Israël winnaar Eurovisie Songfestival, Waylon wordt 18de

Israël winnaar Eurovisie Songfestival, Waylon wordt 18de

Geschreven door Daniël Schalk

Israël heeft de 63ste editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Waylon eindigde in de finale op de 18de plaats. Waylon werd in 2014 samen met Ilse DeLange tweede. OG3NE eindigde vorig jaar op de elfde plaats en in 2016 eindigde Nederland met Douwe Bob ook op de elfde plaats.

Waylon heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij na zijn tweede plaats in 2014 met The Common Linnets nu wilde winnen. “Tuurlijk wil je eerste worden. Dat gaat iedereen ook zeggen, dus dat is logisch”, zei Waylon in april tijdens Eurovision in Concert tegen Songfestival Update.

Nederland kreeg in totaal 89 punten van de vakjury’s. Oostenrijk kreeg van de vakjury de meeste stemmen, namelijk 271. Van de mensen thuis kreeg Waylon 34 punten. Israël kreeg van de vakjury’s en de mensen thuis in totaal 529 punten en dat was genoeg voor de overwinning. De top-5 wordt verder aangevuld met Cyprus op de tweede plek, Oostenrijk op de derde plek, Duitsland op de vierde plek en uit Italië op plek vijf.

Het werd een spannende avond. Na de punten van de vakjury's was alles nog mogelijk. Maar de uitslag van de kijkers thuis was misschien nog wel spannender. Het kon nog alle kanten op, maar al snel leek het erop als het 'kippenlied' van Israël zou gaan winnen.

Onderaan zijn geëindigd Portugal en Finland. Zij kregen van de minste stemmen. Ook het publiek koos massaal voor andere landen. Uiteindelijk wist Engeland nog 48 punten te behalen. Zangeres Surie werd tijdens haar optreden onderbroken. Even dacht iedereen dat dat wellicht extra punten zou opleveren.

Foto: Eurovision