De Nieuwe Lekkerbek: Mierzoet?!

De Nieuwe Lekkerbek: Mierzoet?!

Geschreven door Sebastiaan Boers

Het is hoogzomer in Nederland. Maar dat houdt niet in dat er niets op televisie te zien is. Omroep Max kwam woensdag avond met het lekkere nieuwe programma De Nieuwe Lekkerbek. Nou en of het een lekker programma is. Je krijgt spontaan honger als je naar dit programma kijkt. De gerechten die voorbij komen zien er (niet altijd) bijzonder lekker uit. Het is jammer dat er nog geen geurtelevisie bestaat.

André van Duin en Marlijn Weerdenburg presenteren dit nieuwe programma. Nou dat is meteen een leuk en nieuw duo. Natuurlijk heeft André de nodige ervaringen opgedaan in Heel Holland Bakt en Smaakt Naar Meer. Maar zeg je André dan zeg je ook bijna automatisch Janny van der Heijden. Zij is ook aanwezig bij De Nieuwe Lekkerbek. Niet als jurylid maar als deskundige. Met die rol zit Janny wel gebakken hoor!

Over de jury gesproken. Die bestaat uit; Daan Faber, Alain Caron, Ellen Scholten en Robert Kranenborg. Meteen word je jaloers op die vier mensen. Zij mogen al dat lekkers maar mooi even proeven. Nou dat doen zij geheel in stijl. Zij ruiken, proeven en overleggen met elkaar. Het is wel een pittige jury. Vooral Ellen komt heel streng over. Zij is misschien wel het pittigste van allemaal. Zij is ook het hoofd van de jury. Dus die mannen zitten er voor spek en bonen bij zou je denken.

De vier juryleden zitten aan een desk met wielen. Deze rijdende jurydesk vind ik bijzonder leuk. Dat zie je normaal gesproken niet. Een jurydesk staat normaal als een huis. Maar dit keer is het berijdbaar. Dus dan kunnen zij sneller hun spullen pakken. Dat is best verrassend element. Toch gaat het nu teveel over de jurydesk. Nu ga ik snel over tot waar De Nieuwe Lekkerbek echt om draait.

Want het draait natuurlijk om de kandidaten. De Nieuwe Lekkerbek is een soort Idols met eten. De kandidaten worden opgevangen door André, Marlijn en Janny. Je kunt het als kandidaat slechter treffen. Hier en daar helpt Janny ook nog even mee. Zij geeft de nodige achtergrond informatie. Deze informatie gaat er bij mij als kijker in als zoete koek. Of is dat meer gebakken lucht? Ik houd van Janny in kookprogramma's. Dus wat Janny ook doet, alles is goed.

Als eerste was daar ene Monique uit Sittard. Zij presenteerde de zogenoemde Sitadel. Deze kun je zowel warm als koud serveren. Nou dat ging er bij de juryleden wel in. Of ik het zelf zou willen proeven weet ik niet. Het ziet er wel heel mooi uit. En laat Monique de finale hebben gehaald! Dus haar zien wij in ieder geval terug in de finale over vier weken.

Ook de lasagneschijf is een echte lekkerbek. Het idee is heel grappig. Naast de bamischijf en de nasischijf is er nu ook de lasagneschijf. Dat is nu iets waar ik meteen honger van krijg. Dat wil ik zeker gaan proeven. Gelukkig is de bedenker hiervan ook een ronde verder! Dus de kans dat ik dat kan proeven is weer een stapje dichterbij. Het water loopt mij al in de mond.

Maar er kwamen ook ideeën voorbij die ik een beetje 'bijzonder' vond. Zo was daar een chocodel. Dat is een combinatie van een frikandel en chocola. Nou dat wil je niet proeven volgens mij... De bedenkster zelf was heel erg positief. Helaas voor haar bleef het bij één keer. Dat gerecht mag ze lekker voor zichzelf houden. Het voordeel is dan meteen dat zij er lekker zelf van genieten.

Wat denk je? Er kwam ook een suikerkroket voorbij. Ja! Ik dacht ook even twee keer na.  Suiker op een kroket? Dat is als zout in de koffie. Dat doe je niet. Misschien op 1 april. Maar niet voor dagelijks gebruik. Dit gerecht werd wel geproefd door Janny. Zij vond het heel verrassend. Ik sla graag over, ik houd het bij een gewone kroket van de snackbar.

Net wanneer je denkt alles gezien te hebben, heb je het mis. Er kwam iemand met het ideeën om mieren te serveren. Mieren uit China met een paar specerijen. Nou mijn maag draaide zich om. Hoe kun je nu mieren eten? Insecten worden wel als duurzaam gezien volgens jurylid Daan. André vond het allemaal maar mierzoet. Dit 'product' wist wel verder te komen. Helaas voor de mieren, haalden zij de finale niet.

Naast mieren kwam er ook een slakkentaart voorbij. Ik mag hopen dat er geen echte slakken in zaten. Maar het ging meer om de vorm van de taart. Die leek op een slakkenhuis. Na de mieren, was ik even klaar met insecten. Het was wel mooi om te zien hoe de kandidaten hun gerechten verdedigden. Sommige hebben echt passie voor hun gerecht. Een enkele raakte bijna aan de kook. Gelukkig kon Marlijn af en toe de kandidaten laten afkoelen.

Roos, een kersverse moeder, bedacht Grow Uppies. Een concept waarbij baby's groentes leren eten. Dat idee beviel de juryleden wel. Ook het dochtertje van Roos genoot van de hapjes. Meteen wist zij een ronde verder te komen. Haar idee komt dan ook zeker terug in de finale. Hier was Roos zelf zichtbaar blij mee. Wie weet gaat zij het programma nog wel winnen ook.

De Nieuwe Lekkerbek is echt een leuk en lekker nieuw programma. Zet André en Janny in een kookprogramma en je hebt meteen succes. Het is een heerlijke voorbode op hét kookprogramma van het jaar; Heel Holland Bakt. De kijker zit echt te wachten op een programma als dit. Tenminste, als ik even voor mezelf mag praten. ik heb genoten van De Nieuwe Lekkerbek. Het lijkt ook zo lekker weg. Ik ga er volgende week zeker weer klaar voor zitten. 

De Nieuwe Lekkerbek is iedere woensdagavond om 20.30 uur te zien bij Omroep Max op NPO 1.

Tot volgende week!

Foto: Roland J Reijnders