Nederlandse cameraman opgepakt in Istanbul

Nederlandse cameraman opgepakt in Istanbul

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

De Nederlandse cameraman Bram Janssen is opgepakt in Istanbul. De cameraman, die voor het Amerikaanse persbureau AP werkt, was in Istanbul aan het filmen tijdens de verboden Gay Pride in de Turkse stad. Janssen was aan het filmen hoe deelnemers gearresteerd werden, meldt de NOS.

Volgens NOS-correspondent Lucas Waagmeester, die ernaast stond, toonde Janssen zijn Turkse perskaart, maar werd hij toch meegenomen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat aan de NOS weten dat de zaak momenteel wordt uitgezocht en dat ze in contact met Bram proberen te komen.

De Gay Pride in Istanbul is dit jaar voor het derde jaar op rij verboden. Volgens de autoriteiten is de Gay Pride in Istanbul verboden wegens veiligheidsredenen en om de openbare orde te bewaren. Desondanks gingen activisten de straat op. De autoriteiten besloten willekeurige arrestaties uit te voeren.

Update 23:30 uur: Bram Janssen is weer vrij. “Ik kreeg net een berichtje van Bram”, zegt RTL Nieuws-correspondent Olaf Koens. “'Ja, ik ben vrij. Ik ben goed behandeld', schreef hij. Het is dus met een sisser afgelopen.” Waarom de journalist was opgepakt blijft volgens de RTL-correspondent een raadsel.

Foto: Screenshot NOS / Lucas Waagmeester