Jolien Weuts: ‘Als het Songfestival een vak op school was, dan had ik een 10 gehad’
Geschreven door Daniël SchalkHet Eurovisie Songfestival brengt mensen samen. Dat is volgens Jolien Weuts (19) het mooiste aan de grootste entertainmentshow op aarde. “Bij het Songfestival maakt het niet uit wie je bent, waar je vandaan komt of hoe je er uit ziet. We kijken gewoon allemaal naar hetzelfde”, vertelt Jolien. “Er zijn in Europa heel veel zangwedstrijden en talentenjachten, maar er is niets zoals het Eurovisie Songfestival.”
Songfestival Update interviewt elke week Songfestival-fans over hun eerste herinneringen aan het Songfestival, hun fan-schap én het Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam.
Jolien Weuts mag dan wel nog maar 19 jaar zijn, ze is al jaren fan van het Eurovisie Songfestival. In 2010 mocht Jolien als 9-jarig meisje voor het eerst tot laat opblijven om het Songfestival te kijken. “Mijn eerste herinnering aan het Songfestival is dat ik Lena heb zien winnen”, vertelt zij. “Het zou kunnen dat ik er eerder ook al keek, maar 2010 is de eerste keer dat ik mij echt nog herinner.” Veel kan zij zich er niet meer van herinneren. “Ik weet nog dat zij als een van de laatste moest optreden en dat ik haar wel leuk vond. Verder weet ik niet zo veel meer van mijn eerste Songfestival.”
Vriendschap
Het Songfestival is één van de belangrijkste dingen in het leven van Jolien. “Ik ben er elke dag mee bezig en ik volg alles op de voet, ook de nationale selecties”, vertelt de Songfestival-fan uit het Belgische dorpje Morkhoven. Jolien is een wandelende encyclopedie op het gebied van het Songfestival. “Ik vind het leuk om feitjes te kunnen geven. Als het Songfestival een vak op school zou zijn, dan had ik een 10 gehad.” Toch komen haar feitjes wel van pas op school. “Ik heb vorig jaar zelfs mijn leerkracht Geschiedenis verbeterd toen hij zei dat ABBA in 1973 had gewonnen, maar dat was in 1974”
Het fan-schap van Jolien levert haar misschien geen hoge cijfers op, maar door het Songfestival heeft zij wel veel mooie vriendschappen gemaakt. Over de hele wereld heeft ze vrienden. “Eén van mijn beste vrienden heb ik leren kennen door een Facebook-groep over het Songfestival. Zonder die groep zou ik haar nooit hebben ontmoet, want ze woont ver bij mij vandaan.” Hun gedeelde interesse in het Songfestival zorgde direct voor een klik. “Je hebt meteen iets dat je gemeen hebt.”
Support
Aangezien België vorig jaar ontbrak in de finale, kon Duncan Laurence rekenen op de steun van de Belgische Jolien. “Ik support Nederland altijd wel, maar nu nog meer dan andere jaren.” Toch ontbrak bij Jolien wel het vertrouwen dat Duncan zijn favorietenrol waar kon maken. “Ik had eerlijk gezegd niet verwacht dat hij zou winnen, omdat het wel vaker gebeurt dat de favoriet niet wint.” Duncan kon dan ook niet op haar stem rekenen. “Ik vond persoonlijk Arcade ook niet zo’n heel goed lied.” Jolien voorspelde zeker een plek in de top-3, maar niet de winst. “Na zijn overwinning zei ik: ‘Dat we dit nog mogen meemaken’, omdat het niet vaak voorkomt dat je buurland wint.”
Haar grootste droom is om zelf mee te doen. “Het lijkt mij heel leuk om het ook eens van de andere kant mee te maken.” Wellicht treedt Jolien op een dag in de voetsporen van Sandra Kim, de enige Belgische Songfestival-winnaar. Jolien doet regelmatig mee aan een online cover-wedstrijd, waarbij Songfestival-nummers worden gecoverd. Jolien heeft de zangwedstrijd al vier keer gewonnen. “Vorig jaar ontmoette ik onze oud-inzending Iris en die zei dat ze sinds haar deelname in 2012 veel minder fan is van het Songfestival, dus daardoor twijfel ik wel om ooit zelf mee te doen.”
Wij interviewen 10 grote Songfestival-fans. Eén van hen wordt door jullie uitgeroepen tot de allergrootste Songfestival-fan van Nederland! Stemmen kan door dit Facebook-bericht te liken. Het bericht met de meeste likes wint! Dit was het laatste interview. De stemmen worden nu geteld.