Column: Arie en zijn kleine helden

Column: Arie en zijn kleine helden

Geschreven door Daniël Schalk Laatste update:

Het weekend is bijna om en de nieuwe week staat op het punt van beginnen, maar niet voordat wij hebben teruggeblikt op de afgelopen week. Iedere zondag blikt een columnist van Showbizznetwork.nl terug op de voorbije week. Wat is hen deze week opgevallen?

De afgelopen zes weken heb ik enorm genoten van Arie en de kleine mensen. Net5 liet ons de afgelopen weken meekijken in de levens van mensen met een groeistoornis. En ik hoor u denken, het zoveelste realityprogramma waarin aparte mensen worden gevolgd in hun dagelijkse bezigheden.

Maar ik heb echt genoten van het programma en vooral omdat de hoofdpersonen heel inspirerend waren. Iedereen komt weleens iemand tegen met een groeistoornis en toch heb je altijd medelijden met hen. Je vraagt je af hoe zij in de supermarkt bij de bovenste plank komen om precies die ene lekkere zak snoep te pakken en hoe dat gaat met liefde. Kunnen mensen met een groeistoornis alleen een relatie hebben met andere kleine mensen? Want hoe kunnen zij anders met elkaar zoenen? Terwijl ik als lang persoon veel obstakels zie aan klein zijn, hebben de kleine mensen daar totaal geen last van.

Neem bijvoorbeeld Denise van 1,29 meter, die hoopte als tassendesigner door te breken. Ze had een geweldig product verzonnen voor kleine mensen, namelijk een rugtas die stevig genoeg is om op te staan. Zo kunnen kleine mensen hun rugtas ook gebruiken als opstapje, om bijvoorbeeld bij die bovenste plank in de supermarkt te komen. Daarnaast heeft Denise ook nog eens een lange vriend. Dus ook om te zoenen wordt de rugtas veelvuldig gebruikt. Maar hetzelfde geldt voor Taurean, die met zijn 1,32 meter de kleinste stripper van Nederland is. Ook hij heeft een relatie met een lange vriendin.

Op voorhand dacht ik dat het weer zo’n inhoudsloos realityprogramma was over aparte mensen, maar het was juist een programma waarin kleine mensen konden laten zien dat je helemaal geen medelijden met hun hoeft te hebben. Een van de mooiste verhalen vond ik die van kogelstoter Lara (foto). Ze won op de Paralympische Spelen van 2016 een bronzen medaille op het onderdeel kogelstoten F40, maar leek door een blessure het World ParaAthletic Championship in Londen te gaan missen. Zes weken lang zagen wij haar knokken en vorige week leefde ik enorm met haar mee toen ze net naast een medaille greep.

Net5 laat met Arie en de kleine mensen zien hoe mooi het medium televisie is. De laatste jaren is het idee ontstaan dat alles sneller moet, maar het is enorm fijn dat Net5 met Arie en de kleine mensen de diepte in durft te gaan. Het verhaal van Emma (63 centimeter) raakte mij enorm. Zij heeft niet zomaar een groeistoornis, maar is echt ziek. Haar vader en moeder slapen iedere nacht omstebeurt bij haar, omdat zij niet alleen kan zijn. Ook is er elke dag hulp in huis, omdat de ouders van Emma haar niet alleen kunnen verzorgen. Arie en de kleine mensen zat vol inspirerende-, humoristische en hartverscheurende momenten.

Arie en de kleine mensen is zeker het terugkijken waard. En Net5, geef ons een vervolg!

Daniël Schalk

Foto: SBS / Reinier Bergsma