Bioloog Freek Vonk pareert kritiek RTL

Bioloog Freek Vonk pareert kritiek RTL

Geschreven door Pieter Jongsma

Freek Vonk vindt de kritiek die RTL op hem uit nergens op slaan. De bioloog sprak deze week schande van de manier waarop de zender met slangen omgaat in zijn programma Killer Karaoke. RTL wees daarop op het feit dat Vonk zelf regelmatig met dieren in de weer is voor de camera, onder meer in De Wereld Draait Door.

"Het verschil tussen hoe ik met dieren omga in mijn programma's ten opzichte van RTL in het programma Killer Karaoke had niet groter kunnen zijn", reageerde Vonk vrijdag op Facebook. "Dankzij mijn kennis maak ik een weloverwogen inschatting van waar ik de dieren in mijn programma's aan blootstel."

"Elke keer dat ik een dier vang of ergens laat zien gaat dat zonder uitzondering gepaard met een grote mate van respect en uiterste zorg voor het welzijn van het dier van mijn kant", vervolgt de bioloog. Hij vindt de manier waarop RTL 'louter en alleen voor effectbejag' omgaat met de slangen 'onacceptabel.'

In Killer Karaoke moeten kandidaten extreme zangopdrachten volbrengen, zoals een liedje ten gehore brengen in een bad vol met slangen. Volgens Vonk veroorzaakt een dergelijke situatie enorme stress bij de reptielen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stelde donderdag een onderzoek in na een fiks aantal klachten.