De carrière van Willeke Alberti!

De carrière van Willeke Alberti!

Geschreven door Melissa Hoogwerf Laatste update:

Willy Albertina Verbrugge, beter bekend als Willeke Alberti, is een Nederlandse zangeres. Ze is de dochter van Carel Verbrugge, beter bekend als de zanger Willy Alberti.

Muziek

Op 11 jarige leeftijd debuteerde Willeke in de musical Duel om Barbara. Haar eerste plaatje dateert uit 1958: Zeg pappie ik wilde u vragen. Willeke zong daarop een duet met haar vader. In 1963 had Willeke haar eerste echte hit te pakken: Spiegelbeeld, zij kreeg hiervoor haar eerste gouden plaat.

In de jaren zestig was Willeke Alberti vooral bekend als zangeres. Ze had hits als: Mijn dagboek en De winter was lang. De winter was lang stond één week op nummer 1, in juni 1964.

Televisie

In 1970 speelde Willeke Alberti de hoofdrol in de televisieserie De kleine waarheid, een succesvolle Nederlandse productie van regisseur Willy van Hemert. Zij speelde ook een hoofdrol in de film Oom Ferdinand en de toverdrank en de titelrol in de speelfilm Rooie Sien. Daarin zingt Willeke onder andere Telkens weer. Ali B nodigde Willeke in 2011 uit voor zijn televisieprogramma Ali B op volle touren. Hierin werd ze gekoppeld aan rapper Kleine Viezerik en beide artiesten maakten op hun eigen manier een variatie van een nummer van de ander. Verder speelde Willeke onder meer de rol van Lucy in de speelfilm Alles is familie.

Willekes terugkeer

Nadat Willeke een aantal jaar uit de schijnwerpers was verdwenen, keerde zij in 1987 terug, en opnieuw werden haar platen goud! Één hit uit deze tijd is Samen zijn, een lied uit de kinderserie Pompy de Robodoll. Willeke Alberti deed in 1994 mee met het songfestival, met het nummer Waar is de zon. Ze eindigde zo laag, dat Nederland het jaar daarop alleen mocht toekijken.

Privé leven

Willeke is drie keer getrouwd geweest en heeft uit elk huwelijk een kind. Op 27 december 1965 trouwde ze met Joop Oonk. Uit dit huwelijk werd haar dochter Danielle geboren. Alberti trouwde op 24 juli 1976 met John de Mol, met hem kreeg ze op 12 januari 1979 Johnny. Dit huwelijk strandde in 1980. Van 1983 tot 1996 was ze getrouwd met de Deense voetballer Soren Lerby, met hem kreeg ze ook een zoon.

Goede tijden, slechte tijden

In 2008 speelde Alberti een gastrol in Goede tijden, slechte tijden. Tussen 26 mei en 7 november was ze te zien als Josephine van Wickenrode, de moeder van Floris van Wickenrode en de oma van Vicky Pouw.

Willke Alberti vierde in februari 2015 haar zestigjarig artiestenjubileum en haar zeventigste verjaardag in Carré. In 2016 werd zij uitgeroepen tot ambassadeur van het Nederlandse levenslied. Willeke deed in 2016 mee aan het NPO- programma 'beste zangers'.

Bekijk Beste Zangers op TVblik.nl/de-beste-zangers