Dominique van der Heyde volgt Ferry Mingelen op

Dominique van der Heyde volgt Ferry Mingelen op

Geschreven door Pieter Jongsma

Dominique van der Heyde (48) volgt Ferry Mingelen op als politiek duider van Nieuwsuur, het gezamenlijke dagelijkse nieuws- en actualiteitenprogramma van de NOS en NTR. Per 1 januari 2014 is zij de verslaggever en duider op de Haagse NOS-redactie met als specifieke taak het politieke nieuws in Nieuwsuur. Voor de toelichting en uitleg van het parlementaire nieuws in het NOS Journaal van o.a. 20.00 uur gaat de NOS op zoek naar een opvolger voor Dominique.

Dominique van der Heyde is verheugd over haar nieuwe functie: ‘Ik ben erg blij met deze benoeming. Voor mij is het een logische stap. Nieuwsuur is een fantastisch journalistiek programma met zeer veel ruimte voor politiek. In het NOS Journaal moet ik me beperken tot commentaar van hooguit twee minuten, alles moet kort en krachtig. Nieuwsuur leent zich voor uitgebreid verslag en duiding, daar zal ik dus veel meer in kwijt kunnen."

Joost Oranje, hoofdredacteur van Nieuwsuur, kijkt uit naar de komst van Van der Heyde. “Met Ferry Mingelen nemen we straks in januari afscheid van een markant en buitengewoon kundig politiek commentator; met Dominique verwelkomen we een waardige opvolger”, aldus Oranje. “De politieke berichtgeving is een van de pijlers van Nieuwsuur en daarbij hoort een Haagse duider die zowel ervaring als gezag heeft opgebouwd en de kijker prettig kan bijlichten. Dominique voldoet ruimschoots aan al die eigenschappen. Dominique heeft zelf goede ideeën over de invulling van haar rol, die we na de zomer verder gaan uitwerken."

Ook hoofdredacteur NOS Nieuws Marcel Gelauff is blij met de opvolger van Mingelen: “De Haagse redactie van NOS Nieuws levert de politieke verslaggeving voor Nieuwsuur. Het is logisch en buitengewoon verdiend dat de keuze op Dominique is gevallen. Ze heeft erg veel ervaring en presenteerde samen met Ferry al diverse live uitzendingen en verkiezingsdebatten. Bovendien heeft ze een groot netwerk in Den Haag. In 2014 zijn er gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen, dus het wordt ongetwijfeld een boeiend en belangrijk politiek jaar.”

Dominique van der Heyde studeerde politicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. In 1996 begon zij bij het NOS Journaal waar ze een aantal jaren op de buitenlandredactie werkte. Daarna werd zij verslaggever en in 2002 stapte zij over naar de Haagse redactie van de NOS. Sinds september 2009 is zij politiek duider van het NOS Journaal.