30 april kost NOS ruim twee miljoen
Geschreven door Pieter JongsmaDe registratie van de troonswisseling kost de NOS twee ruim miljoen euro. Dat heeft directeur Jan de Jong donderdag bekendgemaakt bij een perspresentatie op de Dam in Amsterdam. De NOS spreekt van 'misschien wel de grootste audiovisuele operatie uit de Nederlandse geschiedenis'. Deomroep zet vijfhonderd medewerkers in, dertien satellietwagens, 160 camera's, een helikopter en een vliegtuig. Dat moet achttien uur televisie opleveren, zeventien uur radio en twee dagen continu verslag op internet.
"De NOS is klaar voor het grootste televisiespektakel van dit millennium", zei De Jong. De troonswisseling op 30 april is 'de dag dat NOS laat zien waarom zij op aarde is'. De omroep zendt op 29 april al live uit, en houdt de dag erna van 09.00 tot 23.00 uur een live marathonuitzending.
In het bedrag zijn de manuren van medewerkers van de omroep niet meegerekend. De kosten zijn niet begroot en komen voor rekening van het eigen vermogen van de publieke omroep. De Jong verwacht op de dag van de troonswisseling minder reclame-uitzendingen dan normaal. De verwachting is dat vele miljoenen mensen in Nederland en daarbuiten de uitzending volgen.
Alleen het verslag van de Elfstedentocht in 1997 kan zich qua omvang meten met de uitzendingen, aldus de NOS. In het Paleis op de Dam registreren zes camera's de abdicatie. Voor de ceremonie in de Nieuwe Kerk zijn het er 24, een minder dan voor de registratie van de Koningsvaart 's avonds. Het concert van André Rieu wordt opgenomen met 28 camera's.
Het vliegtuig fungeert als relais voor al die verbindingen. Het zogenoemde NOS-dorp op de Nieuwezijds Voorburgwal dient als zenuwcentrum. Vanuit De Industrieele Groote Club op de Dam verzorgen tien presentatieduo's van de NOS en andere omroepen radiouitzendingen.
De ceremonie voor Beatrix in 1980 was de eerste inhuldiging die rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Dat gebeurde met tien camera's en drie regiewagens. Naar de balkonscène keken toen bijna zeven miljoen mensen.