Eurovisie Songfestival: een warming up

Eurovisie Songfestival: een warming up

Geschreven door Yvette Neuschwanger

Songfestival galore! Ik ben er helemaal klaar voor. Zelden zo'n zin gehad in een zaterdagavond, al was het maar omdat het songfestival kijken sinds Twitter bestaat zoveel leuker is geworden. Vergeet Cornald Maas en Jan Smit, de echt leuke commentaren vind je online. Puur en ongezouten. Gewoon even #esf16 of #Eurovision volgen. Te leuk.

Om even goed in de stemming te komen, ga ik mij voor het eerst ook wagen aan een voorbeschouwing van het Eurovisiecircus. Een analyse vanuit persoonlijke smaak, dus het biedt niet echt garanties bij de bookmakers zeg ik er gelijk maar bij. Als voorpret, warming up of als survivalgids tijdens die toch wel heel erg lange festivalavond aanstaande zaterdag.

Eén algemene indruk vooraf: het thema is 'plagiaat' en het aantal extreme outfits valt mee (of tegen....is maar net waar je op hoopte natuurlijk..)

In volgorde van de acts die komen gaan, zet ik ze alle 27 even op een rijtje. Let's go!

1. België : Laura Tesoro - What's the Pressure

Laura is leuk, Laura is vrolijk. Laura huppelt vrolijk dansend het deuntje door dat bij vlagen (overduidelijk) inspiratie heeft geleend bij Queen's 'another one bites the dust'. Het maakt niet uit, want Laura zingt zuiver, danst leuk en doet denken aan (ik citeer even Graham Norton) 'een funky version of Shirley Temple'.

Mijn voorspelling: top 10 materiaal!

2. Tsjechië: Gabriela Gunčíková - I Stand

In Tsjechië is men doordrongen van het feit dat 'visuals' het goed doen. Dus doen zij het ook. Een verdere uitwerking ontbreekt hierbij en dus wordt er lustig op los geexperimenteerd met driehoekjes, bloemetjes en een oplichtende rok. Alsof dit niet genoeg is, gooit Gabriela aan het einde ook nog eens haar haren los. Tja....het is verder een rustig, maar meeslepend nummer. Goed gezongen, maar te saai om écht te blijven hangen vind ik. Vooral omdat ze als tweede is....best een ongunstige positie.

Mijn voorspelling: bij de tweede plaspauze alweer vergeten

3. Nederland: Douwe Bob - Slow down

Goed.....het is niet echt een lekkere positie, het derde startnummer. Maar ik denk wel dat het nummer genoeg aantrekkingskracht heeft om te blijven hangen. Al is het maar vanwege de frisse verschijning van Douwe zelf, ondanks de slaapkamerogen. Ik heb hoge verwachtingen. Douwe is broodnuchter, zijn toetsenist net vader geworden (dus die speelt vanaf zijn roze wolk de sterren van de hemel) en hij heeft jenever als geheime wapen, zo las ik. Daar kan ik als Schiedamse dus alleen maar blij van worden.

Mijn voorspelling: top 5 en een rondvaart

4. Azerbeidzjan: Samra - Miracle

Leuk deuntje, mooie vrouw. Nog mooiere dansers die ze -terecht- op een voetstuk heeft geplaatst. Doen als omlijsting een Chippendales act, maar dan met kleren aan. Tja, wat zal ik ervan zeggen. Het is een beetje als het laatste velletje WC papier. Je bent er in eerste instantie blij mee, tot je beseft dat het niet genoeg is.

Mijn voorspelling: heeft inderdaad een miracle nodig om hoog te eindigen

5. Hongarije: Freddie - Pioneer

Wordt (ook) beschuldigd van plagiaat, het nummer zou wel heel veel weg hebben van Radioactive van Imagine Dragons. Nou ken ik dat nummer verder niet, ik vond vooral dat Freddie enorm zijn best deed om een Joe Cocker imitatie neer te zetten. Schor is sexy, maar Freddie heeft dat niet nodig want zijn verschijning is al lekker genoeg. Net als het nummer wel. Vind ik

Mijn voorspelling: gaat wel scoren, misschien net niet genoeg voor top 10

6. Italië: Francesca Michielin - nessun grado di separazione

Zingt vanuit een mega moestuin de gespen van haar tuinbroek. Waarmee ik eigenlijk alleen maar wil aangeven dat ik zowel de aankleding als de kleding niet helemaal snap, maar het liedje is geweldig. Ze heeft een fijn timbre en laat zich niet afleiden door een radijsje meer of minder. Altijd fijn ook als een buitenlands nummer wordt afgewisseld met wat Engelse lyrics, zodat je naast de muziek ook nog de tekst meekrijgt.

Mijn voorspelling: Ja. Dit scoort. Meisje in moestuin kan al vroeg gaan oogsten denk ik zomaar

7. Israël:  Hovi Star - Made Of Stars

Bitchy popster met vingertoploze glitterhandschoen. Heeft een hekel aan  'onze' Douwe, waarschijnlijk alleen maar omdat een fitty goed scoort en hij een reputatie als valse nicht heeft hoog te houden. Ondanks alles dat hij tegen heeft, vind ik het een catchy nummer, dat ook nog eens goed wordt gezongen. Maar de reacties alom laten weten dat ik daar best wel alleen in sta.

Mijn voorspelling: middenmoter, al gun ik het nummer iets meer

8. Bulgarije: Poli Genova - If Love Was A Crime

Een 'Wat als...' nummer. En niet de enige van de avond. Wel de enige act met bizar veel veiligheidsmaatregelen. Zangeres Poli is één en al reflector. Zodat ze gezien wordt, ik snap dat wel. De rest van de MadMax outfit begrijp ik wat minder. Lekker nummertje verder wel, poppy sound met veel herhaling. Kan werken. Eventjes.

Mijn voorspelling: sympathieke middenmoter

9. Zweden: Frans - If I Were Sorry

Wat als...hij spijt zou hebben gehad? Geen willekeurig gekozen titel, als je bedenkt dat dit nummer eigenlijk gewoon Matt Simon's liedje Catch&Release is. Plagiaat in het kwardraat....Gerard Ekdom speelde de liedjes 'over elkaar heen' en er waren slechts minieme verschillen. Enige mogelijke uitslag voor Zweden zou wat mij betreft diskwalificatie zijn. Maar ja, gastland en zo hè.....zal wel weer door de Europese vingers worden gezien.

Mijn voorspelling: diskwalificatie en een forse boete

10. Duitsland: Jamie-Lee Kriewitz - Ghost

Duitsland doet een 'Alice-in-wonderlandje'. Jamie-Lee heeft met haar bijzondere outfit nog het meest weg van een Japans Mangameisje. Alleen de grote ogen ontbreken, maar die worden gecompenseerd door het meest abstracte hoofddeksel ever. Het liedje is leuk, waarbij ik de hoge stukken enorm kan waarderen, maar absoluut geen fan ben van de coupletten die in het laag worden gezongen. Te wisselvallig om echt te scoren.

Mijn voorspelling: verdwaalt in haar eigen wonderland.

11. Frankrijk: Amir - J'ai Cherché

Het is geen geheim....mannen die Frans spreken bezorgen mij in 80% van de gevallen weke knieën. Als ze erbij gaan zingen en er een beetje leuk uitzien, zoals Amir. Tja...dan kan ik niet beloven dat ik voor Douwe stem vanavond (oh wacht, dat kan ook niet...). Los van dat ook nog eens een heerlijk nummer, dat lekker blijft hangen. Hij heeft gezocht, zo zingt hij. En hij heeft gevonden, althans mij als fan!

Mijn voorspelling: potentiële winnaar

12. Polen: Michał Szpak - Color Of your Life

Dit is een mooi nummer om een plaspauze in te lassen. Niet omdat het slecht is, integendeel, maar deze langharige spreekstalmeester (sorry hoor, wat is dat dan voor jasje??) heeft nogal volume. Kun je gewoon ook op het kleine kamertje nog van meegenieten. Mooie stem, nummer zelf...mwah.

Mijn voorspelling: top 15, als er geen trommelvliezen sneuvelen that is.

13. Australië: Dami Im - Sound of Silence

Prachtige vrouw met een enorme doos met glittertjes. Je moet het zien om het te geloven. Zoekt met haar nummer volgens Jan Smit 'af en toe de buitengrenzen op'. Volgens mij ligt Australië ook buiten de Europese grenzen, dus dat klopt wel. Nummer wordt gesponsord door Apple, ze facetimed zich een weg door te tekst. Wel sterke inzending.

Mijn voorspelling: zolang het maar geen eerste wordt, want dan moeten de deelnemers volgend jaar wel erg ver vliegen. Top 10, gok ik

14. Cyprus: Minus One - Alter Ego

Ook Cyprus heeft zich dit jaar keurig aan het thema gehouden: plagiaat. Althans, zo beweren 'kenners'. Het nummer zou verrekte veel weghebben van Somebody told me van The Killers. Geen idee, ik vind het wel een oké nummer. Niet heel aantrekkelijk om naar te kijken, die woestuitziende mannen in leer gehuld, maar het klinkt goed. Houdt het midden tussen dance en rock. Zou ze sowieso punten geven, al was het maar om ruzie met hen te voorkomen. Het feit dat twee bandleden gekooid op het podium staan zegt wat dat betreft al genoeg. Letterlijk een levensgevaarlijke outsider.

Mijn voorspelling: geen peil op te trekken, maar zou zomaar in de bovenste helft terecht kunnen komen

15. Servië: ZAA - Goodbye

De eerste keer dat ik het zag en hoorde vond ik het vooral wat veel allemaal. Maar nu ik het een paar keer gehoord heb moet ik eerlijk toegeven dat dit echt wel een goed nummer is. Met een goede zangeres. Die haar eigen outfit in elkaar geknutseld heeft tijdens een workshop 'creatief met autobanden'. Heel origineel. Maar los van haar garderobe gewoon goed. Zowel vocaal als qua compositie.

Mijn voorspelling: moet de top 5 kunnen halen

16. Litouwen: Donny Montell - I’ve Been Waiting for This Night

Boy zonder Boyband. En dat werkt best goed. Frisse verschijning, lekker nummertje, goede stem. Het ontbreekt helaas aan iets onderscheidends, wat bij een festival als dit toch wel nodig is. Gaat daarom verloren in het festivalgeweld vrees ik

Mijn voorspelling: met een beetje geluk eindigt hij in de bovenste helft

17. Kroatië: Nina Kraljić - Lighthouse

Ze zei 'Yes to the dress' waardoor er vervolgens geen ruimte meer was voor andere visuals. Want jongens, jongens, het is me de jurk wel. Hij leidt nogal af van de zang, totdat hij ergens halverwege van haar lijf wordt gerukt. Waarna ze een outfit heeft die nog altijd opmerkelijk is. Met een hoofdrol voor de twee rollen aluminiumfolie die subtiel (not) uit haar mouwen hangen. Oh ja...ze zong natuurlijk ook nog iets. Een best wel leuk nummertje eigenlijk, maar dat gaat dus helaas verloren in het haute couturegeweld. Op zich ook niet erg, want dit is wel het songfestivalhysterie zoals het bedoeld is.

Mijn voorspelling: mooie tweede plek bij project Catwalk, maar voor nu middenmotertje

18. Rusland: Sergey Lazarev - You are the only one

Beter goed gejat dan slecht bedacht, moeten ze in Rusland gedacht hebben. Won Zweden vorig jaar mede dankzij de briljante visuele ondersteuning, Rusland gooit er dit jaar nog een schepje bovenop. Een beetjeboel schepjes, want djiezzz wat een briljante performance. Dat er zoveel mogelijk is qua techniek en visuals. Je zou bijna vergeten dat er ook nog gezongen wordt. En dat is volgens mij dus ook een bewuste keuze. Rusland wordt getipt als één van de favorieten, maar dat zit 'm dus niet in het nummer en de zang zelf. Dat is gewoon slecht. Althans, volgens mijn bescheiden mening. Maar hé, ik kan er wel uren naar kijken.

Mijn voorspelling: gaat scoren, want overweldigende act. Onderste helft top 10 zou acceptabele plek zijn.

19. Spanje: Barei - Say Yay!

Mooie verschijning met aanstekelijk en vrolijk nummer. Vooral het gospelachtige achtergrondkoor maakt het compleet. Al krijg ik na de 3e keer wel jeuk van het 'say yayyayyayyay' en wordt Barei halverwege het nummer slachtoffer van haar eigen enthousiasme. Kortademig haalt ze sommige noten nog maar nét. Laten we hopen dat ze nog wat conditietraining doet voor de finale.

Mijn voorspelling: leuk. Zou top 10 kunnen halen

20. Letland: Justs - Heartbeat

Heeft een hartslag en zingt hier ook over. Behoorlijk onverdienstelijk. Gaat later qua visuals ook nog eens letterlijk buiten de lijntjes zingen zodat het plaatje compleet is. Zapmomentje wat mij betreft, hij zal het vooral moeten hebben van dove tienermeisjes die gaan stemmen gok ik.

Mijn voorspelling: bonte avond materiaal, maar voor dit festival een plekje in de onderste regionen

21. Oekraïne: Jamala - 1944

Volgens de kenners ook één van de favorieten. Ik ben geen kenner, wat misschien ook verklaart waarom ik een afwijkende mening heb. Ik vreet dit namelijk maar slecht....natuurlijk, de dame heeft een mooie stem. En ja, het is best dapper om een politiek statement te maken op zo'n groot podium (ben nog altijd verbaasd dat het mag trouwens), maar het is gewoon niet mijn kopje thee. Dit wordt dus mijn theemomentje zaterdagavond.

Mijn voorspelling: geloof niet dat mijn mening leidend is, maar als ik mocht kiezen kwam dit ergens op de reservebank terecht. Dus het zal wel hoog eindigen.

22. Malta: Ira Losco - Walk On Water

Zet haar beste beentje voor en heeft daar ook de split in haar rok op laten aanpassen. Zingt prima en het liedje is ook wel oké. Maar ja, oké...dat is nooit echt genoeg gebleken. En dat zal het nu ook niet zijn ben ik bang.

Mijn voorspelling: vooral haar been zal de show stelen, de rest gaat roemloos ten onder

23. Georgië: Nika & Young Georgian Lolitas - Midnight Gold

Te gekke band op het verkeerde podium. Althans, zoiets 'hoort' normaliter niet in de Eurodivisie thuis. Maar mén....ik vind het me lekker! Niet voor niets worden er vergelijkingen gemaakt met Kensington en Oasis. Love it. Alleen hun special effects hadden voor mij niet gehoeven, ging even twijfelen aan mijn alcoholgebruik doordat ik alles dubbel zag.

Mijn voorspelling: een echte festivalband, staan alleen op het verkeerde festival. Ik zou het leuk vinden als ze voor een verrassing zouden zorgen, maar ik verwacht het eerlijk gezegd niet.

24. Oostenrijk: ZOË - Loin d'ici

Te midden van psychedelische projecties geeft ZOË een perfecte Vanessa Paradis imitatie. Niet veelzeggend, kabbelend nummer. Dankzij de projecties geen 'bad trip' maar een flower power experience. Suikerzoet en glazuurvernietigend. Het nummer zelf is al vergeten voordat de laatste paddo is uitgewerkt.

Mijn voorspelling: huh, wat? Ik was even weggedoezeld

25. Verenigd Koninkrijk: Joe & Jake - You're Not Alone

Ik heb deze twee frisgewassen Britboys nog niet live mogen horen. Dus het zou nog kunnen tegenvallen. Maar, afgaande op de clip zelf, klinkt het prima. Fris, jong en fruitig. Beetje Justin Bieber maar dan nét even anders. Het is leuk, het is aanstekelijk, maar dat is normaal gesproken niet genoeg. Maar.....ze hebben wel een perfecte positie als bijna hekkensluiter en het zijn twee knappe knullen...dat zou kunnen helpen.

Mijn voorspelling: toch wel top 10

26. Armenië: Iveta Mukuchyan - LoveWave

Niet van plan om te verzuipen in het (niet zo sterke) deelnemersveld, want ze heeft haar badpak al aan. Na een wat raar intro (of is het een microfoontest?) gaat ze he-le-maal los. Vocaal kan ze veel en ze laat het allemaal horen. Dat vind je mooi of je vindt het afschuwelijk. Ik ben er zelf eigenlijk nog niet helemaal uit.

Mijn voorspelling: zeker wel bij de eerste 15.

Kortom....

Ik schat dat Nederland, Frankrijk, Italië, Servië en ik vrees ook Rusland in de top 5 zullen belanden. Maar ik hoop stiekem dat Georgië de waardering krijgt die het verdient en voor dé verrassing zal gaan zorgen door hoog te eindigen. Maar dat blijft bij hopen ben ik bang.

Ik zie Amir (Frankrijk) of 'onze' Douwe wel winnen. Of is dat teveel wishful thinking? We gaan het zien.

Voor nu...slow down, brother. Bijna zaterdag.

Have fun!