Universiteit van Nederland maakt colleges voor NPO 3

Universiteit van Nederland maakt colleges voor NPO 3

Geschreven door Daniël Schalk

De Universiteit van Nederland gaat colleges maken voor NPO 3. De online colleges van de beste wetenschappers zijn al drie jaar lang een groot succes. De 450 colleges zijn samen al tientallen miljoenen keren en daarom haalt de NPO de Universiteit van Nederland naar de televisie.

Samen met de NTR gaat de online universiteit langere afleveringen maken die uitgezonden zullen worden op NPO 3. De eerste vijf afleveringen worden uitgezonden in de week van 17 oktober. De uitzendingen maken deel uit van de privacy weken op NPO 3 van 17 t/m 29 oktober.

“Tot een paar jaar geleden kon je de beste wetenschappers van het land alleen aan het werk zien als je bij ze ging studeren. En als er al iets online gezet wordt, dan is het vaak in een lelijke zaal, net te specialistisch en gefilmd met een matige webcam”, zegt Universiteit van Nederland-oprichter Alexander Klöpping

Hij vervolgt: “Wij willen alle Nederlanders laten zien hoe tof wetenschap kan zijn. We hebben bedrijven gevonden die dat ook een goed idee vinden, zoals Ziggo, Deloitte en Shell, we hebben een Amsterdamse nachtclub omgebouwd tot collegezaal en zijn met de eerste hoogleraren maar gewoon gaan filmen.”

De online universiteit is steeds groter geworden. “Er werken nu 15 mensen het grootste deel van hun tijd aan de colleges. Dat hadden we drie jaar geleden nooit gedacht. Ik vind het tof dat we nu samen met de publieke omroep nog mooiere colleges kunnen maken en nog meer mensen kunnen bereiken.”

De tv-colleges worden gepresenteerd door Alexander Klöpping. De eerste colleges gaan over hacken, robots die weten wat jij denkt en voelt, de werkwijze van inlichtingendiensten en de aanstaande revolutie van de quantumcomputer. “Die onderwerpen zijn nu heel belangrijk”, zegt Klöpping.

De sprekers van de speciale tv-reeks van de Universiteit van Nederland zijn Vanessa Evers van Universiteit Twente, Bart Schermer van de Universiteit Leiden, Leo Kouwenhoven van de TU Delft, Herbert Bos van de Vrije Universiteit Amsterdam en Willemijn Aerdts van de Universiteit Leiden.

De colleges zijn maandag 17 t/m vrijdag 21 oktober steeds rond 22:30 uur te zien op NPO 3.