Expeditie Robinson 2017: Net een beetje anders?

Expeditie Robinson 2017: Net een beetje anders?

Geschreven door John Holdorp

De grote verrassing voor Robinson dit jaar is wel het feit dat er ook een aantal gewone mensen meedoen. Dus geen semi-bekende Nederlanders, maar gewoon zoals het programma begonnen is met mensen die zichzelf vrijwillig opgeven. Dit zijn dus 4 onbekende kandidaten tussen 15 bekende Nederlanders.

Zitten er dit jaar grote verassingen bij, zijn er deelnemers  die tegen gaan vallen, gaan irriteren of ontzettend mee gaan vallen?

Laten we eens  beginnen met de kern van dit programma, de min of meer bekendere kandidaten:

Anouk Hoogendijk, voetbalster met 103 interlands achter haar naam. Als topsportster moet zij in een goede fysieke conditie zijn, af kunnen zien en pijn kunnen  verdragen. Ook moet ze in een team kunnen functioneren. Dus is dit een kandidate die in principe een tijd mee moet kunnen gaan.

Carolina Dijkhuizen, actrice en zangeres met een interesse in kamperen, hutten bouwen en vissen. Ook het fileren van een vis moet geen probleem zijn. Een kandidaat die in het begin nuttig blijkt te zijn met het bouwen van hutten, vangen en fileren van vis zal zeker enige houdbaarheid hebben omdat de anderen hier in het begin van kunnen profiteren. Uiteindelijk kan het erop uitdraaien dat ze als een te sterk kandidaat wordt gezien waardoor het strategische aspect om de hoek komt kijken. Waardoor er toch een (te) vroege exit aan kan komen.

Joëlle Witschge, dochter  van Richard Witschge, model, tomboy. Dol op kamperen, voor de eetproef zou ze haar hand niet omdraaien en ze heeft een marathon gelopen.  Zo te horen  een kandidate wel wat kan of in ider geval wil. Die langer erin blijft. Maar zal ze de die eetproef halen? Ik denk dat bepalend wordt of ze samen met haar vader in een team zit. Vader en dochter vormen meteen al een blok, waar menigeen snel het mes in zal willen zetten.

Marieke Elsinga, radio- en tv-presentatrice en voormalig waterpolospeelster en dus een uitstekend zwemster. Waardoor ze zeker in een aantal proeven uit moet kunnen  blinken.  Kan de factor zijn waardoor haar team een aantal proeven wint.

Nicole Buch, niet de jongste van de dames, niet erg fysiek of sportief dus ogenschijnlijk een zwakkere kandidate. Maar door haar ervaringen als programmamaakster iemand die makkelijk leest hoe andere mensen in elkaar steken. Dus zal strategie haar spel moeten worden.

Shelly Sterk, TV verslaggeefster geeft aan haar strijdplan al klaar te hebben en de touwtjes in handen te willen nemen. Geen goed plan lijkt mij omdat veel deelnemers die in het begin te nadrukkelijk aanwezig waren vaak al snel werden  weggestemd.

Soundos  El Ahmadi, controlfreak en bang van alles, maar daar is ze klaar mee. Mogelijk een snelle opgeefster, maar als ze zich echt  weet te vermannen en door  weet te bijten kan ze een verrassing worden.

Brace, rapper en zoals hijzelf aangeeft een kameleon die zorgt dat iedereen hem leuk mag maar wel een een-mans-soldaat blijft. Over het algemeen zijn rappers nooit de topkandidaten geweest . Kameleon zijn en zorgen dat iedereen hem leuk vind? Dat wordt dus niet opvallen, voorzichtig blijven en waarschijnlijk snel sneuvelen omdat niemand echt een band met hem heeft.

Danny Froger, kan slecht tegen zijn verlies en, vrienden naaien is niets voor hem. Maar Robinson staat bol van de tactiek, leugens, het verdraaien van wat anderen gezegd hebben. Dus  ook de vrienden die je op het eiland leert kennen moet je een tactisch mes in de rug kunnen steken. Soms vroeger dan later. Als hij zijn woord na wil komen zal hij uiteindelijk sneuvelen door het gekonkel van die personen die hij niet wil naaien.

Henk Poort, de “dark horse” van dit jaar,  ex-commando, zwarte band in judo en karate. Hij heeft geen tijd voor grote ego’s. Dat kan interessant worden. Is waarschijnlijk taaier dan verwacht en zoals Bartho Braat vorig jaar liet zien kunnen sommige oudjes er echt nog wat van.

Kai Gorgels, YouTuber  en presentator. Stoere kop, wil mede kandidaten tegen elkaar opzetten en uitspelen. Gezien alle intriges op Robinson is er een gerede kans dat dit terug slaat en Kai er snel uitvliegt.

 

Niels Gomperts, acteur en metaalbewerker die zich erop verheugd met zijn handen bezig te zijn. Ik verwacht dat hij in het begin zijn bijdrage zal leveren en daardoor in ieder geval voorlopig aanwezig zal zijn.

Richard Witschge, ex-voetballer, internationaal en techniektrainer bij Ajax. Zal dus fysiek en mentaal fit zijn. Pokerspeler die dol is op survival en onder de radar wil spelen. Zal indien nodig stiekem zelf gevonden eten opeten. Ik verwacht dat hij zeker enige tijd aanwezig zal zijn, afhankelijk van hoe anderen reageren op het vader-dochter blok. Twee handen op een buik kan wel eens zorgen voor het feit dat men dit blok snel uit elkaar wil halen.

 

Roeland Fernhout, acteur en Robinsonfan van het eerste uur. Hij heeft dus al vaak gezien wat je wel en niet moet doen om niet weggestemd te worden. Het wordt interessant om te zien of hij dit ook toe kan passen.

 

Naast deze bekende Nederlanders zijn er ook 4 niet bekende Nederlanders aanwezig. Laten zij zich gedeeltelijk leiden door de status van de bekende Nederlanders of speelt dat voor deze 4 geen rol?

Imke Wieffer, die in de voetsporen van haar moeder wil treden, die in 2006 de finale haalde. Zij heeft als kind dus veel verhalen gehoord over hoe het eraan toe gaat, wat je voelt en ervaart en zou dus enigszins gewapend moeten zijn.

Marlé Janssen, negotiator bij de politie dus verbaal en communicatief sterk, kan snel beslissen en weet uit ervaring hoe mensen te lezen. Gezien deze ervaringen zou ze een top kandidaat moeten zijn. De verassing van dit jaar?

Carlos Platier Luna, judoka en daarom dus fysiek en mentaal sterk en een teamplayer die niet op zijn mondje gevallen is. Opgeven komt niet in zijn woordenboek voor. Misschien zodanig sterk dat hij al snel gezien wordt als sterke kandidaat en daarom snel weggestemd wordt. Opvallend vond ik dat op forums over Expeditie Robinson al aangegeven werd dat hij irritant was. Als de andere kandidaten dat ook gaan vinden is hij snel  weg.

Herold Dat, 22 jaar werkzaam bij defensie, op hoog niveau wielrenner geweest, ondernemer kortom een mentaal en fysiek sterke vent. De tweede niet bekende Nederlander die mogelijk heel ver kan komen.

 

Ik verwacht dat de sterkste vrouwelijke kandidaten Anouk Hoogendijk, Caroline Dijkhuizen en Marlé Janssen zullen zijn. En bij de mannen Henk Poort, Richard Witschge en Herold Dat. De zwakkeren of snelle afvallers zullen denk ik Nicole Buch, Soundos El Ahmadi, Danny Froger en Carlos Platier Luna zijn.