de actualiteit op het gebied van entertainment, crime, royalty, sport en (social) media door.

RTL blaast de komedieserie Kees & Co nieuw leven in. Dat heeft RTL in september bekendgemaakt. De serie keert in het voorjaar van 2019 na dertien jaar afwezigheid met een nieuwe reeks afleveringen terug op RTL4 en Videoland. Kees & Co, met Simone Kleinsma in de hoofdrol, was tussen 1997 en 2006 een groot succes op RTL4. Ook in de nieuwe reeks wordt de hoofdrol vertolkt door Kleinsma.

Oktober

Beau van Erven Dorens heeft met zijn programma Beau Five Days Inside tijdens het 53ste Gouden Televizier-Ring Gala de Gouden Televizier-Ring 2018 gewonnen. Het programma nam het op tegen Expeditie Robinson en De Luizenmoeder. Vorig jaar won het programma Zondag met Lubach van Arjen Lubach met 37 punten de Gouden Televizier-Ring. In 2016 won Floortje Naar Het Einde Van De Wereld de Ring.

Talpa Network heeft het YouTube-kanaal StukTV overgenomen. Het YouTube-kanaal is sinds oktober in handen van het bedrijf van John de Mol, dat daarmee het eerste mediabedrijf in Nederland is dat een YouTube-kanaal heeft overgenomen. Het kanaal met meer dan 1,9 miljoen abonnees wordt toegevoegd aan Talpa Social, waar StukTV-oprichter Giel de Winter ook toetreedt tot het managementteam.

November

Caroline Tensen maakt de overstap van de Publieke Omroep naar RTL. Het AVROTROS-programma Eén Tegen 100 verhuist met de 53-jarige presentatrice mee naar de commerciële tv-zender. De laatste jaren stond Eén Tegen 100 onder een vergrootglas of het programma nog wel voldoende past bij de NPO. Eerder was het tv-programma ook te zien bij RTL4, maar verhuisde na twee jaar weer terug naar de NPO.

Het zangprogramma It Takes 2 verhuist na drie jaar van RTL4 naar concurrent SBS6. Het muziekprogramma komt uit de productiestal van John de Mol, die graag al zijn succesprogramma’s bij RTL4 naar zijn eigen tv-zender wil halen. In december werd bekend dat ook het dansprogramma Dance Dance Dance naar SBS6 verhuist en De Mol druk bezig is met het binnenhalen van The voice of Holland.

December

Radio 538-dj Edwin Evers heeft na 21 jaar afscheid genomen van de ochtend. De radio-dj presenteerde op vrijdag 21 december een extra lange uitzending van zijn ochtendshow Evers Staat Op, waarmee ‘de koning van de ochtendshows’ afscheid nam. Eerder dit jaar maakte Evers bekend te gaan stoppen met de ochtendshow op Radio 538. De radio-dj wordt vanaf januari opgevolgd door Frank Dane.

3FM Serious Request heeft dit jaar 1.308.889 euro opgehaald. Voor de eerste keer sinds 2004 was er geen Glazen Huis, maar gingen drie team van 3FM-dj’s vanaf drie verschillende locaties in Nederland te voet van actie naar actie om op kerstavond aan te komen in Utrecht. Sander Hoogendoorn & Eva Koreman, Jorien Renkema & Rob Janssen en Mark van der Molen & Rámon Verkoeijen vormden de drie teams.

Dit was het Jaaroverzicht! De afgelopen dagen hebben wij in verschillende jaaroverzichten teruggeblikt op 2018. Lees ook de Recensie Jaaroverzichten met de beste én slechtste programma's van 2018 en het GTST Jaaroverzicht én bekijk het Songfestival Jaaroverzicht van Songfestival Update.