‘SBS-baas Peter Lubbers stapt op na ruzie met De Mol’

‘SBS-baas Peter Lubbers stapt op na ruzie met De Mol’

Geschreven door Daniël Schalk

SBS-programmabaas Peter Lubbers moet vanwege een ruzie met aandeelhouder John de Mol binnenkort opstappen, dat zeggen insiders tegen het AD. Peter Lubbers beslist als programmabaas van SBS welke programma’s te zien zijn op de SBS-zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9.

De programmabaas zou niets gezien hebben in de programma’s Wat Een Poppenkast! en Lekker Nederlands van producent Talpa. Maar omdat Talpa-oprichter John de Mol aandeelhouder is, werden de programma’s toch uitgezonden. Beide programma’s flopte dit jaar op SBS6.

John de Mol en uitgeverij Sanoma, de andere aandeelhouder van SBS, houden Lubbers verantwoordelijk voor de tegenvallende kijkcijfers en Lubbers zou volgens de insiders helemaal klaar zijn met die bemoeienis. SBS laat in een reactie aan het AD weten ‘niet op interne zaken in te gaan’.

In 2011 kochten Talpa en Sanoma de SBS-zendergroep voor ruim een miljard euro. De Mol zou SBS zien als een ‘proeftuintje’ waarop hij zijn eigen nieuwe tv-formats van producent Talpa kan uitproberen, zodat hij de succesvolle televisieprogramma’s internationaal kan doorverkopen.

Het probleem bij SBS zou zijn dat de Champions League niet het gewenste resultaat oplevert. SBS had gehoopt dat gehele marktaandeel van de SBS-zenders zou stijgen door de Champions League, maar de andere programma’s op SBS6, Veronica en Net5 trekken alsnog te weinig kijkers.

De afgelopen jaren werden er bij SBS Broadcasting door de tegenvallende resultaten meer directieleden de laan uit gestuurd, zoals algemeen directeur Georgette Schlick in 2013, programmadirecteur Remko van Westerloo begin 2015 en SBS6-zendermanager René Oosterman eind 2015.