Showbizznetwork Jaaroverzicht 2015

Showbizznetwork Jaaroverzicht 2015

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het jaar 2015 is omgevlogen. 2015 is het jaar van de tegenvallende prestatie van Trijntje Oosterhuis op het Songfestival in Wenen, de breuk tussen het blad Voetbal International en het tv-programma en de Champions League die verhuisde van publieke omroep NOS naar het commerciële SBS.

Ook is 2015 het jaar dat Ruben Nicolai vertrok bij BNN, Fons de Poel werd ontslagen bij Brandpunt, Tarik Z. het NOS-gebouw binnendrong en Gerard Ekdom NPO 3FM inruilde voor NPO Radio 2. Dit en nog veel meer ander nieuws uit 2015 lees je in het Showbizznetwork Jaaroverzicht 2015!

Januari

Op 1 januari 2015 werd de nieuwe tv-zender SBS9 gelanceerd. De nieuwe tv-zender van SBS Broadcasting begon haar eerste uitzending op de eerste dag van 2015 om precies 12:00 uur. Met de speelfilm Seabiscuit werd de nieuwe filmzender afgetrapt. Naar de allereerste film op SBS9 keken op 1 januari 2015 49.000 mensen. Om 20:30 uur keken er 46.000 mensen naar de film Herafter.

De SBS6-programma’s Hart van Nederland en Shownieuws begonnen het nieuwe jaar met een gloednieuwe vormgeving. In 2012 kregen beide programma’s ook een nieuwe vormgeving, maar deze nieuwe opzet bleek geen succes. De vormgeving die SBS6 sinds 5 januari 2015 gebruikt is wel een succes. Sinds 5 januari 2015 trekken Hart van Nederland en Shownieuws veel meer kijkers.

Op 7 januari keerde de Musical Awards na vier jaar weer terug bij de AVROTROS. Van 2000 tot en met 2004 was het Musical Awards Gala te zien bij RTL4. Van 2005 tot en met 2010 werd het Gala uitgezonden door de AVRO. Door bezuinigingen verhuisde het Gala in 2011 terug naar RTL4, maar daar was het Gala geen succes. Begin 2015 keerde het Gala terug naar fusieomroep AVROTROS.

Het voetbalblad Voetbal International verbrak afgelopen jaar elke vorm van samenwerking met het gelijknamige RTL7-programma Voetbal International. De redactie van het blad was alle kritiek dat zij kregen op het weekblad door het programma helemaal zat. 10 augustus ging de opvolger van Voetbal International, Voetbal Inside, samen met een gloednieuw voetbalplatform van start.

Op donderdag 29 januari 2015 viel Tarik Z. gewapend het NOS-gebouw binnen. Tarik Z. eiste een aantal minuten zendtijd in het NOS Journaal van 20:00 uur. Tarik Z. werd even later overmeesterd door de politie. Het NOS-gebouw werd rond 22:15 uur weer vrijgegeven nadat de politie het gebouw had doorzocht. Tarik Z. is 22 december veroordeeld tot 40 maanden cel, waarvan 24 voorwaardelijk.

Februari

Dinsdag 3 februari werd door de commerciële radiozender Radio 538 bevestigd dat Coen Swijnenberg en Sander Lantinga de overstap naar 538 zouden maken. Op maandag 2 februari vertelde ‘ingewijden’ aan De Telegraaf dat Coen en Sander zouden trekken bij 3FM en een dag later werd het nieuws officieel bevestigd. Op 17 augustus waren zij voor het eerste te horen op Radio 538.

Tegelijkertijd met de komst van Coen Swijnenberg en Sander Lantinga naar Radio 538, werd bekendgemaakt dat Ruud de Wild vertrekt bij de commerciële radiozender. Coen en Sander nemen de plek van De Wild over en Radio 538 maakte bekend geen ander tijdstip voor Ruud te hebben. Op 30 april maakte Ruud de Wild de laatste uitzending van zijn radioprogramma RuuddeWild.nl.

Op 18 februari werd bekend dat Talpa een nieuw format had ontwikkeld dat lijkt op Dancing with the Stars. De nieuwe show Dance Dance Dance zou worden uitgezonden op SBS6. Twee weken later maakte RTL bekend, dat niet SBS6 maar RTL4 het nieuwe dansprogramma zou gaan uitzenden. Dance Dance Dance begon op 5 september en werd gewonnen door Pip Pellens en haar vriend Pim Wessels.

Maart

Maandag 2 maart werden DE TV-BEELDEN 2015 uitgereikt. Ramses won drie TV-BEELDEN in de categorieën BESTE DRAMASERIE, BESTE BIJROL en BESTE HOOFDROL. Wie is de Mol? won een TV-BEELD in de categorie BESTE AMUSEMENT en Project P: Stop het pesten won een TV-BEELD in de categorie BESTE REALITY. DE TV-BEELDEN werden uitgereikt in de Kromhouthal in Amsterdam.

Op 9 maart maakte BNN bekend dat Ruben Nicolai per 1 april bij de omroep vertrekt. “Het zit in het DNA van een jongerenomroep besloten dat kleine jongens groot worden”, liet BNN afgelopen maart weten. Op 24 maart maakte Ruben bekend dat hij aan de slag gaat voor RTL, waar hij een driejarig contract heeft getekend. Zijn eerste programma voor RTL4 was Professor Nicolai & Dr. Beckand.

Gerard Ekdom maakte op 18 maart bekend de overstap te maken van NPO 3FM en AVROTROS naar NPO Radio 2 en BNN-VARA. Ekdom verruild zijn lunchshow voor een nieuw NPO Radio 2-programma tussen 6 en 9 uur. Op 31 juli presenteerde Gerard zijn laatste uitzending op jongerenzender NPO 3FM. Maandag 5 oktober begon Gerard Ekdom aan zijn nieuwe radioshow Ekdom in de Ochtend.

Josje Huisman, Kristel Verbeke en Karen Damen hielden op woensdag 18 maart 2015 een persconferentie waarbij zij bekendmaakte te stoppen als K3. Tijdens de persconferentie maakte zij bekend in een grote zoektocht opzoek te gaan naar drie nieuwe K3’tjes. Na een wekenlange zoektocht wonnen Marthe, Klaasje en Hanne op vrijdag 6 november de zoektocht K3 Zoekt K3.

April

Vrijdag 17 april maakte Beau van Erven Dorens in Evers Staat Op bekend te vertrekken bij SBS6. In Evers Staat Op vertelde de presentator dat hij meer wil doen dan alleen Shownieuws presenteren. Donderdag 28 mei kwam Beau onverwachts lang in de RTL4-talkshow RTL Late Night waar hij bekendmaakte terug te keren bij RTL4. Op donderdag 11 juni tekende hij zijn contract bij RTL.

Op 20 april werd bekend dat Fons de Poel niet langer de presentator van het KRO-NCRV-programma Brandpunt zou zijn. De presentator noemde GroenLinks-politicus Jesse Klaver in de uitzending van Brandpunt een ‘snotneus’. KRO-NCRV heeft na de commotie besloten dat Fons het programma niet langer zal presenteren. 27 januari werd Fons nog het nieuwe gezicht van het televisieprogramma.

Op 20 april werd ook bekend dat de realityserie van oud-voetballer Andy van der Meijde en zijn vrouw Melisa Schaufeli verhuist van SBS6 naar RTL5. SBS6 gaat zich op de vrijdagavond richten op familieamusement en daardoor is er geen plek meer voor Andy & Melisa. SBS6 heeft twee seizoenen van Andy & Melisa uitgezonden. Naar het tweede seizoen keken nog geen half miljoen mensen.

AVROTROS maakte 29 april bekend dat de populaire politieserie Flikken Maastricht een spin-off in Rotterdam krijgt. De nieuwe politieserie Flikken Rotterdam zal in het voorjaar van 2016 uitgezonden worden op NPO 1. Cees Geel, Huub Stapel, Maryam Hassouni, Maartje van de Wetering en Mark van Eeuwen spelen de hoofdrollen in de spin-off van de serie Flikken Maastricht, Flikken Rotterdam.

Rick Nieman maakte op donderdag 30 april 2015 bekend na negentien jaar te stoppen met het presentatoren van het RTL Nieuws, waarvan zeventien jaar het RTL Nieuws van 19:30 uur. “Het is tijd voor nieuwe avonturen”, zei Nieman eind april. Op vrijdag 22 mei presenteerde Rick om 19:30 samen met Merel Westrik zijn laatste uitzending. Naar zijn laatste uitzending keken 973.000 mensen.

Mei

Nadat op maandag 10 november 2014 bekend werd dat Trijntje Oosterhuis Nederland zou vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival 2015 in Wenen, stond zij op dinsdag 19 mei op het podium tijdens de eerste halve finale. Trijntje kreeg niet genoeg stemmen en daardoor hield het Songfestival-avontuur voor haar direct op. Het Songfestival werd gewonnen door Måns Zelmerlöw.

Afgelopen mei kwam het nieuws naar buiten dat de Amerikaanse misdaadserie Crime Scene Investigation stopt. Nadat er door insiders geruchten naar buiten waren gekomen over het einde van Crime Scene Investigation maakte de Amerikaanse tv-zender CBS bekend dat de serie na vijftien seizoenen stopt. RTL4 zond op maandag 14 december de allerlaatste aflevering van de serie uit.

Zondag 31 mei was de allerlaatste uitzending van Carlo & Irene: Life 4 You. Irene Moors en Carlo Boszhard maakte op woensdag 27 augustus 2014 bekend te stoppen met hun zondagmiddag-programma. Naar de allerlaatste uitzending keken 1.214.000 mensen. Zondag 11 oktober was de allereerste uitzending van Carlo’s TV Café, het nieuwe zondagmiddagprogramma van Carlo Boszhard.

Juni

Nadat de NOS in november 2014 bekend had gemaakt geen bod te hebben gedaan op de rechten van de UEFA Champions League voor de periode 2015-2018, melde het AD op 5 december 2014 dat SBS interesse zou hebben in de Champions League. Afgelopen juni maakte SBS bekend dat de UEFA Champions League na de finale van de Champions League 2014-2015 zou verhuizen naar SBS6.

Op 26 juni maakte SBS bekend dat Hans Kraay jr. vertrekt bij familiezender SBS6. Er zou te weinig werk zijn voor de presentator om exclusief voor SBS te blijven werken. “Ik heb altijd met veel plezier bij SBS gewerkt”, zei hij in juni. Hans presenteerde voor zijn vertrek bij SBS het SBS6-programma Lachen Om Home Video’s. Ook was hij verslaggever bij de oefenwedstrijden van het Nederlands elftal.

Eurosport maakte op 29 juni bekend dat zij de televisierechten voor de Olympische Spelen van 2018 tot en met 2024 hebben gekocht. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de NOS, die al jaren verslag doen van de Olympische Spelen. Discovery Communications zou via sublicenties een deel van de uitzendingen willen verkopen aan Europese publieke omroepen, zoals de NOS in Nederland.

Juli

Paul de Leeuw heeft op 3 juli een exclusief contract getekend bij BNN-VARA. De Leeuw zal daardoor alleen nog maar programma’s maken voor de Publieke Omroep en niet meer voor RTL. Afgelopen tijd maakte De Leeuw ook programma’s voor RTL, zoals Wie ben ik?, Het Zijn Net Mensen en Roodkapje. De Leeuw presenteerde voor BNN-VARA al Pauls Puber Kookshow, De Kwis en Ranking the Stars.

Op 10 juli maakte SBS6 bekend dat zij in het nieuwe tv-seizoen met een nieuw zondagmiddag-programma komen. Na het stoppen van Life 4 You ziet SBS6 kansen de zondagmiddag te veroveren. Het nieuwe zondagmiddag-programma Thuis Op Zondag, gepresenteerd door Kim-Lian van der Meij en Dirk Zeelenberg, begon op 20 september. De eerste uitzending trok 442.000 kijkers op SBS6.

17 juli werd bekend dat Ferry Doedens is ontslagen bij Goede Tijden, Slechte Tijden. Voor de zomerstop zou de acteur te horen hebben gekregen na de zomerstop niet hoeven terug te keren op de set. De reden van zijn ontslag zou ‘het niet nakomen van productionele afspraken’ zijn. Ferry maakte later zelf in RTL Boulevard bekend dat hij is ontslagen vanwege een drugsprobleem.

SBS maakte 24 juli bekend dat Viktor Brand vanaf vrijdag 4 september terugkeert als vaste presentator van Shownieuws. De eerste uitzending van Viktor bij Shownieuws was een speciale uitzending over K3 zoekt K3. Weekblad Weekend speculeerde op 9 juli al over de terugkeer van Viktor, nu er een plek was ontstaan bij Shownieuws door het vertrek van Beau van Erven Dorens.

Augustus

Vrijdag 21 augustus heeft Peter Lubbers, Directeur Televisie van SBS Broadcasting, in het AD bevestigd dat de real life soap Utopia ook in 2016 doorgaat. Utopia zou eigenlijk maar één jaar te zien zijn, in 2014, maar werd door het grote succes verlengd en was daarom ook in 2015 te zien. Familiezender SBS6 heeft nu besloten om het programma ook in 2016 gewoon door te laten gaan.

Het AD melde 27 augustus dat Ziggo en Sport1 met een gratis sportzender voor alle klanten van Ziggo komen. De nieuwe sportzender zou Ziggo Sport gaan heten en zal Spaans voetbal en Formule 1-races gaan uitzenden. Sport1 heeft de uitzendrechten op deze sportevenementen. Ziggo Sport werd donderdag 12 november gelanceerd met Jack van Gelder als het gezicht van de nieuwe sportzender.

September

Op 7 september begon de 24-uurszender RTL Z met uitzenden. De televisiezender startte 7 september om 8:30 uur. Naast de nieuwsuitzendingen overdag biedt RTL Z in de avond verdieping en achtergronden, met bijvoorbeeld elke avond een documentaire en de nieuwe talkshow Van Liempt Live met Paul van Liempt. Tegelijk met de 24-uurszender lanceerde RTL Z ook een nieuwe website.

Gerard Joling maakte op 10 september bekend dat RTL4 werkt aan een opvolger van Sterrenslag. In het nieuwe RTL4-programma gaan BN’ers een fysieke strijd met elkaar aan. RTL maakte later bekend dat de opvolger van Sterrenslag Zeesterren zal gaan heten. Het programma zal begin 2016 uitgezonden worden op de maandagavond en wordt gepresenteerd door RTL4-ster Irene Moors.

Singer-songwriter Douwe Bob gaat naar het Eurovisie Songfestival 2016 in de Zweedse hoofdstad Stockholm, dat heeft de singer-songwriter dinsdag 22 september bekendgemaakt in De Wereld Draait Door. De deelname van Douwe Bob aan het Eurovisie Songfestival 2016 in Stockholm zou pas in oktober 2015 of november 2015 bekend gemaakt moeten worden, maar lekte vroegtijdig uit.

Op 23 september werd bekendgemaakt dat Herman van der Zandt de overstap maakt van NOS Nieuws naar NOS Sport. Van der Zandt is vanaf het najaar van 2015 te zien tijdens sportuitzendingen op televisie en te beluisteren als presentator bij NOS Langs de Lijn. De presentator werkte sinds 1999 voor NOS Nieuws, waar hij onder andere het NOS Journaal op televisiezender NPO 1 presenteerde.

BNN maakte op 29 september bekend met een opvolger van De Lama’s te komen. Leraar natuurkunde Peter Duifhuis, gemeenteambtenaar Thomas Hoogendoorn, part-time stuntman Ruud Smulders, toneelschool-student Stefan Hendrikx, actrice/cabaretière Kim van Zeben en stand-up comedian Nabil Aoulad Ayad vormen sinds maandag 2 november de Alpacas!, de nieuwe Lama’s.

Oktober

Op 1 oktober bestond Goede Tijden, Slechte Tijden precies 25 jaar. Om het 25-jarig jubileum van de langstlopende serie van Nederland te vieren zond RTL4 een dubbelde aflevering uit. Deze hele week voor het 25-jarig jubileum liepen de spanningen al enorm hoog op. De aflevering van GTST vol terugblikken trok 1.722.000 kijkers. Om 20:30 uur trok de speciale aflevering 1.657.000 kijkers.

Het RTL4-programma SynDROOM heeft op donderdag 15 oktober de 50ste Gouden Televizier-Ring gewonnen. Het RTL4-programma versloeg Expeditie Robinson en Streetlab en kreeg 60 procent van de stemmen. Het programma, dat wordt gepresenteerd door Johnny de Mol, werd vorig jaar ook genomineerd voor de Televizier-Ring, maar zag de Televizier-Ring toen naar Flikken Maastricht gaan.

De 20-jarige transgender Loiza Lamers uit het dorp Driel heeft maandag 26 oktober de finale van het tiende seizoen van het RTL5-programma Holland’s Next Top Model gewonnen. Loiza is de eerste transgendervrouw ter wereld die de modellenzoektocht Next Top Model heeft gewonnen. Toen Loiza bij de laatste dertien overgebleven deelnemers zat onthulde het model dat zij is geboren als jongen.

November

5 november maakte RTL bekend dat de talentenjacht Idols terug keert op televisie. Het programma dat van 2002 tot en met 2008 te zien was op familiezender RTL4 keert in 2016 terug op jongerenzender RTL5. 7 november werd bekend dat Ruben Nicolai en Lieke van Lexmond Idols gaan presenteren. Het is nog niet bekend wie er in 2016 plaats gaan nemen in de jury van Idols.

Ook werd op 5 november bekend dat het bekendste kinderprogramma van de Nederlandse televisie, Sesamstraat, gaat verhuizen. Sesamstraat, dat jarenlang te zien was op NPO 1, verhuist vanaf 2016 naar het digitale themakanaal NPO Zappelin Xtra. Het kinderprogramma Sesamstraat moet plaats maken voor het middagprogramma Tijd voor Max dat vanaf 2016 te zien zal zijn op NPO 1.

Op 11 november maakte de NPO bekend dat het programma Opium stopt. Ongeveer tien maanden eerder, op 13 januari, werd het programma qua vorm en inhoud al in een nieuwe jas gestoken. Ook verhuisde Opium met Cornald Maas naar de donderdag. De nieuwe opzet bleek geen succes en de NPO trok de stekker uit Opium omdat het programma niet onderscheidend genoeg zou zijn.

SBS6 begon op vrijdag 20 november aan haar nieuwe vrijdagavondprogramma MindMasters LIVE, waarin zestien mentalisten de strijd met elkaar aan zouden gaan. De eerste uitzending trok slechts 529.000 kijkers en naar de tweede uitzending keken 496.000 mensen. Zaterdag 28 november maakte SBS bekend na twee uitzendingen de stekker uit haar nieuwe vrijdagavondprogramma te trekken.

December

De Wereld Draait Door sloot op 5 december per direct de deuren van haar pop-up restaurant. Het pop-up restaurant kan de hoge culinaire verwachtingen niet waarmaken. Het restaurant, recht tegenover de studio van De Wereld Draait Door, zou drie weken lang een aantal gerechten serveren die chef-kok Robert Kranenborg de laatste vijf jaar in De Wereld Draait Door heeft bereid.

Gordon heeft op zondag 6 december in Thuis Op Zondag bekendgemaakt dat hij in een nieuw RTL-programma opzoek gaat naar een nieuwe man. Gordon is al een tijdje vrijgezel en is toe aan een nieuwe man. “Als je het niet lukt via het programma maakt het niet uit, het gaat om de fun”, zei hij in Thuis Op Zondag. Hoe de tv-show gaat heten en wanneer het wordt uitgezonden is nog niet bekend.

3FM Serious Request 2015 heeft 7.562.985 euro opgehaald voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden. Vrijdag 18 december werden Paul Rabbering, Domien Verschuuren en Giel Beelen door Ilse DeLange en de Britse singer-songwriter James Morrison opgesloten in Het Glazen Huis. Op donderdag 24 december mochten Paul, Domien en Giel Het Glazen Huis weer uit.

2015 zit er nu echt op. Na een druk jaar zijn wij bij Showbizznetwork klaar voor 2016! Wij wensen iedereen een fijne jaarwisseling en een mooi 2016! Showbizznetwork.nl zal jou ook in 2016 weer 24/7 op de hoogte houden van het allerlaatste nieuws uit showbizzland. Graag tot snel!

Bekijk The Voice of Holland op TVblik.nl/tvoh