Angela de Jong: ‘Talkshow is taak van de NPO’

Angela de Jong: ‘Talkshow is taak van de NPO’

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Tv-recensent Angela de Jong van het AD is het niet eens met de NPO, die vindt dat zij zonder talkshow alsnog voldoende aandacht hebben besteed aan de Brexit, dat laat zij aan Showbizznetwork.nl weten. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) miste zelf geen talkshow op de dag van de Brexit.

“Vanwege de grote nieuwswaarde van de Brexit heeft de NOS op vrijdag onafgebroken verslag gedaan. (..) En dan is er ook nog veel aandacht aan de Brexit besteed in Nieuwsuur en EenVandaag”, liet een woordvoerder van de Publieke Omroep maandag aan Showbizznetwork.nl weten.

“Het nieuws en de duiding van het nieuws is in al deze programma's ruim aan bod gekomen en dat gebeurt tot op de dag van vandaag”, vervolgde de NPO. “Dat is geen excuus. Dan kan de NPO Pauw en Jinek net zo goed de rest van het jaar ook afschaffen”, reageert de recensent van het AD nu.

Angela vindt Nieuwsuur en EenVandaag iets heel anders dan een talkshow. “Mijns inziens voegt een late night talkshow echt wat toe aan het aanbod van journaal, EenVandaag, Nieuwsuur. Die laatste twee zijn actualiteitenrubrieken en hebben een andere functie dan een talkshow”, vervolgt ze.

De tv-recensent heeft op een avond als afgelopen vrijdag behoefte aan een praatprogramma. “Ik merk dat ik bij grote gebeurtenissen behoefte heb aan een tafel gasten die onder deskundige leiding het gesprek van de dag voeren, vertegenwoordigen en duiden aan het einde van de avond.”

De Jong vervolgt: “Dat is bij uitstek de taak van de NPO. Maar daarvoor moest ik op deze historische vrijdag dus bij de commerciële concurrent zijn die wel de programmering omgooide!” In het AD schreef Angela dat NPO 1-kijkers ‘keihard op het bordje ‘Wegens vakantie gesloten’’ botste.

Ook tv-recensent Sebastiaan Boers van Showbizznetwork.nl vindt het opmerkelijk. “Het is vrij opvallend dat de NPO de Brexit links laat liggen. Dit was een ideale kans geweest om een talkshow te maken. In tegenstelling tot RTL, bleef NPO op de vlakte”, zegt Boers tegen Showbizznetwork.nl.

Er is de laatste tijd veel kritiek op de lange zomerstop van de NPO-talkshows De Wereld Draait Door en Pauw. De talkshows hebben niet alleen de Brexit gemist, ook de rel rondom Sylvana Simons en de aanslag op de gayclub Pulse in Orlando vielen in de zomerstop van de talkshows van de NPO.

Lees ook: NPO: ‘Voldoende aandacht besteed aan Brexit’

Lees ook: ‘NPO 1 had talkshow moeten inlassen na Brexit’

Bekijk Pauw op TVblik.nl/pauw